Site icon www.ygeianet.gr

Η υπερ-συνταγογράφηση είχε στόχο… εξαγωγικό

Εκθεση-βόμβα επιθεωρητών Υγείας αποκαλύπτει την… υπερ-δραστηριότητα γιατρού του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Φιλιατών
8/5/2011

Υπερ-συνταγογράφηση πανάκριβων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μέρος των οποίων υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι μεταπωλούνταν στην Αλβανία, διαπίστωσαν ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας στο νοσοκομείο Φιλιατών στη Θεσπρωτία. Ακόμη σοβαρότερη ωστόσο είναι η διαπίστωση των ελεγκτών ότι η υπερ-δοσολογία και η εκτός ενδείξεων χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Στην πολυσέλιδη έκθεση-βόμβα με ημερομηνία 15-4-2011 και με την ένδειξη «Εμπιστευτικό», την οποία συνέταξαν -μετά από σχετικές καταγγελίες- οι επιθεωρητές Υγείας, επισημαίνονται πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένου ιατρού του ΕΣΥ που κατέχει διευθυντική θέση, οι οποίες όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έκθεσης «γεννούν υποψίες για συνταγογράφηση υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων».

Η συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα έχει σταλεί και στο ΣΔΟΕ, προκειμένου, όπως επισημαίνεται, «να διερευνηθεί σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές η διαρροή σκευασμάτων ερυθροποιητίνης που συνταγογραφούνται στο νοσοκομείο Φιλιατών προς την Αλβανία». Οι καταγγελίες που καταγράφονται στο πόρισμα και προέρχονται από συναδέλφους του συγκεκριμένου ιατρού, αλλά και από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών κατά της Διαφθοράς, είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές. Ο καταγγέλλων ιατρός, ο οποίος επίσης κατέχει διευθυντική θέση στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στις 17-7-2009 υποστήριξε πως «εμφανίζονται ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια να παίρνουν πολλαπλάσια δόση ερυθροποιητίνης Α από την ενδεδειγμένη και η οποία σαφώς ξεπερνά τη μέγιστη δόση που προβλέπεται για νεφροπαθείς από το συνταγολόγιο του ΕΟΦ, με πιθανότητα επικίνδυνων παρενεργειών για τους ασθενείς».

Καταχρήσεις
Ο Σύλλογος πολιτών είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός, αφού υποστηρίζει ότι από τον συγκεκριμένο ιατρό «παρατηρείται το φαινόμενο της κατάχρησης πανάκριβων φαρμάκων, με προφανή στόχο τον προσπορισμό οφέλους, είτε εμμέσως από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είτε μέσω πώλησης των σκευασμάτων στην Αλβανία».

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες που προέρχονται από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών «η βλάβη του Δημοσίου ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», ενώ σημειώνεται ότι «έχουν δοθεί γνωματεύσεις χρόνιας χορήγησης σε ασθενείς χωρίς να υπάρχει ένδειξη χορήγησης του φαρμάκου, σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας χορηγείται σε δεκαπλάσιες δόσεις, βαφτίζονται ασθενείς με νόσημα στον μυελό των οστών χωρίς αιματολογική επιβεβαίωση, ενώ ο συγκεκριμένος ιατρός αντιποιείται ειδικότητες όπως του ογκολόγου, αιματολόγου ή ουρολόγου».

Επίσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών, χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου ασθενών των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών».

Στα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση των επιθεωρητών επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι ιδιαίτερα ακριβά, αφού για τη μηνιαία θεραπεία ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια ή πρόβλημα στον μυελό των οστών απαιτείται κόστος από 1.500 έως και 3.000 ευρώ.

Οι συνταγογραφήσεις των δύο φαρμακευτικών σκευασμάτων τα έτη 2007, 2008, 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010 κοστολογήθηκαν σύμφωνα με τους επιθεωρητές για την παθολογική κλινική 48.625 ευρώ, για τη χειρουργική κλινική 353.330 και για τους εξωτερικούς ασθενείς 566.508 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της δαπάνης έφτασε τα 968.463 ευρώ, ποσό το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο καταγγελλόμενος
Δεν δέχομαι υποδείξεις από κανέναν

Στο πόρισμα καταγράφονται και οι θέσεις του καταγγελλόμενου ιατρού, ο οποίος υπεραμύνθηκε της θέσης του προβάλλοντας 40ετή υπηρεσία που του δίνει, όπως λέει το δικαίωμα να μη δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα για τις υπερσυνταγογραφήσεις υποστήριξε ότι συνταγογραφεί «εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον νόμο», ενώ για τις εξετάσεις που οδηγούν στη συνταγογράφηση ισχυρίστηκε ότι «η χορήγηση ερυθροποιητικών παραγόντων σε περιπτώσεις ασθενών με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο γίνεται πάντα μετά από μυελόγραμμα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
g.pikoulas@parliament.gr

Exit mobile version