Ιατροδικαστής άνευ αντικειμένου… Ιατροδικαστής χωρίς νεκροτομείο! Κι όμως συμβαίνει την ώρα που η χώρα βουλιάζει στην κρίση και την ύφεση, που τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν συνεχείς περικοπές και κατά διαστήματα μπορεί να στερούνται ακόμη και τις γάζες. Και συμβαίνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.
Παρότι το θέμα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι σε γνώση της διοίκησης αλλά και της 6ης ΥΠΕ, ουδείς ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση μέχρι σήμερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία, οι ενέργειες της οποίας αναμένονται.
Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες περίπου, όταν τοποθετήθηκε επικουρικός ιατρός Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Από τη Διοίκηση του Νοσηλευτικού ιδρύματος τοποθετήθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξολογίας, το οποίο όμως υπάρχει μόνο στα χαρτιά!!!
Τη στιγμή που ακόμη και σε ακριτικά νοσοκομεία λειτουργούν υπερσύγχρονα νοσοκομεία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε καν νεκροτομείο. Ο χώρος μάλιστα έχει μετατραπεί σε αποθήκη και κάπως έτσι πετάχθηκε και η μοναδική νεκροτομική έδρα που διέθετε.
Είναι άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίο αποφασίστηκε να μετατραπεί το νεκροτομείο σε αποθήκη, αλλά κανένας δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει όσα κακώς έγιναν.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις της Περιφέρειας Ηπείρου διενεργούνται από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όχι στο Νοσοκομείο.
Ο επικουρικός ιατροδικαστής (νοσοκομειακός γιατρός κι όχι πανεπιστημιακός) τοποθετήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ύστερα από αίτημα της ίδιας της διοίκησης. Προφανώς δεν γνώριζε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα που διοικεί δεν διαθέτει ούτε νεκροτομείο.
Έτσι τρεις μήνες τώρα, αναζητείται λύση προκειμένου να εργαστεί ένας γιατρός, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές ακόμη και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κι ακόμη δεν έχει γίνει το παραμικρό ώστε αυτός που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο να προσφέρει κι έργο.
Αυτό λοιπόν που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από κανέναν είναι πως ένα Επιστημονικό Συμβούλιο ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής, το Διοικητικό Συμβούλιο και εν τέλει ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας εισηγήθηκαν προσλήψεις γιατρών από τη στιγμή που δεν είχαν καμία υποδομή ώστε να κάνουν το έργο τους.
Σήμερα ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούν οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής των Πανεπιστημίων και τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ. Φορείς που εποπτεύονται από τρία διαφορετικά υπουργεία.
Το πιο εντυπωσιακό τέλος που αποκαλύπτεται με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι στην Ήπειρο έχει δημιουργηθεί Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ, παρότι έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις.