Εισφοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπαγωγή των επικουρικών Ταμείων των Τραπεζών στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και ο διάλογος για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος πλησιάζει στην εκκίνησή του, τα στοιχεία για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ, είναι απογοητευτικά.
Mόνο από την εισφοροδιαφυγή χάνει περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το IKA φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Mία στις 9 επιχειρήσεις παραμένει αναπόγραφη και 1 στους 5 εργαζόμενους απασχολείται χωρίς να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ. Οι κενές οργανικές θέσεις στο Ιδρυμα ανέρχονται σε 3.570 (επί συνόλου 12.448). Tαυτοχρόνως, ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται αφού οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 2,5 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται τα προστατευόμενα μέλη καθώς και οι συνταξιούχοι. Συνολικά οι δικαιούχοι φτάνουν τα 5,5 εκατομμύρια.
Οπως αποκαλύφθηκε στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του IKA, αν δεν ληφθούν μέτρα, η βιωσιμότητα του Ιδρύματος θα απειληθεί από το 2024 και μετά, κάτι που θα επηρεάσει καταστροφικά τους νέους που εισέρχονται τώρα στον εργασιακό στίβο.
Πρόταση Γκαργκάνα
Αιχμηρός και για το ασφαλιστικό εμφανίστηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος. Ο κ. Γκαργκάνας πρότεινε «δομικές μεταρρυθμίσεις» και αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος.