Η δυστυχία να αρρωστήσεις τον Αύγουστο

* Η θερινή απόδραση από την Αθήνα αφορά βεβαίως και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων

 

Ολόκληρες πτέρυγες μεγάλων μονάδων του ΕΣΥ κλείνουν λόγω διακοπών
Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διάδρομοι που θυμίζουν ησυχαστήρια. Αραιά και πού περνά ένα φορείο ή η καθαρίστρια της βάρδιας σπρώχνοντας το καρότσι με τον κουβά γεμάτο χλωρίνη, τις πλαστικές σακούλες απορριμμάτων και τη σκούπα. Ελάχιστοι όσοι έχουν προσέλθει για την αντιμετώπιση κάποιας περιπέτειας με την υγεία τους. Ενα κάταγμα, κάποια μόλυνση στο δέρμα ή στα μάτια, η απροσεξία που προκάλεσε κάποιο τραύμα, ένα αναπάντεχο δυνατό κρυολόγημα μέσα στο καλοκαίρι, καταστάσεις που όμως μπορεί να αποβούν χρονοβόρες στην αντιμετώπισή τους από το εναπομείναν προσωπικό. Τυπικές εικόνες από τη γενική εφημερία ενός νοσοκομείου στο Λεκανοπέδιο τον μήνα κατά τον οποίο «η πόλη αδειάζει», τον Αύγουστο. Το κύμα φυγής από την πρωτεύουσα, το οποίο ωθεί τους Αθηναίους μακριά από το «κλεινόν άστυ», στα νησιά και στις παραλίες της ηπειρωτικής χώρας, μοιραία αγγίζει και το προσωπικό των νοσοκομείων μεγεθύνοντας ταυτόχρονα τα κακώς κείμενα της δημόσιας υγείας και των συνθηκών περίθαλψης. Ολόκληρες πτέρυγες βάζουν λουκέτο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αδειών, ωράρια εφημεριών επιμηκύνονται διαρκώς, τα έκτακτα περιστατικά των χειρουργείων μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» λειτουργούν μόνο επτά χειρουργεία τον Αύγουστο. Δεξιά, στο επίσημο έγγραφο των πρακτικών από τη συνεδρίαση της διοίκησης του Αττικού Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της μειωμένης στελέχωσης λόγω και των θερινών αδειών, το κλείσιμο των τεσσάρων πτερύγων «βαπτίζεται» συλλειτουργία με άλλες κλινικές ή τμήματα

Οι γιατροί και το προσωπικό που μένουν πίσω δοκιμάζουν τις αντοχές τους όταν συμβεί το αναπάντεχο, έπειτα από τις ατελείωτες ώρες των συνεχών εφημεριών, κουβαλώντας ήδη την κόπωση των χειμερινών μηνών και τον εκνευρισμό της ψαλιδισμένης άδειας. Την ίδια στιγμή η ελληνική περιφέρεια ασφυκτιά υγειονομικά καθώς το προσωπικό των νοσοκομείων και κυρίως των κέντρων υγείας δεν επαρκεί και η πρόσκαιρη αύξηση του πληθυσμού στους παραθεριστικούς προορισμούς δυσκολεύει δραματικά τα πράγματα όταν χρειαστεί άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών.

Τι γίνεται όμως στα νοσοκομεία της Αθήνας; Στο Αττικό Νοσοκομείο τέσσερις πτέρυγες, η μία από τις δύο Ορθοπαιδικές, η Καρδιοχειρουργική, η Λοιμώξεων και η Αγγειοπλαστική, έχουν τοποθετήσει την επιγραφή «Κλειστόν λόγω διακοπών». Ο λόγος; Οι άδειες, όχι όμως των γιατρών αλλά του αριθμητικά μικρού – ακόμη και τους χειμερινούς μήνες – νοσηλευτικού προσωπικού, των τραυματιοφορέων και όλων των άλλων παραϊατρικών επαγγελμάτων. Κατά αυτόν τον τρόπο, 108 κρεβάτια μένουν με τα σεντόνια και τις κουβέρτες τους άθικτα από τις 18 Ιουλίου ως και τις 31 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή οι γιατροί που θα σηκώσουν το βάρος των εφημεριών δίχως τέλος παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο.

Στον «Ευαγγελισμό» οι ρυθμοί βρίσκονται… στο ρελαντί. «Το επιτρέπουν η εποχή και η φυγή της πλειονότητας των Αθηναίων» υποστηρίζει γιατρός του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, και στην περίπτωση αυτού του ιδρύματος οι χρόνιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό γίνονται πιο ορατές την περίοδο της θερινής ραστώνης. «Οι διακοπές είναι απαραίτητος χρόνος ξεκούρασης και “επαναφόρτισης” των μπαταριών για κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για όσους είμαστε σε τέτοιο εργασιακό καθεστώς στα νοσοκομεία» τονίζει νοσηλευτής του «Ευαγγελισμού». Κάτω από αυτό το πρίσμα, από τα 12 χειρουργεία λειτουργούν τον Αύγουστο τα επτά για να εξυπηρετήσουν τα επείγοντα περιστατικά και ορισμένες προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ο Αύγουστος κρίνεται ο καταλληλότερος μήνας και για την απολύμανση και συντήρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, πρακτική που ακολουθείται με εργασίες και παρεμβάσεις και σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου.

Ιδια εικόνα και στο «Αγία Ολγα» της Νέας Ιωνίας, όπου λειτουργούν τα τρία από τα πέντε χειρουργεία λόγω των θερινών αδειών. Οι περισσότεροι νοσηλευτές εδώ βρίσκονται στο πόστο τους καθώς οι άδειες περιορίζονται στη μία εβδομάδα ή το πολύ στις δέκα ημέρες. «Δεν είναι ορθό εργαζόμενοι κουρασμένοι σωματικά και ψυχολογικά φορτισμένοι λόγω των συνεχών εφημεριών να μην κατορθώνουν να έχουν αξιοπρεπή χρόνο διακοπών και ανάπαυσης» σημειώνει χειρουργός του νοσοκομείου.

Εξαίρεση στην παραπάνω εικόνα, οι αμείωτοι ρυθμοί στο Αντικαρκινικό του Αγίου Σάββα και στο ΚΑΤ. «Η θεραπεία του καρκίνου δεν μπορεί να πηγαίνει διακοπές» λέει ο ακτινοθεραπευτής Ι.Σκαρλάτος.«Οι λίστες αναμονής πιέζουν και σε καμία περίπτωση η θεραπεία δεν πηγαίνει πίσω» επισημαίνει. Ιδια εικόνα και στο ΚΑΤ. Η κατακόρυφη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τους θερινούς μήνες στο εθνικό δίκτυο και στους επαρχιακούς δρόμους θέτει σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής το ίδρυμα.

Αγωνία για τα έκτακτα περιστατικά στην επαρχία

Την ώρα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου κατεβάζουν ταχύτητα, στην περιφέρεια οι ανάγκες μεγιστοποιούνται καταδεικνύοντας τις αδυναμίες στην οργάνωση και στη στελέχωση των κατά τόπους νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Στη Βόρεια Εύβοια η χρονίζουσα, ατελέσφορη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως καρδιακά επεισόδια, τροχαία ατυχήματα και ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, κυρίως τους θερινούς μήνες, οδήγησε στην παλλαϊκή διεκδίκηση νοσοκομείου στην Ιστιαία, που κορυφώθηκε πρόσφατα με συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης. «Το υπάρχον κέντρο υγείας δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού και η απόσταση που μας χωρίζει από τη Χαλκίδα, καθώς και η κατάσταση του δρόμου, είναι παράγοντες απαγορευτικοί για την ομαλή εξέλιξη έκτακτων περιστατικών» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επαναφέροντας το ζήτημα το συντονιστικό όργανο των κινητοποιήσεων Πολίτες της Βόρειας Εύβοιας. «Το κέντρο υγείας λειτουργεί με τρεις από τους προβλεπόμενους 11 γιατρούς γενικής ιατρικής, ενώ σε καθημερινή βάση μετά το πρωινό κανονικό ωράριο και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο η εφημερία γίνεται από αγροτικούς ανειδίκευτους γιατρούς» σημειώνουν στη συνέχεια, τονίζοντας ότι είναι πολλά τα περιστατικά κατάληξης ασθενών και νοσούντων στη διάρκεια μεταφοράς τους στη Χαλκίδα.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα περισσότερα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, όπου το βάρος πέφτει πρώτα στους ώμους των αγροτικών γιατρών και κατόπιν στην ταχύτητα αντίδρασης του μηχανισμού του ΕΚΑΒ, ενώ και εδώ πρέπει να συνυπολογίζονται οι άδειες των γιατρών και του προσωπικού. Ετσι στη Λήμνο το νοσοκομείο λειτουργεί ουσιαστικά με την «επιστράτευση» των αγροτικών γιατρών. Ιδια εικόνα ακόμη και στη Χαλκιδική, όπου εκδράμει σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, μαζί με χιλιάδες επισκέπτες.

«Περίμενα ώρες στον διάδρομο»…

«Τα επείγοντα περιστατικά» διατείνονται οι γιατροί που μένουν πίσω «αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και άμεσα». Συνήθως όμως τον Αύγουστο το πρόβλημα προκύπτει από όσους ασθενήσουν από ήσσονος σημασίας αιτίες. Ο κ. Ιωάννης Ζ., από τον Πειραιά, θυμάται την οξεία αλλεργική κρίση που τον οδήγησε στα εξωτερικά ιατρεία του Τζάνειου Νοσοκομείου πέρυσι. «Περίμενα στον διάδρομο πάνω από δύο ώρες την άφιξη του γιατρού,ο οποίος,όπως μου είπαν οι νοσηλευτές,είχε πάει ως το σπίτι του για να ξεκουραστεί» λέει. Το κάταγμα στο πόδι έπειτα από μια απροσεξία σε αγώνα ποδοσφαίρου οδήγησε τους γονείς του μικρού Παναγιώτη Σ. «από τα εξωτερικά του Αττικού στο ΚΑΤ καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος ορθοπαιδικός» υποστηρίζει ο πατέρας του Μιχάλης. Στην περίπτωση που απουσιάζει ο θεράπων οικογενειακός ιατρός η καταφυγή ασθενών στο νοσοκομείο δεν μπορεί να θεωρηθεί πάντα επιτυχής. «Η μόλυνση στα μάτια μου,έπειτα από την επιπόλαια χρήση διαλύματος για βαφές,με έστειλε στα εξωτερικά του Ιπποκρατείου,όπου ο εφημερεύων ιατρός θεώρησε σκόπιμο να αλλάξει και την αγωγή που λαμβάνω για τις κρίσεις επιπεφυκίτιδας,χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί και κατάλληλα η μόλυνση» διηγείται ο μηχανικός αυτοκινήτων κ. Βασίλης Γ., από του Γουδή, ο οποίος αναγκάστηκε να αναζητήσει τηλεφωνικά τον οφθαλμίατρο που τον παρακολουθεί σε τακτική βάση.