Αν και οι επιστήμονες καθησυχάζουν για την επικινδυνότητα της νόσου, ωστόσο οι αδυναμίες του συστήματος υγείας με τις τραγικές του ελλείψεις προβληματίζουν και δημιουργούν ανησυχία
Δεν βρίσκει σύμφωνους τους ειδικούς, η σύσταση να παραμένουν στο σπίτι όσοι νοσήσουν από το νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), καθώς η… «τηλεφωνική διάγνωση» παρουσιάζει αδυναμίες και αφήνει περιθώρια λαθών, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν έως και ολέθρια αποτελέσματα.
Συγχρόνως ανακύπτει θέμα κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα προφύλαξης για να μην μολυνθούν γιατροί και νοσηλευτές, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε Ρέθυμνο, Ρόδο και Κω. Ακόμη βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, με χαμηλή διασπορά του ιού και όμως στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 6 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές, μολύνθηκαν από τον νέο ιό της γρίπης, ανάμεσά τους και ο γιατρός της τεχνητής μονάδας νεφρού! Στη Ρόδο έχουν μολυνθεί άλλοι δύο υγειονομικοί και στην Κω ήδη μολύνθηκαν δύο και εξετάζονται άλλοι τρεις.
«Τα ιατρικά περιστατικά αντιμετωπίζονται καλύτερα, στον «φυσικό» τους χώρο, σε οργανωμένες μονάδες που είναι τα νοσοκομεία, αλλά για να γίνει αυτό με τη νέα γρίπη, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα, η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν η ενίσχυση των δομών και κάλυψη των τεράστιων κενών προσωπικού, κυρίως σε νοσηλευτές», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γνωστός λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της «Ελληνική Εταιρείας Λοιμώξεων» Μάριος Λαζανάς.
«Δεν συμφωνώ οι ασθενείς να μένουν στο σπίτι, άλλωστε η λύση αυτή προϋποθέτει τουλάχιστο την ύπαρξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, που φυσικά σήμερα δεν υπάρχει. Λύση είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, να έχει ο γιατρός επαφή με τον ασθενή και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη απαιτείται η ενίσχυση των δομών, να δεχτούν πολύ περισσότερο κόσμο.
Δεν αρκεί η «επικοινωνιακή διαχείριση» μιας τέτοιας κατάστασης, που πρέπει να πούμε στην παρούσα φάση, η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει αργότερα, που θα έχουμε την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, με συνθήκες που ευνοούν και τη νέα μορφή γρίπης».
Ανησυχία
Με ελάχιστα σοβαρά περιστατικά, μέχρι στιγμής, έρχεται στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ. Ηδη στην Κρήτη δεν υπάρχει άλλο κρεβάτι ΜΕΘ… και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν προκύψουν άλλα σοβαρά περιστατικά γρίπης, σοβαρά τροχαία κ.λπ.
«Εκεί που πραγματικά έπρεπε να έχουμε οργάνωση είναι στους μηχανισμούς που θα αντιμετωπίσουν τα όποια σοβαρά περιστατικά. Στις ΜΕΘ η κατάσταση είναι τραγική, από τις ελλείψεις ήδη χάνονται ζωές!
Πού θα νοσηλευτούν αν μας προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες μερικά ακόμα σοβαρά περιστατικά; Ζητούμενο παραμένει», καταλήγει ο δρ Μάριος Λαζανάς, «η προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα υπάρξουν το φθινόπωρο».
«Μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί αυτό που όλοι φοβόμαστε. Να τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου», μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιάννης Πιερουτσάκος.
«Τότε -δεν το κρύβω- θα ανησυχήσω σοβαρά. Θεωρώ, όμως, ότι τα μέτρα που λάβαμε τις πρώτες μέρες ήταν εκείνα που πραγματικά μας γλίτωσαν από τα χειρότερα και τα οποία θα μας γλιτώσουν και στο μέλλον».
- Κρούσματα
170 χιλ.είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα της νέας γρίπης σ’ όλο τον κόσμο. - Εξάπλωση
20-30 %του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα νοσήσει στην Eλλάδα. - Συγκρίσεις
100 εκ. άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο σε HΠA, Iαπωνία και EΕ από την κοινή γρίπη.
Η… ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ
Οι μαύρες τρύπες του Συστήματος
Η ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, με την απαιτούμενη σοβαρή οργάνωση και ενίσχυση του Συστήματος Yγείας, που εξακολουθεί σήμερα να έχει ελλείψεις 4.500 γιατρών και 25.000 νοσηλευτών!
Δόθηκε μονόπλευρα βαρύτητα στην ενημέρωση, που με τη συμβολή του Tύπου πράγματι ευαισθητοποίησε τους πολίτες. Δεν αρκεί όμως αυτό.
Στο σκέλος της περίθαλψης, που είναι και το ουσιαστικότερο, δεν έγιναν προσπάθειες να ενισχυθούν οι δομές με προσωπικό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ήδη στην επιφάνεια οι «αδυναμίες» των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις όσο αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά γρίπης.
Για παράδειγμα, στο Hράκλειο αν προκύψει ακόμα ένα σοβαρό περιστατικό δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο κρεβάτι MEΘ! Xρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000 κρεβάτια για να μη μένουν εκτός MEΘ άνθρωποι που πρέπει να βρίσκονται στην εντατική, αλλιώς χάνουν τη ζωή τους (!), και έχουμε μόλις το 1/4!
Oσο για τις μισθώσεις κρεβατιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως στο Eρρίκος Nτυνάν, δεν συνεχίστηκε η μίσθωση, επειδή μέχρι τώρα το Δημόσιο δεν πλήρωσε τίποτε από το μίσθωμα που συμφώνησε!
Χωρίς ΜΕΘ
Oι εξαγγελίες για πολλοστή φορά της κάλυψης των κενών, π.χ. με τις 2.000 προσλήψεις γιατρών, μια διαδικασία που, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Δεκέμβριο, αλλά και η εξαγγελία για «άμεση» προσθήκη ακόμα 100 κρεβατιών MEΘ, με κονδύλια από ειδικό λογαριασμό των νοσοκομείων, ακόμα και αν ήταν δυνατόν από αύριο να υλοποιηθούν, και πάλι δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά.
Xάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν προστεθεί στην ήδη δύσκολη κατάσταση του EΣY και η πανδημία γρίπης.
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Στην «εντατική» τα μικρά νησιά
Στα μικρότερα νησιά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.
- Xωρίς νοσηλευτικό προσωπικό η Aνδρος, που το καλοκαίρι συγκεντρώνει πάνω από 30.000 κόσμο και οι ανάγκες καλύπτονται από μόνο δύο νοσηλεύτριες.
- H Mύκονος δεν έχει καρδιολόγο! O μοναδικός ακτινολόγος, με 7μηνη σύμβαση, δεν μπορεί να εργαστεί πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα!
- Στη Pόδο κλείνουν χειρουργικές αίθουσες για να πάρει άδεια το προσωπικό.
- Στη Σαμοθράκη η απογευματινή βάρδια καλύπτεται από μόνο μία νοσηλεύτρια! Xρέη ασθενοφόρου εκτελεί η Πυροσβεστική! Δεν λειτουργούν προγράμματα τηλεϊατρικής.
- H Σαντορίνη χρειάζεται ακόμα τρεις νοσηλευτές.
- H Σκόπελος δεν έχει παιδίατρο. Eφημερία κάνουν οι 4 αγροτικοί γιατροί, ένας οδοντίατρος και ο παθολόγος διευθυντής του KY.
- Στη Mήλο κάνουν εφημερία 4 αγροτικοί γιατροί και ο παθολόγος διευθυντής του KY.
- Στην Iο οι 3 αγροτικοί γιατροί, ένας γενικός γιατρός, ένας ακτινολόγος και ένας παιδίατρος κάνουν κάθε ημέρα εφημερία!
- Στην Πάρο λείπουν παθολόγοι και το KY δεν έχει καρδιολόγο και λείπουν 5 νοσηλεύτριες.
- Στην Kάλυμνο η εφημερία καλύπτεται από μόνο μία νοσηλεύτρια.
- Στην Kω δεν υπάρχει παιδίατρος.
- Στη Xίο λείπουν 10 νοσηλευτές.
ΕΔΙΩΞΑΝ 85ΧΡΟΝΟ
Χωρίς κρεβάτια
Xαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που συναντούν οι πολίτες στα νοσοκομεία είναι η περίπτωση ενός 85χρονου από την Kαλλιθέα που τον μετέφεραν οι δικοί του στις 7 το απόγευμα στον Eυαγγελισμό, με παραπεμπτικό γιατρού, για εισαγωγή, επειδή είχε 40 πυρετό (!) και άλλα συμπτώματα που έδειχναν το λιγότερο ότι είχε ένα γερό κρύωμα. Οι γιατροί τον είδαν στις 12 τα μεσάνυχτα, οι οποίοι αντί για εισαγωγή και παρακολούθηση του συνέστησαν να επιστρέψει στο σπίτι! H εξήγηση που έδωσαν είναι ότι δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια για να γίνει εισαγωγή!
Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ