Τελικά η εγκύκλιος της Αναπλ. Υπουργού κ. Γκάγκα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αφορούσε σε περιστολή τακτικών χειρουργείων κατά 80% ξεπεράστηκε από τα γεγονότα.
Ήδη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όχι μόνο τα τακτικά, αλλά και έκτακτα χειρουργεία, αναστέλλονται ολοσχερώς!
Σε έγγραφο του Διευθυντή Αναισθησιολογικού προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου περιγράφεται η δεινή κατάσταση που επικρατεί, η οποία οδηγεί σε αναστολή Εκτάκτων Χειρουργείων λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης.
Το έγγραφο έχει ως εξής:
ΕΠΕΙΓΟΝ |
4η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ι Π Π Ο Κ Ρ Α Τ Ε Ι Ο»
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
Θεσσαλονίκη 29 -11-2021
Α.Π. Αναισθ/κού Τμήματος 463
ΠΡΟΣ:
- Διοικητή ΙΓΝΘ, κ. Ν. Αντωνάκη
- Αναπληρωτή Διοικητή ΙΓΝΘ, κ. Γ. Ταρασίδη
- Δντη Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθ. Κ. Α. Καμπαρούδη
- Δντες Χειρουργικών Κλινικών
- Δντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
ΘΕΜΑ: Αναστολή Εκτάκτων Χειρουργείων λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης
Κυρία, κύριοι,
Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης του πανδημικού κύματος και της συσσώρευσης δώδεκα (12)διασωληνωμένων COVID ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου, από σήμερα 29-11-2021 το σύνολο των ιατρών του Αναισθησιολογικού Τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου για να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με COVID που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ και αξίζουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή μας. Αυτό είναι σύμφωνο με το πνεύμα του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, βλ. συνέντευξη Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μ.Θεοδωρίδου στις 25-11-2021) «… ο γιατρός οφείλει να αντιμετωπίζει πρώτα το επείγον περιστατικό που έρχεται στα χέρια του». Γι’ αυτό το λόγο είναι θεμιτή και αποδεκτή από το ιατρικό δίκαιο η περικοπή των χειρουργείων και η κατεύθυνση των ιατρικών φροντίδων στα επείγοντα περιστατικά όπως είναι οι ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω COVID.
Όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηρισθεί ως «έκτακτα» και προγραμματισθεί για χειρουργείο αναβάλλονται μέχρι είτε να υφεθεί η ένταση της πανδημίας και να μειωθεί η εισροή διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ κτιρίου, είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό (ιατροί αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ώστε οι υφιστάμενοι να αποδεσμευθούν και να είναι διαθέσιμοι για χορήγηση αναισθησίας.
Στο Α’ κτίριο παραμένουν μόνο δύο ειδικοί αναισθησιολόγοι για να αντιμετωπίζουν μη COVID περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους.
Καταγγελία εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων αναφέροντας πως ” η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας υγείας έχει πιάσει πάτο”.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
[pdf-embedder url=”https://ygeianet.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΜΙΑΣ-ΝΟΣΟΥ-ΧΩΡΙΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ.pdf” title=”ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ – ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ”]