Η φτώχεια διαμελίζει οικογένειες

Η Διεύθυνση Αναζητήσεων, η οποία άλλοτε έψαχνε για αιχμαλώτους πολέμου, σήμερα αναζητεί ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν εξαιτίας της φτώχειας στη χώρα τους και χάθηκαν τα ίχνη τους

Κάποτε, τις οικογένειες τις χώριζαν οι πόλεμοι. Σήμερα τις διαμελίζουν η πείνα και η οικονομική δυσπραγία. Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις των τελευταίων δεκαετιών, που για κάποιους αποτελούν απλώς μια σελίδα στην πολιτική ιστορία του κόσμου, σημαίνουν για εκατομμύρια ανθρώπους μια πραγματική ανατροπή στα καθημερινά τους δεδομένα.

Ολόκληρες οικογένειες διασκορπίστηκαν σε τρεις ή τέσσερις χώρες, με τους γονείς να ψάχνουν τα παιδιά και τα παιδιά να αναζητούν τους γονείς ή τα αδέλφια τους ακόμη και σε διαφορετικές ηπείρους εν μέσω ενός τιτάνιου αγώνα επιβίωσης.

Οπως επισημαίνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κοινωνικές εξελίξεις έχουν τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό το είδος των αναζητήσεων που πραγματοποιεί η υπηρεσία, αφού η Διεύθυνση Αναζητήσεων, που άλλοτε προσπαθούσε να ενώσει διασκορπισμένες οικογένειες ψάχνοντας αιχμαλώτους πολέμου, σήμερα μεταξύ άλλων αναζητά ανθρώπους που εκπατρίστηκαν για να γλιτώσουν από τη φτώχέια, ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν και χάθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, το 2007 περισσότεροι από 400 άνθρωποι που κατάγονται από το εξωτερικό και διαμένουν εκτός των συνόρων απευθύνθηκαν στην υπηρεσία αναζητώντας τα ίχνη των συγγενών τους που ήρθαν για να εργαστούν και να ζήσουν στην Ελλάδα.

Η πλειονότητά τους προέρχεται από τη γειτονική Αλβανία και από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Κάποιοι μπήκαν λαθραία στη χώρα μας, πέρασαν με τα πόδια τα σύνορα, με βάρκες ή φορτηγά, άλλοι έφτασαν νομότυπα, όμως όλων τα ίχνη χάθηκαν.

Ο φόβος που προκαλεί η δράση κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και η αγωνία για το αν οι δικοί τους βρίσκονται στη ζωή παρακίνησε τους συγγενείς τους να τους αναζητήσουν.

«Είναι ενδεικτικό ότι πριν από μερικά χρόνια για τον Ερυθρό Σταυρό δεν υφίστατο αυτή η κατηγορία αναζητήσεων.

Κι όμως οι εξελίξεις μάς ανάγκασαν να δημιουργήσουμε μία νέα κατηγορία, αυτή των προσφύγων και των μεταναστών», λέει η διευθύντρια του Τομέα Αναζητήσεων κ. Βίκυ Κοτσοπρίφτη.

Ο φάκελος «αναζητήσεις προσφύγων» όχι μόνο δημιουργήθηκε, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διογκωθεί, όπως λέει η κ. Κοτσοπρίφτη.

Μηνύματα

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το προηγούμενο έτος αναζητήθηκαν 220 παράτυποι μετανάστες προερχόμενοι από χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αμπχαζία και από αλλού, ενώ παράλληλα αναζητήσαμε 170 οικονομικούς μετανάστες, το 60% των οποίων ήταν από την Αλβανία, αλλά και από τη Βουλγαρία, το Καζακστάν και αλλού. Είχαν χάσει κάθε επαφή με την οικογένειά τους.

Επίσης, επιδόθηκαν 25 μηνύματα Ερυθρού Σταυρού, συχνά ακόμη και πόρτα πόρτα, σε περιοχές όπου δεν υφίσταται άλλος τρόπος επικοινωνίας καθώς δεν λειτουργούν τηλέφωνα ή ταχυδρομεία», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναζητούν τις οικογένειές τους στο εξωτερικό, αφού απ όταν έφτασαν στη χώρα μας έχασαν τα ίχνη τους.

Η κ. Κοτσοπρίφτη τονίζει ότι οι αναζητήσεις γίνονται μόνο ύστερα από έκκληση γονέα, αδελφού ή παιδιού του αγνοούμενου, καθώς το θέμα των προσφύγων είναι πολύ λεπτό. «Η δουλειά μας είναι δίκοπο μαχαίρι», λέει.

«Αν δεν τους αναζητεί συγγενής δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση γιατί πολλοί από αυτούς μπήκαν στη χώρα παράνομα και δεν ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο μπορεί να τους ψάχνει οποιοσδήποτε άλλος…», λέει.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Εντόπισαν Αφγανό πρόσφυγα που τα ίχνη του είχαν χαθεί εδώ και 10 χρόνια

Με συγκίνηση οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αναζητήσεων θυμούνται την υπόθεση του Αφγανού Qadir. Είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα και τα ίχνη του χάθηκαν ενώ οι γονείς του κατέβαλλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να τον βρουν ζώντας και οι ίδιοι σε αντίξοες συνθήκες.

Ενα μήνυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στάθηκε αρκετό για να τον εντοπίσει η οικογένειά του, δέκα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο Qadir είχε εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, την περίοδο της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

Για άλλους, όμως, το χαρμόσυνο μήνυμα δεν έχει ακόμη έρθει. Η κ. Nina Domaratskaya από τη Λευκορωσία αγωνιά ακόμη. Μάνα της νεαρής Olga, η οποία έφτασε πριν από καιρό στην Ελλάδα για να εργαστεί και από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής, απευθύνθηκε στον Ερυθρό Σταυρό αναζητώντας να μάθει νεότερα για την τύχη της.

Ανάμεσα στις σημερινές υποθέσεις που εξετάζει η Διεύθυνση Αναζητήσεων συγκαταλέγεται και η έκκληση δύο ανήλικων αγοριών που ψάχνουν τους γονείς τους στην Ελλάδα: ο δεκαπεντάχρονος Serbaz και ο δεκαεξάχρονος Hallow κατάγονται από το Ιράκ και διαχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στην Κωνσταντινούπολη, όταν αποβιβάστηκαν σε διαφορετικά φορτηγά, για να περάσουν παράτυπα στην Ευρώπη. Τα παιδιά βρίσκονται σήμερα στην Αγγλία ενώ πιστεύουν πως οι γονείς τους Khadia Ali Zada, Balkice, Abid Hussein Aziz και Badri Ahmad Faraz έχουν περάσει στην Ελλάδα και προσπαθούν να τους βρουν ξανά…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

rovva@pegasus.gr