Επείγοντα μέτρα ιατρικής υποστήριξης προς τους μετανάστες βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπ. Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με MKO. Κινητές μονάδες θα εγκατασταθούν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, που αποτελούν πύλες εξόδου, όπου συρρέουν χιλιάδες μετανάστες, ενώ ενισχύεται το σύστημα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στην συνοριακή γραμμή του Εβρου.
«Οι μονάδες που θα λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο κ. Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου. «Οι πληθυσμοί αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς υγειονομική υποστήριξη, ενώ υπάρχει θέμα και με δεκάδες ανηλίκους που κυκλοφορούν στην περιοχή, άλλοι έχουν χάσει τους συγγενείς τους και άλλοι είναι τραυματισμένοι».
Βασικά είδη
Στον Εβρο από τον περασμένο Δεκέμβριο οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κάλυψαν το κενό με ένα πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης και πρωτοβάθμιας φροντίδας, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και τεχνική υποστήριξη. «Με αδυσώπητο κρύο και ελεεινές συνθήκες. Ενισχύσαμε την ιατρική υπηρεσία, βάλαμε μεταφραστές και ψυχολόγο», λέει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ιωάννα Περτσινίδου, «σε χώρους για 27 άτομα ζούσαν 150, δεν είχαν πού να απλώσουν τα πόδια τους και να κοιμηθούν, έπρεπε να χρησιμοποιούν δύο τουαλέτες και σπάνια είχε ζεστό νερό, ενώ λιγοστό είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη με μια δική του μονάδα από τον Νοέμβριο προσφέρει ιατρική μέριμνα σε νεοεισερχόμενους στο φυλάκιο του Κυπρίνου. «Σε τέσσερις μήνες έχουμε δει 1.648 άτομα 18 έως 72 ετών και 489 μωρά και ανήλικα παιδιά», λέει η Ιωάννα Παυλοπούλου, τμηματάρχης στο τμήμα παρεμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.