Η πρώτη απεργία των καθαριστριών

Η πρώτη απεργία των καθαριστριών

Η πρώτη αυτόνομη απεργία εργολαβικών καθαριστριών πραγματοποιήθηκε χτες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Συνολικά 19 γυναίκες, από τις περίπου 3.000 που εκτιμάται ότι εργάζονται στον τομέα αυτό στη Θεσσαλονίκη, βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας μόνιμη δουλειά με κανονικό μισθό και ένσημα, αξιοπρέπεια και ελευθερία στο χώρο εργασίας τους.

«Ζούμε σε συνθήκες… Μεσαίωνα. Τον τελευταίο μήνα νιώσαμε ελεύθερες και αποφασίσαμε να μιλήσουμε. Δημιουργήσαμε το Σωματείο Καθαριστριών στις 22 Oκτωβρίου και στις 27 του μήνα με απέλυσαν. Με τα όσα ακολούθησαν μου πρότειναν να γυρίσω σε άλλη θέση με περισσότερα χρήματα, αλλά δεν πουλήθηκα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι με το σύστημα αυτό κλέβουν και εμάς, αλλά και το κράτος που πληρώνει περισσότερα», τονίζει η Αναστασία Παρασκευοπούλου, η γυναίκα που πρωτοστάτησε στη Θεσσαλονίκη στη δημιουργία του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστριών Κ. Μακεδονίας.

Ζητούν νομιμότητα

Oι καθαρίστριες που εργάζονται σε εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν με εργολαβία τον καθαρισμό νοσοκομείων, ΔΕΚO, υπηρεσιών κ.λπ., ζητούν να μπορούν να εργάζονται κανονικά με τους νόμιμους μισθούς και τα ένσημα.«Δουλεύω 33 χρόνια και βρίσκομαι έξι χρόνια στην καθαριότητα. Ηθελα να βγω στη σύνταξη, όμως με τις αποδοχές και τις κρατήσεις που μας κάνουν θα πάρω 200 ευρώ σύνταξη. Δε ζητάμε κάτι παράλογο, αλλά αυτό που είναι νόμιμο και δικαιούμαστε», σημειώνει η Αναστασία Γεωργαντζή.

«Δουλεύω τρία χρόνια σε εργολάβο καθαριότητας, με 500 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3,84 ευρώ την ώρα ή 23 ευρώ ημερομίσθιο, ενώ τα ένσημά μας; Είναι για 3ωρα και 4ωρα», πρόσθεσε η Αγγελική Μανίτσα.

Μετανάστριες

Oι περισσότερες εργαζόμενες στον τομέα των εργολαβικών καθαριστριών είναι μετανάστριες και, όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί τους, δέχονται απειλές όχι μόνο για τη δουλειά τους αλλά ακόμη και για την παραμονή τους στη χώρα.

Oι εκπρόσωποι των καθαριστριών, μαζί με τον εκπρόσωπο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), Σωτήρη Ζαριανόπουλο, συναντήθηκαν με το διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Παναγιώτη Αποστόλου (ο οποίος αρνήθηκε την παρουσία δημοσιογράφων στη συνάντηση), καθώς και το γ.γ. του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, Λουκά Ανανίκα, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία, Απασχόλησης και Υγείας.