Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η παραοικονομία, οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις απειλούν την ελληνική οικονομία, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη χώρα μας.
"Αυτοί οι τρεις τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής", τονίζεται, ενώ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σημειώνεται ότι αυτή περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις του κόστους για τα επόμενα χρόνια. Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, όπου τα κενά, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, δυσχεραίνουν την ερμηνεία των μέτρων. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ διαπιστώνει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, μεγαλύτερη του προβλεπομένου, και σημειώνει πως είναι αναγκαίο να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα, για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά.
"Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά, λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Πάντως, το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως "με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου, το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί", ενώ προσθέτει ότι "οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει πρόοδο, θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά’’.
Εξάλλου, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως σημειώνεται, κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους.