Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 25 δισ. ευρώ των Ταμείων είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Δημοσίου είτε απευθείας, είτε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας και του ειδικού κεφαλαίου το οποίο αυτή διαχειριζόταν.
Προχτές, σε σχετική σύσκεψη που έγινε στον Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (ΟΔΗΧ), ο επικεφαλής του Οργανισμού μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Ταμείων, όπως και των τραπεζών, στην ανταλλαγή ομολόγων προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της 21ης Ιούλη, για το νέο δάνειο προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, θα γίνει με μειωμένη την ονομαστική τους αξία κατά 21%, ενώ η εξόφλησή τους θα γίνει μετά από τριάντα χρόνια.
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης και προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για μια σημαντικότατη και άμεση βελτίωση των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών ταμείων». Ο υπουργός, επιπλέον, υποστήριξε ότι «…τα ομόλογα που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους με μειωμένη τιμή στη δευτερογενή αγορά, τα αντικαθιστούν με άλλα νέα, στο άρτιο δηλαδή με ονομαστική τιμή, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία στην αγορά, διότι είναι εγγυημένα από το EFSE».
Βέβαια, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης δεν έχουν την παραμικρή αξία. Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εγγυάται τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά αντίθετα αρνείται να τα πληρώσει στην ώρα τους, για να πληρωθούν οι δανειστές. Επιπλέον, όπως ακριβώς σήμερα το ελληνικό κράτος δεν εγγυάται για τα αποθεματικά των Ταμείων, το ίδιο δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση ότι και τα νέα ομόλογα δεν θα καταντήσουν σε χαρτιά χωρίς αξία.
Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ εξαναγκάζεται να πληρώνει τόκους και προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, εξαιτίας της φάμπρικας που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντί να πληρώνουν τις οφειλές του κράτους προς το Ταμείο, το φορτώνουν με τίτλους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που όμως λήγουν μετά από αρκετά χρόνια. Αυτό, όπως είναι φυσικό, σε συνδυασμό με τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, τη μείωση λόγω κρίσης των ασφαλιστικών εισφορών και της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, δημιουργεί, στο Ιδρυμα, αφόρητο πρόβλημα ρευστότητας.
Οπως αποκαλύπτεται, η διοίκηση του ΙΚΑ, επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας, καταθέτει αυτά τα ομόλογα «ενέχυρο» στις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών που έχει για πληρωμές συντάξεων. Μόνο που αυτά τα χρήματα, χρήματα που κανονικά ανήκουν στο ΙΚΑ και τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στα ταμεία του από τη δεκαετία του ”90, τα χρυσοπληρώνει καταβάλλοντας τόκους σε διάφορες τράπεζες. Η ονομασία αυτών των δανείων, στα οποία το ΙΚΑ προσφεύγει από το Δεκέμβρη του 2010, είναι «ρέπος επί ομολόγων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ».
Με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, που φέρει ημερομηνία 29 Αυγούστου, ζητείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ να εγκρίνει μία ακόμα συναλλαγή σε «ρέπος επί ομολόγων», ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για δύο δάνεια 350 και 300 εκατομμυρίων ευρώ που πάρθηκαν από την Εθνική, την Αγροτική, τη Γιούρομπανκ, την Πειραιώς και την Αλφα και τα οποία λήγουν μέσα στις επόμενες μέρες και όπως σημειώνει η Διεύθυνση «δεδομένης της ρευστότητας μας επιβάλλεται η αναχρηματοδότησή τους»!
Για την επιλογή των τραπεζών, όπως προκύπτει από το έγγραφο της Διεύθυνσης, εμπλέκεται και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «να μας παράσχει τις σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, ο οποίος συνέστησε και εν προκειμένω την άντληση ρευστότητας μέσω συναλλαγών repos επί ομολόγων μας»!!!
Το μέγεθος της ληστείας είναι οφθαλμοφανές. Η κυβέρνηση για χρέη που το κράτος δημιούργησε προς το ΙΚΑ πριν από 10 και 15 χρόνια και τα οποία υποτίθεται ότι έχει τακτοποιήσει, αναγκάζει το Ιδρυμα σε τραπεζικό δανεισμό και οικονομική αφαίμαξη προκειμένου να πάρει τα σχετικά κονδύλια στο χέρι.