ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Μέτρα – φωτιά που επιβάλλουν φορολογικά χαράτσια και κόβουν φορολογικές απαλλαγές σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούµενους, οδηγούν σε µειώσεις συντάξεων, κόβουν προνοιακά επιδόµατα, µειώνουν µισθούς και θέσεις εργασίας στο Δηµόσιο περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειταιγια τοτίµηµα που καταβάλλει ηχώρα προκειµένου να πείσει τους δανειστέςτης να της χορηγήσουννέο πακέτο βοήθειας, 100 δισ. ευρώ, γιανα καλύψει τις ανάγκες της καιµετά το 2012 και να αποφύγει έτσι τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Χωρίς τα µέτρα, όπως επισηµαίνει το υπουργείο Οικονοµικών στο νοµοσχέδιο, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέβαινε στα 501 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή στο 198,9% του ΑΕΠ, καθώς το έλλειµµαθα σκαρφάλωνεκαι πάλιστα 14,4% του ΑΕΠ το 2015, µε τον αριθµό των δηµοσίων υπαλλήλων να φτάνει τις 619.205. Αντίθετα, µε τα επώδυνα µέτρα, το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να µειωθεί στο 1,1%του ΑΕΠ το 2015 και το χρέος να συγκρατηθεί στα 351 εκατ. ευρώ ή 139,5% του ΑΕΠ το 2015.
«ΠΑΝΩ» ΕΩΣ ΤΟ 2013. Είναι ενδεικτικό ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ µέχρι και το 2013 οπότε και θα φτάσει το 159,8% του ΑΕΠ, για να αρχίσει στη συνέχεια να αποκλιµακώνεται σταδιακά, αν όλα λειτουργήσουν όπως προβλέπεται στο Πρόγραµµα και κυρίως αν υλοποιηθούν οι ευρείαςκλίµακας αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται.
Το νοµοσχέδιο καταφεύγει και πάλι, σε µεγάλο βαθµόκαι τουλάχιστον για το 2011, στις λεγόµενες «οριζόντιες» παρεµβάσεις πουεπιβαρύνουν όλους αδιακρίτως, προκειµένου να εξασφαλίσει µε σιγουριά τη µείωση του ελλείµµατος, αφού δεν πέτυχαν τα µέτρα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής όπως επισήµανε και ητρόικα στηνέκθεσή της, ενώ δενλειτούργησεόπως όφειλε ο κρατικός µηχανισµός ώστε να ελέγξει αποτελεσµατικά τις δαπάνες. Επίσης, τα διαρθρωτικά µέτρα δεν προχώρησαν αρκετά ώστε να δηµιουργήσουν δυναµική ανάπτυξης και η ύφεση ήταν βαθύτερη από την αναµενόµενη όπως οµολογεί η κυβέρνηση στην εισηγητική έκθεση του νοµοσχεδίου. Τώρα, η ανάκαµψη τοποθετείται το 2012 και όχι στα τέλη του 2011 όπως ανέφερε αρχικά το Μνηµόνιο.
Από τα φορολογικά µέτρα του Μεσοπρόθεσµου το πιο καυτό είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται, όπωςκαι η αύξηση των τεκµηρίωνδιαβίωσης καιη επαναφορά τεκµηρίων επιτηδεύµατος γιατους ελεύθερους επαγγελµατίες. Από τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων θα «κοπούν» 2,1 δισ. ευρώ.