Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στους γιατρούς η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προωθήσει εν κρυπτώ και εν μέσω θέρους στο ΣτΕ το τροποποιημένο Προεδρικό Διάταγμα 84/2001, που αφορά την ίδρυση και λειτουργία φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Της Νικολέτα Μπούκα
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, με το συγκεκριμένο ΠΔ, το οποίο θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Αυγούστου, ανοίγει πεδίο δράσης για τα λεγόμενα “σούπερ μάρκετ” της υγείας, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της τσέπης των ασθενών, αλλά και τον επαγγελματικό αφανισμό των γιατρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους γιατρούς, το τροποποιημένο ΠΔ δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην υγεία να ανοίξουν το δικό τους… μαγαζάκι και να δημιουργήσουν και παραρτήματα σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ τους επιτρέπει να απασχολούν γιατρούς γενικής ιατρικής.
Μάλιστα, οι ιατρικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου ΠΔ και την έναρξη διαλόγου από τον Σεπτέμβριο.
“Το υπουργείο Υγείας αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τους ιατρικούς συλλόγους και τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου. Το εν θέματι ΠΔ αβαντάρει σκανδαλωδώς τα εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με το υπουργείο Υγείας να αναδεικνύεται στον υπέρτατο ΅προστάτηΆ τους και σε εξολοθρευτή χιλιάδων μαχόμενων ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών”, τονίζεται στην ανακοίνωση των τριών ιατρικών συλλόγων της χώρας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “τα κίνητρα, η μυστικότητα και το εσπευσμένο της ενέργειας αυτής του υπουργείου Υγείας δημιουργούν πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις του να διαφυλάξει το αγαθό της δημόσιας υγείας, ώστε να μην καταστεί εμπορεύσιμο αγαθό και να προστατεύσει τον έλληνα γιατρό και το ΕΣΥ”.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Όπως εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης, το τροποποιημένο ΠΔ 84/2001 προβλέπει ότι για να λειτουργήσει μία επιχείρηση υγείας απαιτείται οι μέτοχοι να είναι δύο, εκ των οποίων το 51% ανήκει στον επιχειρηματία και το 49% στο γιατρό.
“Έχουμε ανατροπή των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα. Πλέον, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επιπλέον, του δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που απαγορεύεται για τους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν μόνο ένα ιατρείο. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι προσωπικό θα έχουν αυτά τα υποκαταστήματα, ενώ τα βιολογικά υλικά των ασθενών (αίμα, ούρα) θα στέλνονται στο κεντρικό κατάστημα του επιχειρηματία για ανάλυση”, τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να προσλαμβάνει ως υπεύθυνο έναν γιατρό γενικής ιατρικής κι όχι ειδικό, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
“Αυτό σημαίνει ότι θα προτιμώνται οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι θα πληρώνονται και ελάχιστα, ενώ η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους πολίτες θα υποβαθμιστεί”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.