Η σπατάλη στα φάρμακα ανατρέπει το σύστημα Yγείας

Η σπατάλη στα φάρμακα ανατρέπει το σύστημα Yγείας

Του Νικου Νικολαου

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, τα όσα άκουσε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του κ. Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Αβραμόπουλο και Β. Μαγγίνα στην προχθεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου για τα οικονομικά της Υγείας, ήταν από προκλητικά μέχρι ανατριχιαστικά. Οπως υπογράμμισαν και οι τρεις, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η σπατάλη και η κλεψιά είναι ο κανόνας στη διαχείριση, με αποτέλεσμα τα χρέη να αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό και να απειλούν με το μέγεθός τους την οικονομική ισορροπία όχι μόνο των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε στον πρωθυπουργό ότι στα δημόσια νοσοκομεία η οικονομική διαχείριση γίνεται χωρίς να συντάσσεται προϋπολογισμός δαπανών, χωρίς να γίνεται ισολογισμός και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία κόστους στην προμήθεια φαρμάκων, στην περίθαλψη και στη χρήση του ιατρικού εξοπλισμού. Η σπατάλη είναι τρομακτική και τα χρέη που συσσωρεύονται, τα πληροφορείται η κυβέρνηση όχι από τις διοικήσεις των νοσοκομείων… αλλά από τους φαρμακοβιομήχανους ή φαρμακέμπορους, που ζητούν να πληρωθούν.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της υπουργείας Κακλαμάνη, το υπουργείο Οικονομικών εξόφλησε χρέη των νοσοκομείων ύψους 250 δισ. ευρώ και όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη συσσωρευθεί στα επόμενα δύο χρόνια άλλα τόσα χρέη. Η αποθέωση της σπατάλης, αλλά και η τρομακτική επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων έγινε κυρίως μετά την κατάργηση το 2004 της λίστας φαρμάκων.

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος περιέγραψε και αυτός με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν ό,τι και τα ιδιωτικά, τα πρώτα είναι προβληματικά, τα δεύτερα κερδοφόρα. Πάντως, ο κ. υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εφαρμογή του νόμου, που πρόσφατα ψηφίσθηκε για τον κεντρικό έλεγχο στις προμήθειες φαρμάκων, θα υπάρξει ένας φραγμός στη σπατάλη.

Συνταρακτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε στη σύσκεψη ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασ. Μαγγίνας. Οπως ανέφερε, το 2007 το κόστος των παροχών του κλάδου ασθενείας των ασφαλιστικών Ταμείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του (κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ) ανήλθε στα 6,9 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του 2004. Από τα 6,9 δισ. ευρώ, τα 3 δισ., δηλ. το 44% της συνολικής δαπάνης, αφορά πληρωμές για φάρμακα, το 1,9 δισ. για νοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα 2 δισ. για προνοιακές επιδοτήσεις. Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, το ΝΑΤ κ.λπ. οι δαπάνες είναι του ιδίου αν όχι μεγαλυτέρου μεγέθους.

Τα φάρμακα δηλαδή που χορηγούνται κατά την περίθαλψη στα νοσοκομεία ή που δίνονται από τους γιατρούς μέσω της συνταγογραφίας, είναι κατά βάση η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να ανατινάξει όλο το σύστημα Υγείας. Και πίσω από τη δαπάνη για φάρμακα βρίσκονται η κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία, αλλά και κυκλώματα διαφθοράς, που δρουν υπό την προστασία και κάλυψη φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρότι στη σύσκεψη δεν απεφασίσθη η κατάργηση της λίστας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για άμεσα μέτρα συγκρότησης μηχανισμών ελέγχου, για καρατόμηση ανικάνων διοικήσεων στα Ταμεία και ζήτησε από τους υπουργούς του να του επεξεργασθούν και να του υποβάλουν, τις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένο σχέδιο ανατροπής των όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία με την εφαρμογή συστημάτων που να εγγυώνται τη διαφάνεια και τον σεβασμό του δημοσίου χρήματος.