Και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Κλιμάκιο ελεγκτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα για τον περιορισμό της σπατάλης. Τι αλλάζει για πανεπιστημιακούς και νοσοκομειακούς γιατρούς, συντονιστές διευθυντές και γιατρούς υπαίθρου.

Τακτικό οικονομικό έλεγχο από κλιμάκιο ελεγκτών θα υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία, όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση του συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το κλιμάκιο θα παρακολουθεί τα χρηματοοικονομικά δεδομένα κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος και θα ενημερώνει σχετικά τη διοίκηση. Ο έλεγχος θα γίνεται από έναν έως τρεις ανεξάρτητους εσωτερικούς ελεγκτές. Δεν θα υπάγονται ιεραρχικά σε καμία υπηρεσιακή μονάδα και δεν θα αποκτούν ιδιότητα υπαλλήλου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας με το νοσοκομείο.

Η επιλογή τους θα γίνεται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, για διάρκεια έως τρία έτη.

Της παρουσίασης του νομοσχεδίου είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή στο νομοσχέδιο γενικά και ειδικότερα στη διάταξη για τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Αποσύρθηκε, ωστόσο, η διάταξη με την οποία δινόταν παράταση για συνταξιοδότηση στους γιατρούς του ΕΣΥ από το 67ο στο 68ο έτος της ηλικίας τους.

Το νομοθέτημα παρουσιάζει λεπτομερώς τις συγχωνεύσεις προνοιακών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνει, επίσης, μια σειρά διατάξεων οι οποίες αφορούν πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα:

Οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής (δύο φορές την εβδομάδα) στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Γιατροί που διορίζονται στο ΕΣΥ και δεν αποδεχθούν τον διορισμό τους ή παραιτηθούν πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ πριν να συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας.

Διευθυντές
Σε κλινικές όπου υπηρετούν δύο ή περισσότεροι συντονιστές διευθυντές, τη διεύθυνση αναλαμβάνει αυτός που θα προταθεί από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τους συντονιστές διευθυντές που κατέχουν θέση διευθυντή Τομέα.

Στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, και μέχρι την επιλογή του ανωτέρω ως υπεύθυνου για τον συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας, ορίζεται ο συντονιστής διευθυντής του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείου (εξαιρουμένων των ψυχιατρικών).

Οι θέσεις γιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των γιατρών που υπηρετούν σε αυτές.

Στην περίπτωση που η θέση δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου γιατρού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό, θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού, έπειτα από πρόταση του νοσοκομείου στο οποίο υπάγεται το ιατρείο.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Κλινικές μίας ημέρας

Δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών "μίας ημέρας" δίνει το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν εκτός νοσοκομείων και οι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε χειρουργικές και επεμβατικές πράξεων για τις οποίες δεν απαιτείται, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία.

Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί έπειτα από την ψήφιση του νόμου, θα ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις τεχνικές προδιαγραφές και τον απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό εξοπλισμό που θα πρέπει να διαθέτουν. Θα ορίζει, επίσης, το επιστημονικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Θα υποβάλλονται σε ποιοτικό έλεγχο από εξουσιοδοτημένο φορέα του Δημοσίου ή οποιονδήποτε άλλον διαπιστευμένο φορέα του εσωτερικού ή εξωτερικού.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία

Ιδιωτικό ιατρείο σε δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. Πρόκειται για τους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα παρέχει εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του δημοσίου και του ΟΓΑ.

Εξετάσεις
Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα μπορούν να εξετάζουν ασθενείς ή να ασκούν άλλες ιατρικές πράξεις, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Στο άρθρο 29 του προωθούμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, επισημαίνεται ότι "…γιατρός που θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, έως μία μέρα την εβδομάδα…". Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των γιατρών είναι να έχουν λάβει σχετικά έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣΑ