Τη σύνδεση μίας σειράς φορολογικών δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν τον αναλογούντα φόρο με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο να ρίξει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το φορολογικό, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιες ή το σύνολο των αλλαγών να ισχύσουν αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή να εφαρμοστούν και για τη φορολογία των φετινών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να φλερτάρει με την ιδέα να καταργηθούν άμεσα, δηλαδή και για τα φετινά εισοδήματα, μία σειρά φοροαπαλλαγών για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από κάποιο ύψος, πιθανότατα πάνω από τις 30.000 ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μία σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ή για μείωση του φόρου που έχουν να κάνουν με την πληρωμή ενοικίων του υπόχρεου και των παιδιών του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δαπάνες για δίδακτρα, αμοιβές δικηγόρων, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνη εγκατάστασης φυσικού αερίου, δωρεές και χορηγίες, δαπάνες παροχής υπηρεσιών (από ταβέρνες, κομμωτήρια, γυμναστήρια, επισκευής και συντήρησης κατοικιών κ.λπ.).
Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα πάνω κάτω στο σύστημα των φοροαπαλλαγών που ισχύει σήμερα προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του 2010 που βρίσκεται για ψήφιση στη Βουλή.
Δεσμεύσεις
Στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου επισημαίνεται: «Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα θεσμοθετηθούν εντός του 2010 και μετά από κοινωνική διαβούλευση σημαντικές αλλαγές του φορολογικού συστήματος, που εστιάζονται κυρίως στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Παράλληλα, θα επανεξετασθούν οι φοροαπαλλαγές και θα καταργηθούν ορισμένες από αυτές».
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για τον προϋπολογισμό από τις περίπου 980 φοροαπαλλαγές ήταν πέρυσι 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωφελήθηκαν φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν περιλαμβάνεται η αυτοτελής φορολόγηση μίας σειράς εισοδημάτων και επιδομάτων:
- Το 50% των αποζημιώσεων ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ των εφοριακών, των υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των τελωνειακών και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
- Τα επιδόματα και οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ.
- Οι αμοιβές των ναυτικών.
- Οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της Πολιτικής Αεροπορίας.
- Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.
- Οι αμοιβές αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που ασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση.
- Τα χρηματικά ποσά που εισπράττουν ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και προπονητές κατά την υπογραφή συμβολαίων μεταγραφών ή την ανανέωση συμβολαίων.
- Τα οδοιπορικά των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και των εκλεγμένων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια.
Τα εισοδήματα αυτά σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές φόρου 15%-20%. Μία άλλη κατηγορία αυτοτελούς φορολόγησης που προβλέπεται ότι θα καταργηθεί είναι η ειδική φορολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι βουλευτές.
Αντώνης Σωτηράκος