p>Προς τους Υπουργούς
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο,
Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και
Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου.
Ο νόμος 3754/2009 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2009 από τη Βουλή προβλέπει ότι:
α. Θα προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις εντός εξαμήνου από την έναρξη ισχύος του νόμου, τουλάχιστον 1.500 εκ των οποίων ειδικευμένοι σε θέσεις Επιμελητών Β’. Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνει από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (άρθρο 5).
β. Θα προσληφθούν εντός τριετίας από τη δημοσίευση του νόμου, με εξαιρετική διαδικασία, 5.500 νοσηλευτές, συμπληρωματικά προς την εκκρεμή διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ μέχρι συμπληρώσεως των κενών οργανικών θέσεων των νοσηλευτικών μονάδων που προκήρυξαν τον διαγωνισμό (άρθρο 10).
Όσον αφορά το πρώτο, με ελλιπέστατο προσωπικό συνεχίζουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα νευραλγικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Καρδιολογικά και Αναισθησιολογικά τμήματα, να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της υποστελέχωσής τους (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21.5.09). Την ίδια στιγμή οι πραγματικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, απαιτούν πρόσληψη 4.500 γιατρών (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 26.5.09).
Η ανάγκη καθίσταται ακόμα επιτακτικότερη όταν, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οn line 10.6.09, ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 11.6.09) παρατηρείται κύμα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, με χρονιά αποκορύφωσης το 2008 που αποχώρησαν 157 γιατροί, χωρίς ουδέποτε να αντικατασταθούν. Οι λόγοι που επικαλούνται οι παραιτούμενοι, στην πλειοψηφία τους από νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και το εξοντωτικό ωράριο με τις συνεχείς εφημερίες που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου, όπου προσφάτως μπήκε «λουκέτο» στην καρδιολογική και την παιδιατρική κλινική μετά την αποχώρηση των γιατρών.
Υπολογίζεται ότι οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται 60 ώρες τη βδομάδα, ενώ οι ειδικευόμενοι αντίστοιχα 80-100 ώρες.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ρυθμός συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις από χρόνο σε χρόνο. Ο ετήσιος αριθμός είναι κατά μέσο όρο 160 γιατροί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, το 2015 αναμένεται η πιο μεγάλη έξοδος από συστάσεως του ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδοτήσεων της πρώτης «φουρνιάς» γιατρών που εγκαινίασαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Όσον αφορά το δεύτερο, δηλαδή τους νοσηλευτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 26.5.09, το ΑΣΕΠ πρόσφατα έλαβε αίτημα να προχωρήσει στην κατάρτιση προκήρυξης για την κάλυψη μόλις 1.300 κενών θέσεων νοσηλευτών, που υπολογίζεται να βγει «στον αέρα» περί τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα και μόνο με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα νοσοκομεία και λοιπές μονάδες υγείας οι κενές οργανικές θέσεις πλησιάζουν τις 15.000 ενώ ο νόμος δεν βάζει αυστηρά όρια για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των προσλήψεων.
Επειδή η δημόσια υγεία και προστασία του πολίτη πλήττονται βάναυσα από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις,
Επειδή οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών, όπως είναι το Ρέθυμνο, που καλούνται τους καλοκαιρινούς μήνες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που συνεπάγεται ο τουρισμός στη χώρα μας,
Επειδή η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των προσλήψεων στον τομέα της υγείας δεν πείθει πλέον κανένα,Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν υλοποιηθεί, ποιες υπολείπονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουν προσληφθούν 2.000 γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009;
2. Έχει ολοκληρωθεί το έργο της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ΟΕΝΓΕ και αν ναι ποια είναι η πρότασή της για την κατανομή των θέσεων ανά νοσοκομείο και ειδικότητα;
3. Πόσες θέσεις γιατρών ανά ειδικότητα και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα κατανεμηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου;
4. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών εντός τριετίας;
5. Πόσες προσλήψεις νοσηλευτών πανελλαδικά θα γίνουν εντός του 2009, πόσες το 2010 και πόσες το 2011;
6. Πόσες θέσεις νοσηλευτών θα προκηρυχθούν για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου άμεσα και πόσες ανά έτος 2009-2011;
7. Πότε προβλέπεται να εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου;