«Η νέα γρίπη είναι απρόβλεπτη»

Νέο πανδημικό κύμα μπορεί να ξεσπάσει στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Το καλύτερο είναι η δραστηριότητα της νέας γρίπης να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ως προς τα κρούσματα και τους θανάτους. Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η νέα γρίπη είναι απρόβλεπτη και καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν, παρ΄ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υποχωρήσει η δραστηριότητα της νόσου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης ανέρχονται σε 16.763. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 807 νέα περιστατικά. Περίπου τα μισά από τα θετικά δείγματα που αναλύουν τα ειδικά εργαστήρια ανήκουν στον ιό της νέας γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα εποχικής γρίπης. «Είναι σαν ο ιός της εποχικής γρίπης να έχει εξαφανιστεί» ανέφερε χθες η πρόεδρος του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλου. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς επιστήμονες είναι οι θάνατοι από επιπλοκές της νέας γρίπης στην Ελλάδα καθώς είναι αυξημένοι σε σχέση με άλλες χώρες. Από στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ως και σήμερα 671 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλούς θαλάμους νοσηλείας με επιπλοκές της νέας γρίπης (κυρίως πνευμονία).

Από αυτούς οι 93 έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλός σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

«Αν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης είχαν λάβει το πανδημικό εμβόλιο, ενδεχομένως σήμερα να ζούσαν» επεσήμανε η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Μένη Μαλλιώρη. Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών, μικρός αριθμός πολιτών, ακόμη και αυτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχει εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα το πανδημικό εμβόλιο έχει λάβει το 3,5% του ελληνικού πληθυσμού. Παρ΄ ότι το 80% των ασθενών που απεβίωσαν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, εν τούτοις έχουν εμβολιαστεί μόνο 200.006 χρόνιοι πάσχοντες.

Είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών
Τα σκήπτρα στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων σε αυτά κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία. Το 2009 καταγράφηκε χρήση αντιβιοτικών στο 50% του ελληνικού πληθυσμού, όταν τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό ήταν μόλις 25%. Η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλου προειδοποίησε χθες ότι φθάνει το τέλος των αντιβιοτικών και ότι η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε αχρήστευση πολύτιμων φαρμάκων. Στοιχεία που ανέφερε δείχνουν ότι το 75% της χρήσης αντιβιοτικών αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες. Στο 70% των περιπτώσεων αυτώνείπε- τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών χαρακτηρίζονται και από τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με τη σωστή χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων. «Τα αντιβιοτικά ξαναγίνονται δραστικά έναντι των μικροβίων» πρόσθεσε «όταν σταματήσει η άσκοπη κατανάλωσή τους, γεγονός που δείχνει την τεράστια ευθύνη όλων μας».