Εως και 497 γιατροί θα φθάσουν στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας μετά από συμφωνία που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Roberto Occhiuto με την κυβέρνηση της Κούβας για τη στελέχωση των νοσοκομείων καθώς οι πολλαπλές προκηρύξεις διαγωνισμών της Περιφέρειας ήταν άκαρπες με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Τον Σεπτέμβριο θα φθάσουν οι πρώτοι 33, εξηγεί ο πρόεδρος της Περιφέρειας και στη συνέχεια, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν θα έρθουν καταφθάνουν κι άλλοι. Η σοβαρή έλλειψη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζεται εδώ και μήνες. «Κλείνουμε τα νοσοκομεία, κλείνουμε τα επείγοντα περιστατικά και δεν διασφαλίζουμε το δικαίωμα των πολιτών στην περίθαλψη» σημείωσε ο πρόεδρος της Περιφέρειας. Οι πολλαπλές προκηρύξεις διαγωνισμών δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς το σύστημα υγείας της Καλαβρίας «δεν είναι ελκυστικό».
Η Καλαβρία υποφέρει από έλλειψη γιατρών από το 2010 σε μια κρίση υγειονομικής περίθαλψης που μαστίζει όλη την Ιταλία. Στην Καλαβρία που θεωρείται από τις πιο φτωχές περιοχές, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.
«Οι γιατροί είναι η ναυαρχίδα της Κούβας»
Ο πρόεδρος της Περιφέρειας σε σχετικό video που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε στα προσόντα της ιατρικής σχολής της Κούβας: «Οι δεξιότητες των Κουβανών γιατρών, τα προσόντα και η εμπειρία τους είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο», εξηγώντας ότι υπέγραψε τη συμφωνία με την Comercializadora de Servicios Medicos Cubanos (CSMC) στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ρώμη.
Όπως είπε για να διαλυθούν οι αμφιβολίες και οι παρεξηγήσεις, οι πρώτοι που θα φτάσουν θα είναι γιατροί που ήδη μιλούν ιταλικά. Οι υπόλοιποι θα παρακολουθούν μαθήματα Ιταλικών. «Σε κάθε περίπτωση, οι Κουβανοί γιατροί θα υποστηρίζονται πάντα από τους δικούς μας εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», διαβεβαίωσε, αφού υπενθύμισε ότι οι γιατροί της Κούβας έχουν ήδη βοηθήσει την Ιταλία, στη Λομβαρδία και το Πιεμόντε, στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σχεδόν 40 χώρες σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, είχαν υποδεχθεί κουβανούς γιατρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η Κομμουνιστική Κούβα έχει ρίξει το βάρος της στην ιατρική διπλωματία για να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.
Από την αριστερή επανάστασή της το 1959, η Κούβα έχει στείλει τον «army of white coats» της σε περιοχές όπου σημειώνονται καταστροφές ή επιδημίες ασθενειών σε όλο τον κόσμο στο όνομα της αλληλεγγύης. Την τελευταία δεκαετία, έχουν καταπολεμήσει τη χολέρα στην Αϊτή και τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Κούβα εξάγει γιατρούς σε πιο συνηθισμένες αποστολές με αντάλλαγμα χρήματα ή αγαθά, με τις ΗΠΑ να το επικρίνουν ανοιχτά.