Η δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου και η απαξίωση του ΕΣΥ

 

 

Του δρος ΔΗΜΟΣΘ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή γνώρισαν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Χειρουργών στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», που έγινε στα μέσα Απριλίου.

Στο συνέδριο παρέστη και μίλησε ως επίσημος προσκεκλημένος ο διάσημος Ελληνας καθηγητής στο Μαϊάμι των ΗΠΑ κ. Ανδρέας Τζάκης, με θέμα τον καρκίνο του ήπατος και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Τον κ. Τζάκη προλόγισε ο μαθητής του στις ΗΠΑ χειρουργός κ. Σπύρος Δελής, υπεύθυνος τώρα της Μονάδας Χειρουργικής Ηπατος στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα».

Σχόλια υπάρχουν και γράφτηκε ήδη στον Τύπο ότι οι συχνές τελευταίες επισκέψεις του κ. Τζάκη στην Αθήνα -πέραν της ιατρικής συμπαράστασής του στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο- συνδέονται με τη μεγάλη του επιθυμία να βοηθήσει τον τόπο, ιδρύοντας με την ενίσχυση και του ελληνικού κράτους μεγάλο κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα, ανάλογο με αυτό των ΗΠΑ. Το κέντρο αυτό θα καλύπτει όλες και κυρίως τις χειρουργικές και μεταμοσχευτικές περιπτώσεις που δημιουργούνται από τις ηπατίτιδες Β και C (αφορούν 3 έως 5% περίπου τον ελληνικό πληθυσμό), όπως και τους πρωτοπαθείς ή μεταστατικούς καρκίνους του ήπατος. Είναι εύκολο να κατανοηθούν οι επιδράσεις ενός παρόμοιου νοσηλευτικού κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Ελληνες ασθενείς, αλλά και τα ηθικά και οικονομικά οφέλη που θα προσκτηθούν για τη χώρα, από την απήχησή του στους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Αιγύπου κτλ. Θυμίζουμε ότι στην Αθήνα -όπως έγραψε παλαιότερα η «Ελευθεροτυπία»- το μόνο σε μικρογραφία κέντρο με παρόμοιες δραστηριότητες που καλύπτει ανάλογα περιστατικά είναι η Μονάδα Χειρουργικής Ηπατος στο Γ.Ν. Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνους χειρουργούς τον κ. Δερβένη και τον κ. Δελή. Η μονάδα, όμως, αυτή μένει αβοήθητη από τους αρμόδιους, έχει μικρή χωρητικότητα και παρά τις λαμπρές στατιστικές της, από απόψεως αποτελεσμάτων για τους ασθενείς της, ασφυκτιά υπό το βάρος ποικίλων άλλων αναγκών και αντιξοοτήτων.

Αλλά σαν τι να σκέπτονται άραγε και τι να προβάλλουν για όλα αυτά τα οράματα και τους ευγενείς σχεδιασμούς του κ. Τζάκη οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας; Μήπως τη σημερινή εξαθλίωση των δημόσιων νοσοκομείων μας; Τη χρεοκοπία τους από τη συνεχή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, μετατρέποντας το ήδη ανεπαρκές 3% του ΑΕΠ του 2004 σε 2,4% το 2008; Το κλείσιμο των νεογνολογικών κρεβατιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία; Αυτά που ακούστηκαν στο σεμινάριο του προχθεσινού συνεδρίου από καθηγητή χειρουργό, ότι στο Πανεπιστημιακό Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν μόνον 6 από τις 17 κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ οι υπόλοιπες 11 μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού; Πόσα αστικά κέντρα υγείας και πού έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα; Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε κόλλες ολόκληρες αραδιάζοντας παρόμοια… επιτεύγματα των αρμοδίων μας. Δυστυχώς μία είναι η αλήθεια: Βρισκόμαστε εδώ και καιρό μπροστά σε μια μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης όχι να βοηθήσει αλλά να στραγγαλίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να απαξιώσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, παραδίνοντάς τα δέσμια στις ορέξεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μία «φυσιολογική» εξέλιξη που δεν άργησε και πολύ να αποκαλυφθεί. Το αν θα επιτύχει ή όχι, ο χρόνος και η λαϊκή αντίδραση θα δείξουν.

* Χειρουργός ορθοπεδικός, πρώην διευθυντής ΚΑΤ