Η μη καταβολή των χρημάτων για τις εφημερίες που έκαναν το Νοέμβριο οδήγησε τους γιατρούς στο Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην απόφαση να προχωρήσουν από χθες – και για αόριστο χρονικό διάστημα – σε επίσχεση και στάση εργασίας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ετσι χθες αναβλήθηκαν προγραμματισμένα ιατρεία, εξετάσεις και επεμβάσεις.
Η Μαρία Κοκκινάκη, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των Γιατρών του Βενιζελείου, είπε στην “Π” ότι από χθες οι γιατροί έκαναν επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τα τακτικά ιατρεία και να μην γίνουν οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά.
Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι γιατροί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου επίσης αναβλήθηκαν χειρουργεία και τα ραντεβού στα ιατρεία.
Χθες το πρωί οι γιατροί απέκλεισαν συμβολικά και την είσοδο του νοσοκομείου ενημερώνοντας τον κόσμο για τα αιτήμάτα τους. Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου Γιώργος Κατρινάκης, επεσήμανε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν λυθεί το θέμα της καταβολής των αμοιβών τους για τις εφημερίες που έχουν κάνει.
Οι γιατροί
για το Ασφαλιστικό
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Ασφαλιστικό αλλά και τα αιτήματα των γιατρών στο σύνολό τους.
Μεταξυ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:
“Οι εξαγγελίες Μαγγίνα θίγουν καίρια τα ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, με δραματική μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Ειδικά για τον δικό μας κλάδο, η εξαγγελθείσα ενοποίηση των “ταμείων επιστημόνων” έτσι όπως θέλει να την κάνει η κυβέρνηση, θα σημάνει μειώσεις συντάξεων από 17% ως 25% για όλους.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, εκτος από τα μέτρα Μαγγίνα, έχει θέσει σε εφαρμογή και τους παλαιότερους νόμους Σιούφα – Ρέππα σύμφωνα με τους οποίους όσοι γιατροί πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1-1-93. θα πάρουν σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ.
Τα κονδύλια για την δημόσια περίθαλψη στον νέο προϋπολογισμό είναι πάλι σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ η επικείμενη εφαρμογή από 1/1/08 της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας οδηγεί το ΕΣΥ σε εφημεριακό κραχ αφού πλέον δεν θα υποχρεούνται οι γιατροί να δουλεύουν πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαίως ενώ τώρα μπορεί να ξεπερνούν τις 100. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αδιστακτα διευρύνει την απροκάλυπτη πριμοδότηση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Πριν λίγες μέρες, για παράδειγμα, προωθήθηκε στη Βουλή διάταξη με την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός θα πριμοδοτεί εσαεί με 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο, προσαυξανόμενα εκάστοτε σύμφωνα με τον πληθωρισμό, τον Ελληνικο Ερυθρό Σταυρό για το “κοινωφελές του έργο”, στο οποίο προφανώς συμπεριλαμβάνεται η παραχώρηση του “Ερρίκος Ντυνάν” στον μεγάλο ιδιωτικό όμιλο Marfin. Ταυτόχρονα, “στον αέρα” βρίσκεται η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του μηνός Νοεμβρίου παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του διοικητή της ΔΥΠΕ αναγκάζοντας τους γιατρούς των νοσοκομείων της πόλης μας σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας το αυτονόητο: την πληρωμή της κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας τους.
Στα αιτήματα των γιατρών περιλαμβάνονται:
• 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τους ειδικευόμενους τώρα (και αντίστοιχα αναλογικά για τις άλλες βαθμίδες), ως βασικός μισθός με ενσωμάτωση σΆ αυτόν των επιδομάτων. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωριακή εργασία πάνω στο νέο βασικό μισθό – υπολογισμός της εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια – για όσους έχουν εργαστεί ήδη 30 χρόνια, ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί 5 χρόνια.
• Μαζικές προσλήψεις επιμελητών και ειδικευομένων σε οργανικές θέσεις ώστε να εφαρμοστεί 6ωρο -5ήμερο – 30ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα για όλους (ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με πρόβλεψη του αναγκαίου κονδυλίου στον ετήσιο προϋπολογισμό). Αναγνώριση άμεσα του επαγγέλματος σαν βαρύ και ανθυγιεινό.
• Εξομοίωση προς τα πάνω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ίσες συντάξεις – εφάπαξ στους γιατρούς ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, με κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος Σιούφα – Ρέππα. Να παρθούν πίσω οι αντιασφαλιστικές εξαγγελίες Μαγγίνα που ολοκληρώνουν το έγκλημα προβλέποντας την πλήρη κατάργηση του ΤΣΑΥ.
• Κατάργηση του θεσμού του διευθυντή – “αφέντη”, καθώς και όλων των βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ με πρόβλεψη για αυτόματη μισθολογική χρονοεξέλιξη. Αμεσα για τους συναδέλφους άνω των 60 που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, προαγωγή στον βαθμό του διευθυντή και δικαίωμα να μην εφημερεύουν αν το επιλέξουν.
• Αμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές.
Επέκταση της δωρεάν δημόσιας λειτουργίας των νοσκομείων για την επαρκέστερη κάλυψη λαϊκών υγειονομικών αναγκών.
• Να σταματήσει άμεσα οποιοσδήποτε σχεδιασμός για πλήρη εκχώρηση της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με έξοδα των ίδιων των πολιτών. Δημόσιο, δωρεάν, πλήρες και υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
• Αμεση αύξηση των κονδυλίων για εφημερίες το 2008 σύμφωνα με τις ανάγκες. Ασφαλή προγράμματα εφημεριών για τους ασθενείς σύμφωνα με τις προτάσεις των τμημάτων και των επιστημονικών συμβουλίων.