Η κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό

Πετρόπουλος Α.

Αντιμέτωπη με την κινητικότητα που υπάρχει στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό της χώρο με αφορμή το ασφαλιστικό, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, αδυνατώντας να πείσει για τη ανάγκη “δομικής αλλαγής στο ασφαλιστικό”, καταφεύγει σε συνωμοσιολογικές λογικές συμπεριλαμβάνοντας και μέρος του συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ στους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες πιθανολογώντας ότι θα εμποδίσουν την προώθηση των αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση.

Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων στον διάλογο σημείωσε: «Αυτή την εβδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει. Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον, καταφανής: πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθειά μας στο ασφαλιστικό. Δεν καταγγέλλω αυτή την πολιτική, τη διαπιστώνω, τη γεύτηκα”.

Την ίδια στιγμή την αντίθεσή της σε σχέση με την κυβερνητική θέση για συζήτηση του ασφαλιστικού σε “επιτροπή σοφών” οριστικοποίησε με ευρεία πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Το συνδικάτο του Δημοσίου δηλώνει ανοιχτό σε κάθε συζήτηση στο πλαίσιο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά διαφωνεί ανοιχτά στην προοπτική μετατροπής του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, με τη μορφή τριών πυλώνων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για σταδιακές, πλην όμως δομικές αλλαγές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν και τα όργανα της ΓΣΕΕ, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική στάση της Συνομοσπονδίας στον διάλογο. Πάντως ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις (από την Αυτόνομη Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ) για απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι πολιτικό πρόβλημα

“Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στο κόκκινο” τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης.Τα έσοδα είναι στο μηδέν, οι δαπάνες ανελέητες και η κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη) έπρεπε να δεχθεί τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερες εισροές εσόδων και να μην παρουσιάζει το σύστημα αδυναμία καταβολής ακόμη και βασικών παροχών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις χαμηλές συντάξεις (750.000 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ).

Το ασφαλιστικό είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα, αφού η ασυνέπεια έχει δημιουργήσει όλα τα σημερινά προβλήματα: Τα αποθεματικά για πολλά χρόνια άτοκα, η προβλεπόμενη χρηματοδότηση παραμένει ελλιπής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν”.

“Οχι λύση δημοσιονομικού χαρακτήρα”

“Η λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική διάσταση του θέματος”, τονίζει στην “Κυριακάτικη Αυγή” ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος και προσθέτει: “Πρέπει να ενισχυθούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ΣΚΑ, μέσα από την ενίσχυση της χρηματοδότησης προκειμένου να στηριχθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τη δραστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.  Αν δεν γίνουν αυτές οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τότε δια της διολίσθησης θα οδηγηθούμε σε δημοσιονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, με οδυνηρά αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία”.

“Κόκκινη γραμμή” στο κεφαλαιοποιητικό

“Η κόκκινη γραμμή στο ασφαλιστικό βρίσκεται στην επιχειρούμενη αλλαγή του συστήματος από κοινωνικό – αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό” υποστηρίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι ταυτισμένο με το κράτος πρόνοιας και τυχόν μετάλλαξή του θα σημάνει κυριολεκτικά ισοπέδωση του έτσι κι αλλιώς ισχνού κοινωνικού κράτους.

Η υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος μπορεί σήμερα να συσπειρώσει το σύνολο των συνδικάτων και των εργαζόμενων ενάντια σε μια λογική που δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει η κυβέρνηση και την οποία με σαφήνεια υποδεικνύουν ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ στοχεύοντας σε ένα σύστημα τριών πυλώνων με έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση.