ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης
ΑΛΑΛΟΥΜ έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για τους χειρισμούς στο καυτό θέμα της γρίπης των χοίρων, που κανείς δεν είναι θέση να αποκλείσει ότι θα πάρει από το φθινόπωρο μορφή πανδημίας στη χώρας μας. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους και η φημολογία για ανασχηματισμό τον Αύγουστο τεντώνει τα νεύρα όλων, με αποτέλεσμα καθημερινά να διαπληκτίζονται για τα μικρά και τα μεγάλα ενώ με μεγάλη ευκολία πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών. Έτσι, για ψύλλου πήδημα ζητούν τη διαιτησία του Μαξίμου προς επίλυση διαφορών τους.
Αντιπαράθεση
Η γρίπη των χοίρων είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Η μάχη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει και είναι θέμα χρόνου η δημόσια σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού, Εσωτερικών, Μεταφορών αλλά και Ναυτιλίας που έχει την ευθύνη της ακτοπλοΐας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει ότι εργάζεται πυρετωδώς και η χώρα είναι πανέτοιμη με ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί, καθώς και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να απαγορευτούν οι μαζικές συναθροίσεις δημιουργούν δραματικές συνέπειες για την οικονομία σε μια κρίσιμη περίοδο. Και το σημαντικότερο, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι ο τουρισμός θα υποστεί μεγάλη ζημιά, γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές εκρήξεις σε όλους τους τομείς αγοράς και θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο τον δείκτη της ανεργίας.
Μέχρι πριν από ένα μήνα στο υπουργείο Τουρισμού είχαν επιστρέψει τα συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού έβλεπαν η μείωση του τουρισμού να μην ξεπερνάει το 10% ενώ στις αρχές του χρόνου οι προβλέψεις ήταν εφιαλτικές. Παράγοντες του τουρισμού τον Ιανουάριο έβλεπαν ότι η μείωση θα ήταν τόσο μεγάλη που θα ήταν αναπόφευκτο το ναυάγιο της τουριστικής μας βιομηχανίας. Αυτός ο εφιάλτης τώρα επιστρέφει και επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα κίνδυνου. Λένε ότι δίνουν μάχη να διατηρήσουν τις κρατήσεις που εξασφάλισαν με δυσκολία ενώ, όπως υποστηρίζουν, θα μειωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των τουριστών που γίνονται συχνά στα μεγάλα ξενοδοχεία όπως γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι γενεθλίων.
Κλίμα πανικού
Είναι αλήθεια ότι η αγωνία της κυβέρνησης να ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης και η μανία που έχει καταλάβει μερίδα γιατρών για υπερπροβολή στα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην κοινωνία. “Αυτοί που λένε ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη θέλουν να ξεχνούν ότι οι άλλες χώρες δεν στηρίζουν το μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό του Αυγούστου. Εμείς πρέπει να προσελκύσουμε τώρα κόσμο και όχι να τους διώξουμε”, λέει επιχειρηματίας του τουρισμού. ¶λλος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι “είμαστε η χώρα που έχουμε το μικρότερο πρόβλημα στη Ευρώπη και μόνοι μας πριονίζουμε το κλαδί όπου καθόμαστε από την υπερβολή και την αγωνία μας να δείξουμε ότι παράγουμε έργο”. Πράγματι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ακυρώσεις αφίξεων τουριστών που έρχονται μαζικά μέσω πρακτορείων. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υποστεί μεγάλο πλήγμα ο συνεδριακός τουρισμός το φθινόπωρο. “Ο συνεδριακός τουρισμός θα πληγεί σίγουρα, το θέμα είναι τουλάχιστον να γλιτώσουμε τις ακυρώσεις του Αυγούστου “ λέει στα «ΝΕΑ» παράγοντας του τουρισμού. Ο τρίτος κίνδυνος είναι να υποστούν νέα μεγάλη κρίση τα πολυκαταστήματα καθώς οι πελάτες ήδη αποφεύγουν να μπουν σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος.
Όσοι στην κυβέρνηση διαφωνούν με τον θόρυβο που γίνεται υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται σιωπηλά αυτή την περίοδο, τα στελέχη της υγείας και οι γιατροί να αποφεύγουν δηλώσεις και τηλεοπτικά παράθυρα και μετά το καλοκαίρι να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο. Υπάρχει όμως και σοβαρός αντίλογος από στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ιατρικού κόσμου. Λένε λοιπόν ότι εάν οι αρμόδιοι σιωπήσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ και την οργή της κοινωνίας ότι η πολιτεία εγκαταλείπει τους πολίτες στη τύχη τους. “Πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα μέτρα που παίρνουμε ώστε να ξέρουν ότι η πολιτεία είναι οχυρωμένη και προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα” λέει χαρακτηριστικά επιστήμονας ο οποίος συμμετέχει στο επιτελείο που προετοιμάζει τη χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο ιός προσβάλλει και μεγαλύτερες ηλικίες
ΤΑ ΧΙΛΙΑ πλησιάζουν πλέον τα θύματα της νέας γρίπης σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι ο ιός έχει αρχίσει να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.
«Καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων αρχίζει να ανεβαίνει σιγά- σιγά» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ιό Η1Ν1, για τον οποίο είχε εκτιμηθεί ότι «προτιμά» τα μεγαλύτερα παιδιά και τους πιο νέους ενηλίκους. Ο ΠΟΥ εκτιμά επίσης ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό το νέο εμβόλιο, περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού θα προσβληθεί από τον ιό και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των ΗΠΑ θα χάσουν τη ζωή τους. Αμερικανοί ειδικοί προτείνουν εξάλλου τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης όλων των παιδιών από την ηλικία των 6 μηνών έως τα 18 έτη.
Στη Βρετανία εκφράζονται φόβοι ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα καταρρεύσουν εάν παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το ζήτημα τέθηκε μετά τη μεταφορά 26χρονης εγκύου ασθενούς από βρετανικό νοσοκομείο στη Σουηδία εξαιτίας έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού στη Βρετανία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι που διατύπωσαν ορισμένοι γιατροί, το βρετανικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας προβλέπει τη μεταφορά ασθενών με ιδιωτικά τζετ σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων χωρών της Ευρώπης.
Στη Γαλλία
Πολιτική διάσταση απέκτησε το θέμα της νέας γρίπης στη Γαλλία μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος λέγοντας ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, πρέπει να γίνει ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της προστασίας από τη νέα γρίπη» τόνισε ο βουλευτής του ΡS Ζαν Μαρί Λε Γκεν, του οποίου το επάγγελμα είναι γιατρός. Πάντως, ο συνάδελφός του από το κυβερνών κόμμα Μπερνάρ Ντεμπρέ εξέφρασε την άποψη ότι η νέα γρίπη «είναι λίγο λιγότερο επικίνδυνη από την εποχική».
Επίσπευση άδειας… υπό όρους
ΔΥΟ από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες έχει παραγγείλει η χώρα μας εμβόλια έχουν- σύμφωνα με πληροφορίες- ενημερώσει τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι θα έχουν έτοιμα εμβόλια μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Για να διατεθούν αυτά τα εμβόλια όμως, θα πρέπει να ληφθεί άδεια από τον ΕΜΕΑ.
Για να επισπευσθεί η χορήγηση άδειας από τον ΕΜΕΑ, λένε ειδικοί σε θέματα εμβολίων, θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρετικές συνθήκες: είτε να χορηγηθούν άρον άρον εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου όπου τώρα είναι χειμώνας και η διασπορά της νέας γρίπης είναι μεγάλη, ώστε να ελεγχθεί επιτόπου η ασφάλεια των εμβολίων, είτε να αλλάξει συμπεριφορά ο ιός Η1Ν1 και αντί για την ήπια νόσο που προς το παρόν προκαλεί να αρχίσει να προκαλεί πάρα πολύ σοβαρή νόσο οπότε πια θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.