Ηχηρό «παρών»

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έγινε στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από επεισόδια που σημειώθηκαν στις οδούς Πατησίων, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Σύνταγμα, Ομόνοια, όταν ομάδα ατόμων άρχισε να πετάει πέτρες, βόμβες Μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Ειδικότερα, προκλήθηκαν φθορές σε έξι εμπορικά καταστήματα, τέσσερα ξενοδοχεία και τρία καταστήματα τραπεζών, καθώς και σε δύο αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε χρήση δακρυγόνων.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έγιναν 16 προσαγωγές και σχηματίστηκε δικογραφία για εννέα άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

Οι εννέα συλληφθέντες οδηγούνται το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους στο Πεδίον του Άρεως έκανε λόγο για μέτωπο δυνάμεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους συνταξιούχους και τη νεολαία.

Χαρακτήρισε άδικα και αντικοινωνικά τα κυβερνητικά μέτρα και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί επιθέσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες να σταματήσουν τις απολύσεις , τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι ακούστηκε η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της τιμωρεί την εργασία και οδηγεί την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση, ενώ δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αγωνιστεί για να μη γυρίσει η ζωή μας στο Μεσαίωνα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι οι αγώνες θα βάλουν φρένο στην πολιτική κατάργηση των δικαιωμάτων και θα ανοίξουν με δυναμικό τρόπο νέους δρόμους για τους εργαζόμενους.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν και η πορεία των απεργών στη Θεσσαλονίκη όπου επίσης έγιναν επεισόδια και προκλήθηκαν φθορές.

Πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ομάδες περίπου 100 αναρχικών και αντιεξουσιαστών εισχώρησαν στον κύριο όγκο της πορείας που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

Οι αναρχικοί, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες, προκάλεσαν ζημιές σε δύο τηλεφωνικά κέντρα (ΚΑΦΑΟ) στο ύψος της Καμάρας, επί της οδού Εγνατίας, ενώ έσπασαν τα τζάμια του παραδοσιακού κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας, ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, ενός υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και ενός ταχυφαγείου.

Οι αναρχικοί προκάλεσαν επίσης ζημιές και σε δύο ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με τη χρήση χημικών, απωθώντας τελικά τις ομάδες των αναρχικών και αντιεξουσιαστών χωρίς να προχωρήσουν σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Ευρωπαϊκό ψηφισμα αλληλεγγύης

Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.