Η ρομποτική χειρουργική στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» αποτελεί από τις 23/07 το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci ® , προσφέροντας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Στο «Λαϊκό», το Ρομποτικό Σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και εντός του επομένου εξαμήνου η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και στις άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, του Πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Χρίστου Κίττα, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, του Υπεύθυνου Ρομποτικής Χειρουργικής του «Λαϊκό», κ. Νικόλαου Νικητέα, σύσσωμου του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου, πανεπιστημιακών ιατρών και άλλων επισήμων.

Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος αποτελεί την πιο πρόσφατη παγκοσμίως , επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής τραυματικής χειρουργικής. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς: η διαδικασία της επέμβασης είναι λιγότερο αιματηρή και με ελάχιστο τραύμα, η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, ο μετεγχειρητικός πόνος και η δυσφορία ελαχιστοποιούνται, ενώ οι ημέρες νοσηλείας μειώνονται σημαντικά και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθειες πολύ σύντομη.

Εκτός από το σημαντικό όφελος για τους ασθενείς, η λειτουργία του Ρομποτικού Συστήματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Λαϊκό» θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες ειδικευόμενους χειρουργούς και φοιτητές να εκπαιδευτούν στη νέα μέθοδο, χωρίς να πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, προγραμματίζεται και η συμμετοχή του νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής χειρουργικής σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και κλινικές του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του: «Από την πρώτη στιγμή που η Ρομποτική Χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας, είχαμε ανακοινώσει τη δέσμευσή μας να ενταχθεί σύντομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη… Η εγκατάσταση και η λειτουργία του Συστήματος αυτού εντός του ΕΣΥ, σηματοδοτεί την ποιοτική αναβάθμιση που η πολιτεία παρέχει στον Έλληνα πολίτη, συμβάλλει στην πρόσθετη αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας και προάγει τη Δημόσια Υγεία… Εύχομαι το μηχάνημα που εγκαινιάζουμε σήμερα να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις προσδοκίες των επιστημόνων και κυρίως των ασθενών και εδώ είμαστε εμείς για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των επιλογών μας τον άνθρωπο».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος , δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εγκαινιάζουμε την εποχή της ρομποτικής χειρουργικής για το ελληνικό δημόσιο Νοσοκομείο. H εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής στο δημόσιο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Λαϊκό» αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε Έλληνα ασθενή. Επιπρόσθετα, η εφεξής συστηματική εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής θα προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και τους ειδικευόμενους ιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Υπεύθυνος Ρομποτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», κ. Νίκος Νικητέας, δήλωσε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λαϊκό» μπαίνει στην τροχιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας, στον τομέα της χειρουργικής… Με αυτή την εξέλιξη ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας. Και για μας τους γιατρούς και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πριν από όλους όμως για τους Έλληνες ασφαλισμένους, που αποκτούν πρόσβαση σε μια άλλη ποιότητα χειρουργικής αντιμετώπισης, που αλλάζει πλήρως και τα εγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά δεδομένα… Είναι μια εξέλιξη που κάνει πράξη το όραμα που μοιραζόμαστε όλοι, να βάλουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Νοσοκομείο, την Ελλάδα στον χάρτη των προηγμένων χωρών του πλανήτη».