Ιός βιασύνης για τα εμβόλια

Του Κωστή Κεκελιάδη

«Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», λέει ένα ρητό παλιό όσο και η αγορά. Όμως η γαλαντομία του υπουργείου Υγείας δεν του επέτρεψε να εκτιμήσει την αξία του κι έτσι έσπευσε να αγοράσει περίπου 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, πριν να δοθεί έγκριση από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Το ενδεχόμενο να απορριφθούν τελικά ως ακατάλληλα τα συγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους, οι οποίοι διαβεβαιώνουν απλώς ότι το πράσινο φως για την έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται να δοθεί σε περίπου έναν μήνα.
Μαζί με τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου έφτασαν και οι διαμάχες των επιστημόνων σχετικά με την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν. Η σύγκρουση διεξάγεται μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην τελευταία κυριαρχούν οι παιδίατροι -ο πρόεδρός της Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι και πρόεδρος της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας- και η διαμάχη επικεντρώνεται στο αν και ποιες ηλικιακές ομάδες παιδιών θα εμβολιαστούν, με τους παιδιάτρους να επικαλούνται την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος εγκρίνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών.
Τελικά φαίνεται ότι βρέθηκε σολομώντεια λύση με την προσθήκη και των παιδιών από 6 μηνών έως 6 ετών στη λίστα με τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκονται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κύησης, όσοι φροντίζουν μωρά κάτω από 6 μηνών και όσοι πάσχουν από μακροχρόνια σοβαρά νοσήματα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ
Αφού λυθεί το ζήτημα της ιεράρχησης, ο επόμενος γρίφος αφορά τον τρόπο εμβολιασμού. Η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρύδου-Λακασά υποστηρίζει ότι “έχουν δοθεί τα σχέδια με τις οδηγίες εμβολιασμού του πληθυσμού”, με τις νομαρχίες να αναλαμβάνουν τα σχολεία, τους δήμους, τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς, τα ιατρεία γρίπης του ΙΚΑ τους ασφαλισμένους του και τα νοσοκομεία τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εντός της εβδομάδας άλλωστε έχει προγραμματιστεί να γίνουν συσκέψεις στο ΕΚΕΠΥ με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ωστόσο εκκρεμεί να καθοριστεί με ποιο προσωπικό θα γίνουν οι εκτός νοσοκομείου εμβολιασμοί, δεδομένου ότι προσωπικό με ειδικότητα σχολίατρου δεν υπάρχει, οι νομίατροι είναι ελάχιστοι, ενώ ως γνωστόν έχουν καταργηθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ.
Ο σχεδιασμός του εμβολιασμού -ο οποίος φυσικά δεν είναι υποχρεωτικός- σκοντάφτει και στην παρατηρούμενη άρνηση σημαντικού ποσοστού του υγειονομικού προσωπικού να εμβολιαστεί, γεγονός που σχετίζεται με την ανασφάλεια που προκαλείται από τις συνοπτικές διαδικασίες έγκρισης κυκλοφορίας των εμβολίων. ¶λλωστε οι επαγγελματίες υγείας δείχνουν απροθυμία να εμβολιαστούν ακόμη και για τον ιό της εποχικής γρίπης, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους όχι για τους ίδιους αλλά για τους ασθενείς τους, αφού γιατροί και νοσηλευτές διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην… κυκλοφορία των ιών.

ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ
Από σήμερα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη οι ποσότητες των διατιθέμενων εμβολίων έχουν αυξηθεί έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, αφού αναμένεται μεγάλη ζήτηση.
Παιδίατροι και παθολόγοι διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ιών της κοινής και της νέας γρίπης, όμως είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της κοινής γρίπης, για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να είναι λιγότερο ευάλωτοι στον ιό Η1Ν1.