Site icon www.ygeianet.gr

Η νέα γρίπη χτυπά πλέον τους 60ρηδες

Της Ελένης Πετροπούλου

Σταθερές παραμένουν οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ αυξάνονται οι θάνατοι λόγω της νέας γρίπης στη χώρα μας. Παρά την κάμψη που καταγράφεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (16.763), σε καθημερινή βάση, 50 – 55 άτομα νοσηλεύονται σε εντατική ενώ από την έναρξη του χειμερινού πανδημικού κύματος, όσο περνά ο καιρός αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που προσβάλλονται και καταλήγουν.

Πλέον, η μέση ηλικία των «θυμάτων» είναι τα 57,9 έτη, από 49 έτη που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά, 671 άτομα έχουν εισαχθεί (μέχρι χθες το πρωί) στην εντατική λόγω γρίπης από τα οποία 93 έχουν καταλήξει.

Η «ουρά»
Αυτό πάντως που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διάρκεια της «ουράς» του πανδημικού κύματος. Όπως εξήγησε χθες η πρόεδρος του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, Ελένη Γιαμαρέλλου, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του πανδημικού κύματος, καταγράφεται αύξηση των θανάτων.

Ωστόσο, «στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το όριο των δύο εβδομάδων και παρόλα αυτά καταγράφονται θανατηφόρα περιστατικά». Για τον λόγο αυτό εκτιμούμε ?είπε η κ. Γιαμαρέλλου? ότι «δεν αποκλείεται το φαινόμενο να συνεχίσει να έρπει και να έχουμε και άλλα θανατηφόρα περιστατικά χωρίς να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε πως «η γρίπη εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη», σημειώνοντας ότι εάν πέσει πολύ η θερμοκρασία τότε μπορεί να έχουμε νέο πανδημικό κύμα. «Αν ο καιρός όμως βοηθήσει, τότε θα έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων». Όπως είπε, η νέα γρίπη έχει «εξαφανίσει» την εποχική καθώς όλα τα κρούσματα αφορούν στη νέα γρίπη. «Επομένως, και του χρόνου θα έχουμε να κάνουμε με τη νέα γρίπη», πρόσθεσε. Για μια ακόμη φορά, η κ. Γιαμαρέλλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιστούν και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Μέχρι στιγμής, το 80% των θανάτων από τη νέα γρίπη, αφορά στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μόλις το 3,5% του ελληνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ από το 1,5 εκατ. ατόμων υψηλού κινδύνου μόλις 200.000 έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι στη Σουηδία έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού και στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 90% του πληθυσμού.

Αναγκαιότητα
Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της άμεσης χορήγησης αντι-ιικών φαρμάκων στην περίπτωση γρίπης ώστε να μη νοσούν βαριά οι ασθενείς. Σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, επικαλούμενη στοιχεία του ΕΟΦ σημείωσε πως δεν είχαμε σοβαρά μη αναστρέψιμα περιστατικά ενώ η συχνότητα αφορούσε σε ένα περιστατικό ανά 1.000 εμβολιασθέντες. Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, Μένη Μαλλιώρη, αναφερόμενη στο ποσοστό θνησιμότητας της νέας γρίπης σημείωσε: «Δεν έχουμε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα ποσοστά θα ήταν πολύ μικρότερα εάν είχαμε εμβολιαστεί».

Exit mobile version