Η μαύρη τρύπα της περίθαλψης

ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ 43 ΔΙΣ.

 

 

Του ΧΡ. ΜΕΓΑ

 

 

Κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και ο προϋπολογισμός πληρώνουν για συντάξεις σχεδόν 26 δισ. ευρώ. Οσα περίπου είναι και τα αποθεματικά των ταμείων (30 δισ. ευρώ).

Συνολικά όμως τα ταμεία, μαζί με την υγειονομική περίθαλψη, που αποτελεί την κύρια πληγή του ασφαλιστικού, δαπανούν κάθε χρόνο 43 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι δαπάνες περίθαλψης αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο κατά 18%, δηλαδή κατά το τριπλάσιο του ονομαστικού ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει ότι το βασικό πρόβλημα του συστήματος είναι οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι ανεξέλεγκτες εξετάσεις (διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.).

Η λίστα

Στους παραπάνω τομείς «διέπρεψε» η κυβέρνηση, καταργώντας τη λίστα των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, μη εισπράττοντας το 4% του τζίρου των φαρμακευτικών εταιρειών και νοικιάζοντας μονάδες σε ιδιωτικά κέντρα κ.ά. Μέτρα δηλαδή που δεν ανέκοψαν τον ρυθμό αύξησης των εξόδων.

Σήμερα ποσοστό 5% του ΑΕΠ, κάπου 12 δισ. τον χρόνο δηλαδή, πληρώνει ο προϋπολογισμός στα ταμεία για την τριμερή χρηματοδότηση (1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ) και την ενίσχυση του ΟΓΑ. Αν και η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία έγινε χωρίς καμία αξιόλογη και ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη για το πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει, υπάρχουν ενδείξεις (μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2005) ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλά, αν σε 50 έτη απαιτηθεί το 20% ή 24% του ΑΕΠ για συντάξεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αλογοσκούφης, τότε με την τωρινή… ασφαλιστική παρέμβαση η κυβέρνηση κάνει, κυριολεκτικά, μία τρύπα στο νερό. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τις δρακόντειες διατάξεις επί των πιο αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού, το κέρδος θα είναι 1,2 δισ. τον χρόνο. Και αυτό από το 2021 και μετά, όταν θα πέσουν όλες οι επικουρικές συντάξεις στο 20%, κάτι που (με τις αναγωγές) φτάνει μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ. Ψίχουλα δηλαδή σε σχέση με τις ανάγκες.

Αλλά ακόμα και αυτές οι… οικονομίες είναι μια υπόθεση πολύ φιλόδοξη. Μια υπόθεση εργασίας άνευ επιστημονικού αντικρίσματος. Για παράδειγμα, τα 570 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ότι δεν θα παρέχεται υγειονομική περίθαλψη στους ασφαλισμένους που δεν θα συμπληρώσουν τα 100 ένσημα τον χρόνο. Δηλαδή θα προκληθούν μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα από αυτή τη διάταξη, παρά θα προσφέρει έσοδα. Επίσης 200 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, από τον περιορισμό της… εισφοροδιαφυγής, χωρίς να υπάρχει κάποια ενέργεια που να κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ομως το πιο ακραίο είναι το… κέρδος των 175 εκατ. ευρώ από τη μη πρόσληψη των υπαλλήλων που προβλέπουν τα σημερινά οργανογράμματα των υπό ενοποίησιν ταμείων. Οι δαπάνες αυτές σήμερα δεν καταβάλλονται, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και τίποτε δεν πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις προσλήψεις, εις βάρος των αποθεματικών. Θεωρούνται όμως κέρδος της μεταρρύθμισης…