.Πρωτοβουλία σωματείου γιατρών με στόχο τη δημιουργία 160 κρεβατιών ΜΕΘ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Στα χέρια ιδιωτών αφήνεται πλέον η εντατική θεραπεία στη χώρα μας. Ενώ δεκάδες κρεβάτια Εντατικής παραμένουν εκτός λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στοχεύει στη δημιουργία 160 κρεβατιών και μάλιστα στον χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Πρόκειται για το σωματείο με την επωνυμία «Μέθεξη 2005», το οποίο, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, «έχει σκοπό τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι οποίες θα αποτελούνται από 25 κλίνες Εντατικής και 15 κλίνες αυξημένης φροντίδας η καθεμιά. Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν στον χώρο του νοσοκομείου “Σωτηρία” σε ανεξάρτητο νεόδμητο κτίριο και θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα γίνουν οι ανάλογες συμβάσεις (παραχώρηση γης, τρόπος λειτουργίας των μονάδων)».
«Είναι ένα όραμα μερικών ανθρώπων που θέλουν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες Υγείας. Προς το παρόν πάντως βρισκόμαστε στη φάση της επικοινωνίας με πιθανούς χρηματοδότες, οι οποίοι με δωρεές θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Ρασιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και μέχρι πριν από λίγον καιρό διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία».
«Δωρεές»
«Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εφοπλιστικούς και βιομηχανικούς κύκλους για δωρεές, οι οποίες θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του έργου το οποίο θεωρείται απαραίτητο μπροστά στην έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος Γιώργος Ιεραπετριτάκης, γραμματέας του σωματείου. Επίσης κατέστησε σαφές το ότι η σύσταση του σωματείου στηρίζεται στον νόμο περί σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Ιεραπετριτάκης πάντως δεν διευκρίνισε τον χαρακτήρα που θα έχει η συγκεκριμένη μονάδα (αν θα είναι ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα ή δημοσίου δικαίου κ.λπ.). Όπως είπε, «η επιλογή του χώρου έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά ακόμη δεν ξέρουμε ποιον χαρακτήρα θα έχει η μονάδα. Κάποια στιγμή θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο, αλλά με διοίκηση από το σωματείο».
«Καμία επαφή»
Πάντως τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο πρώην διοικητής του «Σωτηρία» – επί των ημερών του οποίου συστήθηκε το σωματείο – δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν για τη δραστηριότητα του «Μέθεξη 2005» και ότι επισήμως δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με τα μέλη του.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά μόνο την προσφορά ιδιωτών να δωρίσουν στο ΕΣΥ κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του «Μέθεξη 2005», το νοσοκομείο «Σωτηρία» επελέγη καθώς είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο που έχει ελεύθερους οικοδομήσιμους χώρους – εκτείνεται σε 520 στρέμματα – ενώ αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και γειτονεύει με δύο στρατιωτικά, ένα κρατικό και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Το νοσοκομείο «Σωτηρία» ιδρύθηκε από τη Σοφία Σλήμαν το 1902 ως πρώτο λαϊκό σανατόριο της Ελλάδας. Από το 1936 είναι δημόσιο νοσοκομείο ενώ σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο της χώρας.
Η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας
Για πρόκληση κάνει λόγο η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Εταιρείας αναφέρει ότι «είναι πρόκληση για τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας αλλά και για τους πολίτες ο σχεδιασμός μιας τεράστιας ΜΕΘ 160 κλινών, με ασαφείς όρους δημιουργίας, σε δημόσιο χώρο που δεν έχει καν εκχωρηθεί, υπό την ασαφή έννοια της αιγίδας του υπουργείου Υγείας και με συμβάσεις λειτουργίας τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει».
Αναξιοποίητα 150 πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια!
ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ μένουν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας περίπου 150 πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Βασική αιτία – για εννέα στις δέκα περιπτώσεις – η έλλειψη νοσηλευτών. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας νοικιάζει 73 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη των αναγκών.
Στις 55 ΜΕΘ της χώρας λειτουργούν σήμερα περίπου 400 κρεβάτια.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα κρεβάτια αυτά στελεχώνονται με προσωπικό – κατά κύριο λόγο νοσηλευτικό – που αγγίζει το όριο της επικινδυνότητας: μόλις τρεις νοσηλευτές ανά κλίνη, όταν τα διεθνή στάνταρ επιβάλλουν την ύπαρξη 4-6 νοσηλευτών για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ και αναλογία ασθενών – νοσηλευτών ανά βάρδια 1 προς 1 (δηλαδή σε κάθε βάρδια θα πρέπει οι νοσηλευτές να είναι τόσοι όσα και τα κρεβάτια της Μονάδας).
Παράλληλα, περισσότερα νοσοκομεία της χώρας είναι χωρίς Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η λειτουργία των οποίων θα ελευθέρωνε γρήγορα τουλάχιστον το 30% των κλινών ΜΕΘ. Σήμερα λειτουργούν 64 ΜΑΦ όλες κι όλες!