Η Πρόταση μας στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

p align=”center”>ΠΡΟΤΑΣΗ

του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

προς το Γ.Σ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ  στις 23/10/2009

για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

 

Η αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κι έχει σαν στόχο την μεγαλύτερη εκμετάλλευση  των εργαζομένων προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών αλλά και για την απόκτηση εκλογικής πελατείας  οι κυβερνήσεις της χώρας μας προώθησαν και για το δημόσιο ρυθμίσεις που περιόρισαν τη μόνιμη απασχόληση και αύξησαν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με στόχο την εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων στο κατώτερο επίπεδο

Οι επιλογές αυτές συνοδεύτηκαν με μια πρωτοφανή επίθεση στη μονιμότητα (πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ, συνταγματική αναθεώρηση).Η αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, έκτακτοι, ωρομίσθιοι, συμβάσεις έργου, stages, κλπ) οφείλεται και στις πελατειακές και λαφυραγωγικές πολιτικές των κυβερνητικών κομμάτων αφού κατά περίπτωση οι προσλήψεις  του παραπάνω προσωπικού  γινόταν κατά κανόνα  με ρουσφετολογικό τρόπο και διαδικασίες.

Σήμερα, οι σχέσεις αυτές έχουν οδηγήσει στην αλλαγή της σύνθεσης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες, στη λειτουργία των υπηρεσιών, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

 Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την κατάργηση των stages και μάλιστα μόνο στο δημόσιο  υπηρετούν δημοσιονομικές και άλλες σκοπιμότητες και δεν δίνουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Την αναδρομική κάλυψη ασφαλιστικά των εργαζομένων σε προγράμματα STAGE.
  • Για το δημόσιο διεκδικούμε κατάργηση των εκμεταλλευτικών και ρουσφετολογικών σχέσεων (stages, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι έργου, εργολαβίες) με ταυτόχρονη προκήρυξη των αναγκαίων κενών θέσεων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών με ανάλογη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
  • Την κατάργηση του τελευταίου νόμου που προβλέπει την εξέλιξη για τους έκτακτους αορίστου χρόνου και την μονιμοποίηση τους.