P Από Βασίλη Βενιζέλο
Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, έχει ως εξής:
“Αγαπητοί υπάλληλοι του Υπουργείου, αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά είναι μία ευχάριστη μέρα σήμερα για το Υπουργείο Υγείας. Έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος μετά από 2,5 περίπου χρόνια, 2 χρόνια και κάποιοι μήνες που είχε ξαναέρθει, τον Απρίλη του 2015, όπου μόλις τότε είχαμε αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης ενός συστήματος υγείας, το οποίο ήταν και αυτό το ήξερε όλος ο κόσμος, σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης, και με μία τρομερή προσπάθεια και του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας, αλλά και των ανθρώπων που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, είτε στις υγειονομικές Περιφέρειες, είτε στα νοσοκομεία, και φυσικά με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης συνολικά, καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτήν την εικόνα και σήμερα να μπορούμε να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό μία εικόνα σταθεροποιημένης και βελτιωμένης λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας.
Και επειδή πολλές φορές λέγονται και γράφονται πολλά για ασυνέπεια λόγων και έργων, και για υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρούνται, και για αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση όταν ανέλαβε, είχε πει στο χώρο της υγείας θα κάνει τρία σημαντικά πράγματα.
Το πρώτο ήταν ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα του αποκλεισμού των εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας και θα αντιμετωπίσει δραστικά αυτό το τεράστιο της υγειονομικής φτώχειας που είχε δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το έκανε με απόλυτη συνέπεια. Εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου με το νόμο 4368 οι πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα από το αν έχουν εργασία ή όχι από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές, έχουν δικαίωμα να κάνουν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να έχουν την αίσθηση ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και με ισοτιμία την ώρα της ανάγκης.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 συνταγογραφήθηκαν για εξετάσεις και φάρμακα 528.000 ανασφάλιστοι πολίτες. Και πήραν αγωγή φαρμακευτική το 1/3 από αυτούς με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Αυτό είναι μια τεράστια παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης και είναι ένα εξαιρετικό σήμα αναδιοργάνωσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας πολιτικής στο χώρο της υγείας αυτή την περίοδο.
Η δεύτερη κεντρική μας πολιτική δέσμευση ήταν ότι θα στηρίξουμε κατά προτεραιότητα το δημόσιο σύστημα υγείας. Και νομίζω ότι και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι καταρχήν του συστήματος υγείας αλλά ελπίζουμε σταδιακά και ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι και αυτό έχει υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία στήριξης της δημόσιας περίθαλψης.
Αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Καταβλήθηκε ένα τεράστιο, ένα τιτάνιο έργο καταρχήν όπως είπα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τους ανθρώπους που συνεχίζουν παρά τις μειώσεις στους μισθούς, παρά τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, παρά τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα συνεχίζουν με ευσυνειδησία και με κοινωνική υπευθυνότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στον κόσμο.
Αυτή λοιπόν η αντιστροφή της τάσης αποδιοργάνωσης, εγκατάλειψης και διάλυσης του συστήματος υγείας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, το ότι καταφέραμε να το στήσουμε ξανά όρθιο στα πόδια του και να αρχίσει σιγά-σιγά να βελτιώνει τις υπηρεσίες του προς τον κόσμο είναι επίσης μια τεράστια επένδυση και στην υγεία της κοινωνίας, στην αναβάθμιση των υγειονομικών στάνταρ της χώρας, είναι μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή αυτής της χώρας και είναι και μια επένδυση στην αξιοπιστία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και φυσικά της δημοκρατίας.
Και η τρίτη κεντρική πολιτική μας δέσμευση, αγαπητοί φίλοι, ήταν ότι θα ηθικοποιήσουμε το σύστημα υγείας. Θα προωθήσουμε παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών, διαχρονικών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης, προκλητής ζήτησης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και εκμετάλλευσης του αρρώστου η οποία υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημα υγείας και φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει αλλά το πολιτικό σήμα με νομίζω κορυφαία διαδικασία την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα διαφάνειας, σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών, διαφάνειας στην προτεραιοποίηση των χειρουργικών περιστατικών με τη λίστα χειρουργείου, ενίσχυση στο γραφείο δικαιωμάτων των ασθενών, διερεύνηση σκανδάλων, αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της συναλλαγής του συστήματος υγείας με πολύ γνωστά συμφέροντα.
Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις έχουμε δώσει το πολιτικό σήμα ότι δεν υπάρχει πλέον ασυλία, δεν υπάρχει πλέον πολιτική συγκάλυψη και ανοχή σε αυτή τη φαυλότητα της προηγούμενης περιόδου.
Νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εξυγιαντικό για τους πολίτες που θέλουν πραγματικά να πειστούν ότι οι εισφορές που καταβάλουν, τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνεισφέρουν πραγματικά έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα και στηρίζεται σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας στηρίζεται κατά προτεραιότητα η δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος.
Και τώρα αυτή την περίοδο, που έχουμε ανταποκριθεί λοιπόν σε αυτές τις τρεις κεντρικές πολιτικές μας δεσμεύσεις, αυτό που δίνουμε έμφαση και έχουμε προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στον τομέα των προμηθειών και στο φάρμακο και στη διοίκηση του συστήματος. Έτσι ώστε να διασφαλίσουμε με ασφάλεια ότι οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κάθε πολίτη, οι τεκμηριωμένες ανάγκες, θα καλύπτονται με ισοτιμία και με καθολικό τρόπο και ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτή είναι μία συζήτηση που γίνεται διεθνώς, προσπαθούμε λοιπόν με παρεμβάσεις αυτού του τύπου να το υλοποιήσουμε. Και οι προσπάθειές μας αυτές θεωρώ ότι σιγά-σιγά γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι γίνονται αισθητές και στη διεθνή κοινότητα.
Και θέλω να πω σήμερα ενώπιον του Πρωθυπουργού ότι πριν από λίγο καιρό στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχαμε τη μεγάλη τιμή σαν χώρα να επιλεγούμε εμείς και άλλες τρεις χώρες από όλο τον κόσμο, μία από κάθε ήπειρο, για να παρουσιάσουν τις παρεμβάσεις και την πολιτική τους στον τομέα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού.
Ήταν η Ελλάδα, η Κίνα, η Χιλή και η Ακτή του Ελεφαντοστού και παρουσιάσαμε τις προσπάθειες που έχει κάνει μία χώρα χρεοκοπημένη, υπό δημοσιονομική επιτροπεία, για να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Αυτές είναι μεγάλης σημασίας παρεμβάσεις και νομίζω ότι και με τη στήριξη συνολικά της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να τις ενδυναμώσουμε την επόμενη περίοδο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλώ τον Παύλο Πολάκη τον αναπληρωτή να δώσει κι αυτός έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία του Πρωθυπουργού”.