Εκτός λειτουργίας εξακολουθεί να παραμένει το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Ιπποκράτειου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ολυμπιακό έργο. Παρότι η διοικητική παραλαβή του έργου του ΤΕΠ προς χρήση έγινε στις 14 Απριλίου 2006, έκτοτε παραμένει κλειστό εξαιτίας ορισμένων τεχνικών προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην είσοδο του ΤΕΠ είναι αδύνατη, εξαιτίας του χαμηλού ύψους του στεγάστρου και της μη επέκτασης της ράμπας.
Αν και πέρυσι το Μάιο το υπουργείο Υγείας είχε επισημάνει σε έγγραφό του ότι εντός εκείνου του μήνα θα άρχιζαν οι συμπληρωματικές εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν προκύψει με τη ράμπα και το στέγαστρο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί του Ιπποκράτειου αποφάσισαν να διακόψουν συμβολικά τη γενική εφημερία από τις 10 έως τις 11 αύριο το πρωί και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, απευθύνουν έκκληση στο ΕΚΑΒ να μη στέλνει περιστατικά στο Ιπποκράτειο την ώρα της κινητοποίησης.
ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου, καθημερινά αναγκάζονται να εφημερεύουν υπό τριτοκοσμικές συνθήκες σε ένα διάδρομο με κουρτίνες, χωρίς χώρο υποδοχής, με τα φορεία να στοιβάζονται και το ακτινολογικό εργαστήριο να είναι δύο ορόφους πιο πάνω.
“Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι επισφαλές το ιατρικό μας έργο, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες που απαιτούνται για τη σωστή εξέταση των ασθενών. Για παράδειγμα, οι καρδιολόγοι κάνουν ακρόαση σε ένα χώρο με συνεχή θόρυβο”, εξηγεί ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του Ιπποκράτειου Γιάννης Κούτρας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παντελής έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, όπως μία πόρτα που να κλειδώνει, και οι ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης, αφήνουν εκτεθειμένους τους μικροβιολόγους, οι οποίοι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έπεσαν θύματα επίθεσεων. Όπως ομολογούν οι ίδιοι οι μικροβιολόγοι, “εργαζόμαστε σε ένα χώρο απομονωμένο, χωρίς πόρτα, με παράθυρα χωρίς ασφάλειες, χωρίς έξοδο κινδύνου, με άστεγους και χρήστες ναρκωτικών ουσιών που περιφέρονται άσκοπα στους χώρους του νοσοκομείου και με εύκολη πρόσβαση σε φαρμακευτικό υλικό, που καλούμαστε άτυπα να φυλάσσουμε”.
Η “Μ” επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, αλλά δεν πήρε απάντηση για το θέμα με το αιτιολογικό ότι ο διοικητής βρισκόταν σε σύσκεψη.