Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Ηλεκτρονικά και σε μια πηγή που θα ελέγχει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το «πόθεν έσχες» οι υπάλληλοι όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Στόχος, να υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρώνονται αμέσως τα στοιχεία και να πραγματοποιείται ουσιαστικός έλεγχος των δηλώσεων.
Μέχρι τώρα η υποβολή γινόταν τμηματικά στις γενικές διευθύνσεις των υπουργείων όπου ανήκε κάθε υπάλληλος και στη συνέχεια συνολικά οι δηλώσεις διαβιβάζονταν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαδικασία που δυσκόλευε τη διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων και απέκλειε ουσιαστικά τον ενδελεχή έλεγχο του «πόθεν έσχες» στις δηλώσεις των υπαλλήλων.
Το υπουργείο Εσωτερικών για το σκοπό αυτό δημιουργεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των δηλώσεων, ώστε να γίνεται ταχύτερα και κυρίως αποτελεσματικότερα ο έλεγχος και η επεξεργασία των δηλώσεων, μαζί με ουσιαστική διασταύρωση των στοιχείων που αναφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το έργο δημιουργίας της βάσης ανατέθηκε στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Δοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, και αυτή η βάση δεδομένων θα δέχεται όλες ανεξαιρέτως τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ανεξάρτητα από ποιο φορέα προέρχονται τα φυσικά πρόσωπα. Για το σκοπό αυτόν ο Λέανδρος Ρακιντζής υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. που θα αναλάβει να οργανώσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού αρχείου. Το ύψος της συμφωνίας αγγίζει τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο γενικός επιθεωρητής είχε μέχρι τώρα στη δικαιοδοσία του τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων των εφοριών και των πολεοδομιών. Ομως, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εγγράφως τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης όχι μόνο των ίδιων αλλά και των συζύγων τους και των παιδιών τους. Επίσης, όλοι οι υπάλληλοι τρεις μήνες μετά το γάμο ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στην υπηρεσία τους και την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου τους.
Την ίδια υποχρέωση της αναλυτικής ενημέρωσης έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για οποιαδήποτε αγορά ακινήτων ή κινητών πραγμάτων υψηλής αξίας, καθώς ο νόμος τούς υποχρεώνει να αιτιολογούν τις αγορές αυτές ακόμα κι αν επικαλούνται οικονομική ενίσχυση από άλλα πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή, ο υπάλληλος πρέπει να δηλώσει αναλυτικά και την οικονομική κατάσταση αυτών των προσώπων.
Αρχή για ξέπλυμα
Τέλος, την ευθύνη και επεξεργασία των δηλώσεων βουλευτών, δημοσιογράφων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών κ.τ.λ. αναλαμβάνει η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπου επίσης θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου. Μέχρι τώρα οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονταν στον Αρειο Πάγο, όπου δεν υπήρχε η αναγκαία υποδομή για να ελεγχθούν. Ομως ο Αρειος Πάγος θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη του ελέγχου των δηλώσεων των δικαστικών λειτουργών όπως συμβαίνει και σήμερα.
Με τις προωθούμενες δράσεις αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα 16 δισ. ευρώ στα οποία αποτιμάται η γραφειοκρατία στην Ελλάδα.*