Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια για πρώτη φορά, εντός του 2024, λόγω της ανησυχητικής αύξησης των καρκίνων στους νεότερους Αμερικανούς, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιβίωση από τη νόσο, την ίδια ώρα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση σε ορισμένους καρκίνους, όταν μάλιστα οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί βλέπουν όλο και περισσότερους νεότερους σε ηλικία ασθενείς.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή συνεπάγεται ψυχολογικά, σωματικά και οικονομικά βάρη, που είναι λιγότερο συνηθισμένα στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Οι ασθενείς κάτω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να είναι ανασφάλιστοι και να μην έχουν σταθερή επαγγελματική διαδρομή, κάτι που ενδέχεται να παροξύνει το πρόβλημα.
«Είναι συντριπτικό για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για αυτούς τους νεότερους ασθενείς που ζουν στην καθημερινότητά τους και λαμβάνουν ξαφνικά αυτή τη διάγνωση που τους αλλάζει τη ζωή και πραγματικά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν», είπε ο Ρόμπιν Μέντελσον, διευθυντής του Κέντρου Young Onset Colourectal and Gastrointestinal Cancers στο Memorial Sloan Kettering.
«Πολλοί αισθάνονται μόνοι επειδή είναι νεότεροι σε ηλικία και οι φίλοι τους ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μία τέτοια εξέλιξη».
Το ποσοστό των ατόμων 65 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε από 61% σε 58% τα τελευταία 30 χρόνια, μολονότι αριθμητικά αυτή η ομάδα αυξήθηκε. Το ποσοστό των ατόμων μεταξύ 50-64 ετών που διαγνώστηκαν ήταν σταθερό.
«Οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών ήταν οι μόνοι από αυτές τις τρεις ηλικιακές ομάδες που παρουσίασαν αύξηση στη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», ανέφερε έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS).
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν και αναζητούν τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των νέων κρουσμάτων και τους θανάτους νεότερων ασθενών.
Ενώ οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου –η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες κάτω των 50 ετών και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 50 ετών– μειώνονται μεταξύ των ενηλίκων 65 ετών και άνω, έχουν αυξηθεί κατά 1% έως 2% ετησίως σε άτομα κάτω των 55 ετών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
«Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου παρουσιάζονται επίσης με πιο επιθετική διάθεση και μεγαλύτερους όγκους κατά τη διάγνωση», δήλωσε στο Axios ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ACS, Γουίλιαμ Ντάχουτ.
Οι ερευνητές εξετάζουν εάν μακροπρόθεσμοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η χρήση φαρμάκων και βιταμινών και η παχυσαρκία συμβάλλουν σε αυτή τη μετατόπιση. «Ο καρκίνος προφανώς χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ετσι πιστεύουμε ότι προέρχεται από αιτίες που πάνε δεκαετίες πριν», είπε ο Μέντελσον.
Ερευνα του MSK βρήκε σημαντικές διαφορές στα μικροβιώματα νεότερων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με ηλικιωμένους.
Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 30 χρόνια, εν μέρει λόγω του βελτιωμένου προληπτικού ελέγχου, της μείωσης του καπνίσματος και των πιο αποτελεσματικών θεραπειών κατά ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ωστόσο, οι διαγνώσεις αυξάνονται για ορισμένους καρκίνους και υπάρχουν έντονες φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στους θανάτους από καρκίνο.
Οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, του ήπατος, των νεφρών, του στόματος και μελανώματος αυξήθηκαν κατά 2% έως 3% ετησίως μεταξύ 2015 και 2019. Οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και της μήτρας αυξήθηκαν επίσης μεταξύ 0,6% και 1% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι μαύροι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, του στομάχου και του ενδομητρίου σε σύγκριση με τους λευκούς μεταξύ 2016 και 2020.
Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν επίσης διπλάσια για τους ιθαγενείς της Αμερικής για καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και των νεφρών στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι προβλέψεις της ACS δεν περιλαμβάνουν δεδομένα από το 2020, όταν το πρώτο έτος της πανδημίας οδήγησε σε πτώση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις διαγνώσεις φάνηκε να είναι για καρκίνους που τείνουν να είναι λιγότερο θανατηφόροι ή ασυμπτωματικοί.
Για παράδειγμα, σημειώθηκε μείωση κατά 16% για το μελάνωμα που διαγνώστηκε στους άνδρες και 18% μείωση του καρκίνου του θυρεοειδούς που διαγνώστηκε στις γυναίκες εκείνο το έτος.
Υπάρχουν κάποια καλά νέα στα δεδομένα. Η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους στις ΗΠΑ από το 1991. Ωστόσο, η μελέτη προβλέπει ότι ο καρκίνος θα προκαλέσει τον θάνατο σε σχεδόν 612.000 ανθρώπους φέτος, από 609.820 το 2023.
Ο Ντάχουτ είπε ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του έγκαιρου προληπτικού ελέγχου, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή που αντιμετωπίζουν συμπτώματα της νόσου.