«Ιδιώνυμο» η… κουκούλα

Με δρακόντεια νομοθετικά μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει «κουκούλα» στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, προκειμένου να καλύψει την ανικανότητα της αστυνομίας να συλλάβει μερικές δεκάδες ταραχοποιούς κουκουλοφόρους.

Με το πρωτοφανές για υπουργό Δικαιοσύνης επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση έκρινε πως πρέπει να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη φάση την αστυνομία», ο Ν. Δένδιας εξήγγειλε μια δέσμη μέτρων που μπορεί να θέσουν σε περιπέτειες απλούς διαδηλωτές, απεργούς, καταληψίες, αλλά και όσους ασκούν «σκληρή» κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας, τους οποίους προφανώς η κυβέρνηση θέλει να «φιμώσει» και να περιορίσει.

Στην πράξη η κυβέρνηση των καμερών παίρνει μέτρα καταστολής με στόχο την ποινικοποίηση του φρονήματος, της συνθηματολογίας στις διαδηλώσεις, αλλά και της σκληρής κριτικής.

Η κυβερνητική επιτροπή με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή άναψε χθες «πράσινο φως» για να τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές όσοι διαπράττουν αδικήματα και έχουν πρόσωπο καλυμμένο ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά (κουκούλα, κράνος, μάσκα, μεταμφίεση κ.λπ.) αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να κατηγορηθεί π.χ. για κακούργημα ένας εργαζόμενος, ο φοιτητής κ.λπ. που διαδηλώνει κατά κυβερνητικών μέτρων και συλλαμβάνεται σε μικροεπεισόδια φορώντας μάσκα, κασκόλ κ.λπ. για να προστατευθεί από τα χημικά και τα δακρυγόνα που εκτοξεύουν οι αστυνομικοί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαναφέρει από «το παράθυρο» την καταργημένη εδώ και χρόνια περιβόητη περιύβριση αρχής, που είχε χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο «φίμωσης» συνδικαλιστών, του Τύπου και απλών πολιτών που ασκούν έντονη κριτική ή διαδηλώνουν φωνάζοντας σκληρά συνθήματα ή αναρτώντας τα σε πανό.

Με πρόσχημα την ανάγκη στήριξης της αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει την αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιων λειτουργών.

Βέβαια στην έννοια των δημόσιων λειτουργών δεν ανήκουν οι αστυνομικοί (που είναι υπάλληλοι) και από τις καταιγιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων προέκυψε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επισείσει την απειλή διώξεων σε βάρος οποιουδήποτε εκφράζεται άσχημα για κάθε δημόσιο λειτουργό ή και υπάλληλο όπως είναι οι αστυνομικοί.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά χιλιάδων φοιτητών ή μαθητών για εξύβριση, εφόσον επαναλαμβάνονταν συνθήματα όπως «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» κ.λπ., ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτεπάγγελτη δίωξη σημαίνει ότι η δίωξη θα ασκηθεί εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται ο παριστάμενος εισαγγελέας, ο οποίος έχει προφανώς επαρκείς γνώσεις για να εξειδικεύσει τις έννοιες, για να ξέρει πότε υπάρχει ή όχι εξύβριση…

Γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνο θα ασκούνταν δίωξη αλλά και ότι οι διαδηλωτές που θα φώναζαν το σύνθημα και τύχαινε να βρίσκονται σε πυρήνα μικροεπεισοδίων φορώντας μάσκα για τα χημικά, θα οδηγούνταν στην Ασφάλεια με κακουργηματικές κατηγορίες. 

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Ως μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης εξήγγειλε ο Ν. Δένδιας ότι θα αντιμετωπίζεται με κακουργηματικό τρόπο μια σειρά αδικημάτων που γίνονται με κάλυψη προσώπου ή αλλοίωση χαρακτηριστικών.

Ετσι η κάλυψη (κουκούλα, κράνος, μάσκα, κασκόλ κ.λπ.) θα αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση, που θα οδηγεί σε πολύ βαρύτερες ποινές (από 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο) για τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, όπως είναι οι διακεκριμένες φθορές, οι απλές, επικίνδυνες, βαριές σωματικές βλάβες κατά υπαλλήλων (βλέπε αστυνομικών), η διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ. Ετσι η επίθεση ενός κουκουλοφόρου κατά αστυνομικού ή κατά ενός καταστήματος ή ΙΧ θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα.

Ομως προφανείς είναι οι κίνδυνοι στην περίπτωση της διατάραξης κοινής ειρήνης, που αφορά σε επεισοδιακές διαδηλώσεις, σε καταλήψεις κ.λπ., καθώς μπορούν να βρεθούν σιδηροδέσμιοι για κακούργημα άνθρωποι που απλά προστάτευσαν το πρόσωπό τους από τα δακρυγόνα.

Αντίστοιχοι κίνδυνοι προκύπτουν και για τους διαδηλωτές που φωνάζουν υβριστικά για τους αστυνομικούς συνθήματα. Εξίσου κινδυνεύουν όσοι θέλουν να μη φαίνονται στις κάμερες ότι συμμετέχουν σε μία διαδήλωση, γιατί π.χ. φοβούνται μήπως απολυθούν από τον εργοδότη τους.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις επιβαρυντικές διατάξεις και κατά αστυνομικών που βιαιοπραγούν παράνομα καλυπτόμενοι από την ανωνυμία που προσφέρει π.χ. το κράνος, ο υπουργός τη χαρακτήρισε ευφυολόγημα, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνομικός είναι γνωστός από το σήμα – νούμερό του, δείχνοντας να αγνοεί πόσες φορές οι αστυνομικοί δεν έχουν σήμα ή περιπτώσεις τύπου «ζαρντινιέρας», όπου το ξύλο μπορεί να πέφτει και με πολιτικά ρούχα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ