Βενιζέλος Β.
Την έναρξη της ευρείας διασποράς της γρίπης Α (Η1Ν1) στην κοινότητα για τη χώρα μας επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας. Σε μία προσπάθεια να επιδείξει ψυχραιμία και να συγκρατήσει την ανησυχία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και στις υγειονομικές αρχές, πάντως, ο Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είναι “ικανοποιημένος από την εξέλιξη της νόσου”, ενώ ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γ. Πιερρουτσάκος επεσήμανε ότι “η διασπορά είναι ελαχίστη”.
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, καθώς και για ύπαρξη τεσσάρων κρουσμάτων για τα οποία είναι αδύνατο να εντοπισθεί η πηγή της μόλυνσης.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμη και θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας της νόσου, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση ακόμη και έως 33% στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, καθώς και ότι προβλέπεται να νοσήσει το 54% του ελληνικού πληθυσμού στην περίπτωση που υπάρξει μετάλλαξη σε πιο παθογόνο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1).
Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ευρύτερη διασπορά της νόσου στην κοινότητα αναμένεται για τη χώρα μας στο διάστημα μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, με πιθανότερο το σενάριο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, το εμβόλιο για τη γρίπη Α (Η1Ν1) θα είναι διαθέσιμο στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010 και θα εμβολιασθούν σε πρώτη φάση τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά ηλικίας 1 έτους και άνω, οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι επαγγελματίες Υγείας, οι επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με τα πουλερικά, οι χρονίως πάσχοντες, οι ενήλικοι μέχρι 30 ετών και εκείνοι άνω των 60. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, εκτιμάται ότι θα εμβολιασθούν περίπου 4 εκατ. άτομα και οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε ειδικά κέντρα και μονάδες, που θα δημιουργηθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με όσα προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης, το οποίο ο υπουργός Υγείας θα δώσει στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, έγινε χθες σαφές ότι δεν θα υπάρξει διάθεση των εμβολίων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ακόμη ότι η πανδημία της γρίπης αναμένεται να διαρκέσει στη χώρα μας από 12 έως 15 μήνες, με ανώτατο δυνατό χρονικό όριο τους 24 μήνες, ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, όπως κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους στις χώρες που εφαρμόσθηκαν, όπως στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τέτοια μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης δεν προβλέπεται να εφαρμοσθούν στη χώρα μας, εκτός εάν φθάσουμε στο σενάριο της μετάλλαξης σε πιο παθογόνο ιό της νόσου.
216 τα κρούσματα
Την ίδια στιγμή, 20 νέα κρούσματα γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας επιβεβαίωσαν χθες τα εργαστήρια του Ινστιτούτου “Παστέρ” και, έτσι, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών έφθασε τα 216. Για 7 από τους 20 νέους ασθενείς διερευνώνται όλες οι επαφές τους, προκειμένου να εντοπισθούν οι πηγές της μόλυνσής τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά Έλληνες πολίτες, δύο γυναίκες και πέντε άνδρες, ηλικίας 18, 25, 33, 41, 21, 48 και 53 ετών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ενενήντα τρεις πρώτοι ασθενείς με γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας έχουν αποθεραπευθεί, ενώ “η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια”.