ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών, οι οποίοι περνούν καθημερινά της δική τους ταλαιπωρία και απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους. Τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ιατρική του διάσταση, αλλά και την κοινωνική, αποτελούν σήμερα οι νεφροπάθειες, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας.
«Εκτός από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, βλέπουμε να οξύνονται τα προβλήματά μας, όπως στον τομέα της απασχόλησης. Τα εισοδήματά μας μειώνονται δραματικά, την ώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο, λόγω αναπηρίας, κόστος διαβίωσης. Η κρίση που πλήττει την Ελλάδα δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω περιθωριοποίησή μας. Αν και η ελληνική οικογένεια παραδοσιακά στηρίζει τα αδύναμα μέλη της, δυσκολεύεται να απορροφήσει την κρίση. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να επενδύσουμε σοβαρά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων», τόνισε ο Γιώργος Καραγκιόζης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Ο πρόεδρος των νεφροπαθών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων και στην Πολιτεία και τον ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων) να πάρουν πρωτοβουλίες για την προσφορά οργάνων, δεδομένου ότι το 2010 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, καθώς έγιναν μόλις 135 επεμβάσεις, λιγότερες και από το 2001, οπότε είχαν φτάσει τις 186. «Στη χώρα μας οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου ανέρχονται σε 13.000 και πολλοί περιμένουν 10 χρόνια για μόσχευμα. Οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και συμφέρουν περισσότερο από τη διαδικασία της χρόνιας θεραπείας. Είναι ανάγκη να μπουν συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε κάθε μονάδα εντατικής θεραπείας, ώστε να βοηθούν στην εξεύρεση μοσχευμάτων και ο ΕΟΜ να σταματήσει να λειτουργεί διεκπεραιωτικά», ανέφερε ο κ. Καραγκιόζης.
Προστατεύοντας τους νεφρούς, σώζεις την καρδιά
Με το σύνθημα «Προστατεύοντας τους νεφρούς, σώζεις την καρδιά», οι γιατροί επικεντρώνουν φέτος στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών στους νεφροπαθείς. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους αιμοκαθαιρόμενους, τους μεταμοσχευμένους και τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ενα νεφρικό μόσχευμα με καλή λειτουργικότητα προστατεύει από τον καρδιαγγειακό θάνατο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ, νεφρολόγος Γιώργος Βέργουλας.
Η επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια να αυξάνονται, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΟΝΥ, αν. καθηγητής Παθολογίας και Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν» Δημήτρης Βλαχάκος.
«Ο παρατεταμένος χρόνος αιμοκάθαρσης αυξάνει τον κίνδυνο υπερτροφίας της αριστεράς κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας», επισήμανε ο ειδικός γραμματέας του ΕΚΟΝΥ, νεφρολόγος, διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Μυσερλής.