Σαν να ήμουν 19 χρόνια φυλακή και τώρα αποφυλακίστηκα…». Από το 1989 υπηρετούσε το ΕΣΥ, στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Νάουσας, ο κ. Πρόδρομος Ισαακίδης. Πριν από μερικές ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του και, όπως λέει στον ΕΤ, «αισθάνεται ήδη ανακουφισμένος»! Είναι ένας από τους εκατοντάδες γιατρούς που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους το τελευταίο διάστημα, σ’ ένα μαζικό κύμα φυγής από το ΕΣΥ!
Παρόλο που ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα σ’ αυτό το νοσοκομείο, το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί της δουλειάς του άγγιζαν τα όρια της εξουθένωσης. «Εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου είχα μείνει ουσιαστικά μόνος μου, αφού ο διευθυντής της κλινικής συνταξιοδοτήθηκε και ο δεύτερος γιατρός απουσιάζει συχνά λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Μαζί με έναν ειδικευόμενο έπρεπε να καλύψω όλες τις ανάγκες. Τον τελευταίο μήνα μόνον τρία βράδια κοιμήθηκα στο σπίτι μου, τα υπόλοιπα ήμουν στο νοσοκομείο…», λέει ο 45χρονος χειρουργός.
Οι συνθήκες
Η υγεία του έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνεται γι’ αυτό και αποφάσισε να παραιτηθεί. Μέχρι να τοποθετηθεί νέος χειρουργός το νοσοκομείο θα μείνει χωρίς χειρουργική κλινική, αλλά εκείνος δεν αλλάζει γνώμη. «Θα πάω στη Βέροια και θα ψάξω για κάποιο ιδιωτικό ιατρείο. Αυτές τις εξαντλητικές συνθήκες είναι αδύνατο να τις αντέξω πια».
Εδώ και τέσσερις μήνες έχει παραιτηθεί από το νοσοκομείο της Χαλκιδικής ο κ. Πέτρος Αναγνωσταράς. Οπως λέει στον ΕΤ, «έχω βρει την υγειά μου»!
Είναι γενικός γιατρός και έχει σήμερα ιδιωτικό ιατρείο όπου δουλεύει λιγότερες ώρες και κερδίζει περισσότερα χρήματα.
«Στο νοσοκομείο έκανα δέκα εφημερίες το μήνα και ήμουν μόνος μου ή το πολύ με έναν ακόμη γιατρό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η Χαλκιδική γέμιζε τουρίστες, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη. Ουσιαστικά, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε στη ζωή μας ήταν να δουλεύουμε».
Τέσσερα χρόνια έμεινε στη θέση του επιμελητή β’ ο κ. Αναγνωσταράς. Τώρα, όπως λέει, έχει χρόνο για τον εαυτό του και την οικογένειά του, έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Οχι μόνο δεν μετανιώνει που παραιτήθηκε, αλλά, όπως βλέπει τα πράγματα, είναι μάλλον απίθανο ότι θα σκεφτεί να ξαναγυρίσει κάποτε!
Προς την… έξοδο του ΕΣΥ κατευθύνονται εκατοντάδες γιατροί. Οπως προκύπτει από τις σχετικές δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μόνο τους τελευταίους μήνες οι παραιτήσεις – πλην αυτών που υποβάλλονται λόγω συνταξιοδότησης – έχουν ξεπεράσει τις 180. Χαρακτηριστικό είναι το ΦΕΚ με αριθμό 613 της 17ης Αυγούστου στο οποίο δημοσιεύονται μαζεμένες 33 παραιτήσεις γιατρών από διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ!
Αν η… μεγάλη φυγή συνεχιστεί το σύστημα Υγείας θα μείνει γυμνό από ειδικευμένους γιατρούς. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου πολλά τμήματα και κλινικές στελεχώνονται από έναν ή δύο γιατρούς το πολύ. Η αποχώρηση έστω και ενός γιατρού σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει «λουκέτο» για ένα ολόκληρο νοσηλευτικό τμήμα.
Στελέχη του χώρου αναφέρουν ότι οι πολλοί γιατροί δεν αντέχουν τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς: στα νοσοκομεία της περιφέρειας οι περισσότεροι γιατροί εφημερεύουν από 10 ως και… 30 μέρες το μήνα – στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δεύτερος γιατρός στο τμήμα.
Το πρόβλημα σε αριθμούς
180 τουλάχιστον παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες.
17.000 περίπου το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ (ειδικοί και ειδικευόμενοι).
3.500 υπολογίζονται οι κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
60 ώρες την εβδομάδα φτάνουν να εργάζονται οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ.
100 ώρες τη βδομάδα μπορεί να εργάζονται οι ειδικευόμενοι.
12-15 εφημερίες κατά μέσο όρο κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της περιφέρειας.
3 έως 12 ευρώ είναι το ωρομίσθιο για τις εφημερίες των γιατρών.