Η ρύθμιση οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ απέφερε έσοδα μόλις 170 εκατ. στο ΙΚΑ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ρευστότητας στην αγορά κατέστησε αναποτελεσματική τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Θεόδωρο Αμπατζόγλου, από τις οφειλές των 3,5 δισ. ευρώ 200.000 εργοδοτών με τη ρύθμιση εισπράχθηκαν μόλις 170 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά και δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν ούτε στην ικανοποίηση των ελάχιστων υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός εισροής εσόδων δεν ξεπερνά το 1% αντί του προϋπολογιζόμενου 7%.

Στον αντίποδα, το ΙΚΑ σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων θέτει σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου του 2010 το νέο Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών. Το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας του για μια διετία θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ, αφού τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία Unisystems. Μετά τη διετία το σύστημα θα διαχειρίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες του ΙΚΑ αγγίζουν τα 17,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται στη συνταγογράφηση για την αγορά φαρμάκων. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες για φάρμακα το 2009 αυξήθηκαν κατά 9,16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου, ικανού να ελέγξει και να εκκαθαρίσει μηχανογραφικά τις συνταγές. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων για αναλύσεις τάσεων κατανάλωσης και δαπάνης συνταγογράφησης ως εργαλείου άσκησης υγειονομικής πολιτικής και λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και ότι όλα τα κυβερνητικά προγράμματα έχουν σαν βασικό στόχο την περιστολή της σπατάλης της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών) με τις εξής λειτουργίες:

1. Tη συγκέντρωση και καταχώρηση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών (scanners) υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

2. Την ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων (συνταγές, συγκεντρωτικές κ.ά.).

3. Την αυτοματοποιημένη αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπόλοιπων στοιχείων του συνταγολογίου.

4. Tην καταχώρηση των υπολοίπων μη αυτόματα αναγνωρισθέντων σχετικών πεδίων της συνταγής.

5. Την ηλεκτρονική διεξαγωγή ελέγχων ορθότητας των συνταγών.

6. Tην εκτέλεση, αυτόματων και μη, αλγόριθμων αντιμετώπισης μη ορθών συνταγών.

7. Tην εκκαθάριση των συνταγών.

8. Την ηλεκτρονική αντιμετώπιση των μη ορθών συνταγών.

9. Tον μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και τη μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

10. Την ενημέρωση των φαρμακείων, των υποκαταστημάτων και της διοίκησης του ΙΚΑ για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

11. Τον υπολογισμό του ποσού ανάκτησης ανά φαρμακευτική εταιρία και ΦΚΑ.

12. Tην ενημέρωση της διοίκησης, μέσω συστήματος διοικητικής πληροφόρησης, για θέματα φαρμακευτικής δαπάνης και κατανάλωσης.

13. Tην παρακολούθηση της συνταγογράφησης και την αποστολή Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο μονάδας υγείας, νομού και περιφέρειας.

Αργυρώ Μαυρούλη

arma@express.gr