Η κρίση βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Της Ελένης Πετροπούλου

Αδυναμία να πληρώσουν ακόμη και για την? Υγεία τους φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δαπάνες για την περίθαλψη τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ποσοστό 39% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν τέτοιες δυσκολίες τους τελευταίους έξι μήνες. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι κατά 9 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης των «27».

Επιδόσεις
Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στη δέκατη χειρότερη θέση της Ευρώπης, με όλες τις προηγούμενες να καταλαμβάνονται από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Πορτογαλίας. Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι Δανοί, αφού μόλις ποσοστό 4% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει δαπάνες που αφορούν για την υγεία του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κάλυψης των μακροπρόθεσμων αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες (ποσοστό 52%) δηλώνουν ότι πλέον τους είναι από λίγο έως και πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις μακροπρόθεσμες ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους, είτε στον τομέα της Υγείας ή και σε άλλους. Τη δεύτερη και τρίτη χειρότερη θέση κατέχουν η Σλοβενία και η Βουλγαρία (ποσοστό 45% και 41% αντίστοιχα) ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκεται και πάλι η Δανία. Μόλις το 4% των κατοίκων της περιμένουν δυσκολίες στις μακροπρόθεσμες δαπάνες φροντίδας της οικογένειάς τους.

Στροφή
Η αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις δαπάνες υγείας, λόγω οικονομικής κρίσης, αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη μείωση, ακόμη έως και 50%, στη ζήτηση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και στην «στροφή» των πολιτών στον δημόσιο τομέα υγείας.

Η κρίση έχει πλήξει ακόμη τα ιδιωτικά μαιευτήρια στη χώρα μας, αφού δεν είναι λίγες οι μέλλουσες μητέρες που επιλέγουν τελικά τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από το «Έλενα», το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση, κατά 25%, σε έγκυες οι οποίες μετά το δεύτερο τρίμηνο ή μετά την 25η εβδομάδα κύησης, λόγω του υψηλού κόστους, φεύγουν από τα ιδιωτικά και πηγαίνουν στα δημόσια μαιευτήρια.