Τα σωματικά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανή: αυτό είναι το συμπέρασμα γιατρών, διατροφολόγων και γυμναστών που βλέπουν τους Έλληνες να τους «τρώει» το άγχος και η αβεβαιότητα.
O αυχένας, οι ώμοι και το κεφάλι είναι οι «κυματοθραύστες» τους άγχους, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Ειδικότερα, το στρες προκαλεί ένταση και η ψυχολογική αυτή κατάσταση κάνει τους ανθρώπους να σφίγγονται, αποκτώντας μια αμυντική στάση. Έτσι όμως, σύμφωνα με τον παθολόγοκλινικό φαρμακολόγο κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, προκαλούνται σπασμοί στους μυς του αυχένα και στα αγγεία του κεφαλιού που έχουν ως επακόλουθο τον έντονο πόνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνήθης πόνος της… οικονομικής κρίσης που «λυγίζει» τους ανθρώπους είναι ο πονοκέφαλος τάσεως, όπως λέγονται οι πονοκέφαλοι που πυροδοτούνται απο την υπερένταση που νιώθει κανείς, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μύες είναι τόσο συσπασμένοι και άκαμπτοι που πονούν ακόμη κι όταν ένας φίλος προσφέρεται να απαλύνει το σύμπτωμα με ένα μαλακό μασάζ! Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για την αύξηση των πονοκεφάλων στη χώρα μας. Παρόλα αυτά παθολόγοι και νευρολόγοι συμφωνούν στο γεγονός ότι οι ασθενείς τους είναι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν, οι οποίοι παραπονούνται τόσο για την ένταση όσο και για τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Οι όποιες αναφορές έρχονται από την Αμερική, όπου οι πολίτες εκδηλώνουν τους τελευταίους μήνες έντονους πονοκεφάλους- η αύξηση ξεπερνά το 25%.
«Πιο δραματική όμως είναι η κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία και των οποίων η συχνότητα των κρίσεων αυξάνεται δραματικά σε καταστάσεις έντονων ψυχοπιεστικών γεγονότων, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε στις ημέρες μας», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας.
Χάνουν τον ύπνο τους. Η οικονομική κρίση όμως «κλέβει» και τον ύπνο μας, γεγονός που οι ειδικοί το στηρίζουν στις αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι οποίες δεν σταμα τούν να στριφογυρίζουν στο κεφάλι ακόμη κι όταν το μόνον που αναζητούν οι πολίτες είναι να χαθούν στην ηρεμία του ύπνου.
Τα παραπάνω διαπιστώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου, κ. Κώστας Σολδάτος, που παρατηρεί πως η αϋπνία ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αγωνία που νιώθει κάποιος έως και τρεις ώρες πριν τον ύπνο, συνήθως τον συνοδεύει και όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κλείσει μάτι.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς, όπως τονίζουν, η αϋπνία είναι ένα ούτως ή άλλως σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, το οποίο φαίνεται να εντείνεται από την οικονομική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών. Είναι ενδεικτικό, πως ένας στους τρεις ενήλικες παραδέχεται πως μένει άγρυπνος τη νύχτα παρά την κούρασή του. Μάλιστα, οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου σε ποσοστό 50%!
Και δυστυχώς, η αϋπνία είναι ένας ύπουλος εχθρός που εμφανίζεται ακόμη κι όταν δεν το περιμένει κανείς, εξουθενώνοντας το σώμα αλλά και την υπομονή των άγρυπνων. Η κατάσταση αυτή αγχώνει διπλά όσους πάσχουν από αϋπνία, αφού στα ήδη υπάρχοντα προβλήματά τους προστίθεται ακόμη ένα: αυτό της αϋπνίας, με αποτέλεσμα να φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να ξανακοιμηθούν ήρεμοι.
Αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα του άγχους για την οικονομική κρίση δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα, η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει πόνους στον θώρακα, ταχυκαρδίες, προβλήματα στο στομάχι και το έντερο, δερματολογικά προβλήματα ακόμη και αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης.
Η ανησυχία που κάνει το στομάχι να σφίγγεται, η μελαγχολία για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και η απουσία ελπίδας σε ό,τι αφορά στο μέλλον είναι οι πιο συχνοί λόγοι που κάνουν τους Έλληνες να αναζητήσουν βοήθεια από τους ψυχολόγους. «Το τελευταίο διάστημα με επισκέπτονται ακόμη και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι εκφράζουν έντονο φόβο για το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Ο λόγος που καταφεύγουν σε θεραπεία είναι για να διδαχθούν τρόπους ώστε να ελέγχουν το άγχος τους, το οποίο τους καθιστά κάθε άλλο παρά αποτελεσματικούς στο να διαχειριστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», υπογραμμίζει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, κ. Λίζα Βάρβογλη.
Έντονοι καβγάδες. Στην περίπτωσή τους η καταστροφολογία γίνεται εμμονή, σύμφωνα με την κ. Βάρβογλη, γεγονός που αφαιρεί από τους επαγγελματίες την ικανότητα να είναι μεθοδικοί στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. «Επιπλέον, επηρεάζονται αρνητικά και οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι οικονομικές διαφωνίες, οι διαφορετικές προτεραιότητες που θέτει το ζευγάρι βλέποντας πια τον μισθό να μη φτάνει για περιττά έξοδα, η δυσκολία να πληρώσουν ακόμη και τη δόση του δανείου προκαλεί συχνά έντονους καβγάδες. Ούτε και τα παιδιά βγαίνουν αλώβητα από αυτή την κατάσταση, αφού ακόμη και τα πιο μικρά αντιλαμβάνονται την ένταση και την ανησυχία την οποία και εσωτερικεύουν», προσθέτει η κ. Βάρβογλη.
Ούτε και τα παιδιά βγαίνουν αλώβητα από αυτή την κατάσταση, αφού ακόμη και τα πιο μικρά αντιλαμβάνονται την ένταση και την ανησυχία την οποία και εσωτερικεύουν, δηλώνουν οι ειδικοί
Στο λίμιτ ντάουν και το ερωτικό πάθος
«Κραχ» στη λίμπιντο των αντρών έχει φέρει η οικονομική κρίση. Ωστόσο, η παρατήρηση αυτή δεν καλύπτει πλέον τους επιστήμονες, οι οποίοι διενεργούν μελέτες για να βρουν τα βαθύτερα οργανικά αίτια που προκαλεί το στρες.
«Όπως προκύπτει από έρευνα, η οποία ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, το άγχος που βιώνουν τους τελευταίους μήνες οι άντρες έχει ως συνέπεια τη μείωση της τεστοστερόνης και της ντοπαμίνης- ορμόνες που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τον έντονο ερωτικό πάθος και την ηδονή», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, ανδρολόγος- ουρολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας.
Αρνητικό αίσθημα. Όπως τονίζει, σε αυτές τις περιπτώσεις οι βιολογικοί και οι ψυχολογικοί παράγοντες, που μειώνουν κατακόρυφα τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, γίνονται ένα «κουβάρι» και αλληλεπιδρούν. «Ο φοβισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να εκφραστεί, ούτε μέσω του λόγου, ούτε μέσω των πράξεων, ούτε μέσω του σώματός του. Νιώθει χαμένος. Και ειδικά για τους άντρες, αυτό το αρνητικό αίσθημα είναι συχνότερο σε σχέση με τις γυναίκες, επειδή αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση ως προσωπική τους αποτυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που πέφτουν σε βαθιά θλίψη», προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Τα στατιστικά αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών περιγράφουν με ακρίβεια τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας που βιώνουν οι άντρες στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν την υπ΄ αριθμόν ένα αιτία που επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή τους, ενώ ακολουθεί το εργασιακό άγχος.
Έκοψαν το γυμναστήριο. Οι Έλληνες όμως φαίνεται πως αδιαφορούν πια και για το σώμα τους, άρα και για την υγεία τους, αφού δεν έχουν ούτε τα χρήματα, ούτε τον χρόνο, αλλά ούτε και την όρεξη να κάνουν γυμναστική. Η απόδειξη έρχεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυμναστηρίων (ΠΑΣΥΓΥ), σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου, οι εγγραφές των πολιτών στα γυμναστήρια έχουν πέσει φέτος στο 12% από 15% πέρυσι.
«Ακριβή εικόνα ωστόσο θα έχουμε τους αμέσως επόμενους μήνες, που αποτελούν περίοδο αιχμής εν όψει του καλοκαιριού», λέει ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΓΥ. Αυτός είναι και ο λόγος που τα γυμναστήρια της γειτονιάς έχουν επιδοθεί σε αγώνες προσφορών, προσπαθώντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Παρ΄ όλα αυτά, οι ειδικοί διευκρινίζουν πως τα οικονομικά πακέτα δεν συνάδουν πάντα με ποιοτικές υπηρεσίες, γι΄ αυτό και οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κακή διατροφή. Τα οικονομικά προβλήματα πάντως έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά στο να κάνουν περικοπές ακόμη και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα! Κι όταν ο προϋπολογισμός του μήνα τούς επιτρέπει να φάνε έξω, τότε συνήθως αρκούνται σε μία σύντομη βόλτα έως το φαστ-φουντ της γειτονιάς, που αυξάνουν τις πωλήσεις τους λόγω των χαμηλών τιμών.
Οι διατροφολόγοι δεν βλέπουν την εξέλιξη αυτή με καλό μάτι, αντίθετα προτείνουν στους πολίτες να στραφούν σε πιο υγιεινές και συνάμα οικονομικές λύσεις. «Το να μαγειρέψει κανείς στο σπίτι φασόλια, ρεβίθια και φακές κοστίζει πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι να αγοράσει μπέργκερ και τηγανητές πατάτες. ¶λλωστε, ούτε το ελαιόλαδο χρειάζεται να μπαίνει στην κατσαρόλα σε μεγάλες ποσότητες- 80 ml αρκούν για μια τετραμελή οικογένεια», υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα κατεψυγμένα. Ο κ. Χουρδάκης καταρρίπτει έναν ακόμη μύθο, ότι δηλαδή τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας και τα κατεψυγμένα ψάρια και λαχανικά είναι κατά κανόνα υποδεέστερα σε θρεπτική αξία, γεγονός που εξηγεί τις χαμηλές τιμές τους. «Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι καταναλωτές είναι να διαβάζουν τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων και να ελέγχουν σε ό,τι αφορά τα κατεψυγμένα εάν ακολουθούνται οι κανόνες ψύξης και συντήρησης των τροφίμων», προσθέτει.