Και ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη της γρίπης

Στον χορό της νέας γρίπης έχουν μπει πλέον και μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία καταφεύγουν αρκετοί πολίτες προκειμένου να εξεταστούν για ύπαρξη του ιού Η1Ν1, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ δέχονται τεράστιο όγκο ασθενών. Τα δείγματα αποστέλλονται στα εγκεκριμένα από το υπουργείο Υγείας εργαστήρια αναφοράς, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπεύθυνοι ιδιωτικών νοσοκομείων επιθυμούν να απεμπλακούν από τη διαδικασία ώστε να εξετάζονται στα δικά τους εργαστήρια τα δείγματα ασθενών. Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί- αν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός- και από «το μικρότερο συνοικιακό εργαστήριο». Ωστόσο προς το παρόν πιστοποίηση για διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν μόνο συγκεκριμένα εργαστήριαεπτά συνολικά πλέον- τα οποία έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και στα οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα ιδιωτικό.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π.Ευσταθίου, αυτή τη στιγμή κανένα ιδιωτικό κέντρο δεν έχει πιστοποίηση για εξέταση δειγμάτων. «Για να συμβεί αυτό απαιτείται ειδική πιστοποίησηαπό το ΕΚΕΠΥ. Μέχρι τώραδεν έχει γίνει αίτηση για τέτοιαάδεια. Είναι γεγονός ότι από τεχνικής απόψεως είναι εφικτό να διεξαχθεί η διαδικασία και σε άλλαοργανωμένα εργαστήρια.Ωστόσοαυτή τη στιγμήαν ένας ασθενής καταφύγει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι οφείλουν μετά τη λήψητου δείγματος να το αποστείλουνστα εργαστήρια αναφοράς που έχουν οριστεί από το ΕΚΕΠΥ». Εννοείται βέβαια ότι η εξέταση, όταν ο ασθενής αποφασίσει να την κάνει μέσω του ιδιωτικού νοσοκομείου, πληρώνεται με το αζημίωτο – σύμφωνα με αναφορές φθάνει ακόμη και τα 150 ευρώ (την ίδια στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία η εξέταση είναι δωρεάν). Η τιμή αυτή αποτελεί συνδυασμό της χρέωσης την οποία κάνει το εργαστήριο αναφοράς προς το ιδιωτικό νοσοκομείο αλλά και του «καπέλου» που βάζει το ιδιωτικό νοσοκομείο στον ασθενή.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αντ. Αντωνιάδης εξηγεί ότι η χρέωση που κάνει το Παστέρ στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες του αποστέλλουν δείγματα αποτελεί μια πάγια τακτική, η οποία δεν αλλάζει τώρα σε ό,τι αφορά τον Η1Ν1. «Το Παστέρ έχει συμβάσεις με κάποιες ιδιωτικέςκλινικές οι οποίες του αποστέλλουνδείγματα για εξέταση σχετικάμε ιούς αλλά και άλλα παθογόνα.Δεδομένου ότι για την ταυτοποίησηεφαρμόζεται στα δείγματαη τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (ΡCR), η οποία δεν είναι φθηνή, το κόστος ανέρχεται τελικώς γύρω στα 80-100 ευρώ. Υπάρχει συγκεκριμένοςτιμοκατάλογος ο οποίος τηρείται πάντα και δεν αλλάζει με βάση τις συγκυρίες όπως τώρα με τη νέα γρίπη». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, στο συνολικό κόστος πρέπει να προστεθούν οι εργατοώρες που απαιτούνται- ειδικά σε μια τόσο «φορτωμένη» για τα εργαστήρια αναφοράς περίοδο όπως αυτή που διάγουμε- αλλά και η διαφορική διάγνωση που χρειάζεται να γίνει σε κάποια δείγματα προκειμένου να αποκλειστούν διαφορετικές παθήσεις που δίνουν παρόμοια συμπτώματα.

Δεδομένου ότι τόσο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και για τα εργαστήρια αναφοράς η κατάσταση αναμένεται να γίνει δυσχερέστερη εξαιτίας της αναμενόμενης εισροής ολοένα περισσότερων κρουσμάτων, οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί τελικώς να ριχθούν στη μάχη ενάντια στον ιό και ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια. Ηδη γίνονται παράπονα και αναφορές για μεγάλες ουρές αναμονής στα νοσοκομεία και για δυσλειτουργίες οι οποίες είναι προφανές ότι θα γίνουν μεγαλύτερες όταν το πανδημικό «κύμα» χτυπήσει τη χώρα μας από το φθινόπωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με χθεσινή ερώτησή του στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Υγείας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Σκουλάκηςκαταγγέλλει πολύ μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι «στη νοσηλευτικήυπηρεσία του ΠανεπιστημιακούΓενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου οι κενές θέσεις ανέρχονταισε 310 (ποσοστό κάλυψης 72%) ενώ αντίστοιχα στο Γενικό ΝοσοκομείοΧανίων σε 213 (ποσοστόκάλυψης 66%)».

Μ ε δεδομένη αυτή την εικόνα, υπεύθυνοι ιδιωτικών νοσοκομείων είναι επόμενο να επιθυμούν να εισέλθουν στο… προσοδοφόρο «πεδίο» της νέας γρίπης, διερευνώντας το ενδεχόμενο να λάβουν πιστοποίηση ώστε να διενεργούν εξετάσεις για τον Η1Ν1.

Πάντως χθες με ανακοίνωσή του το ΕΚΕΠΥ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και τα εργαστήρια αναφοράς. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αθήνας εντάσσονται ως νοσοκομεία αναφοράς το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ» και το Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» και στην περιοχή Θεσσαλονίκης το «Γ. Παπανικολάου» και το «Ιπποκράτειο» για τα παιδιά. Στα εργαστήρια αναφοράς εντάσσονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια των πανεπιστημιακών γενικών νοσοκομείων Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων.

Στην Εντατική 30χρονος Ελληνας στην Κρήτη

Νέο σοβαρό περιστατικό της νέαςγρίπης εμφανίστηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν τριαντάχρονοάνδρα ο οποίος νοσηλεύεταιμε διευρυμένη πνευμονία σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού ΝοσοκομείουΗρακλείου (ΠαΓΝΗ). Σύμφωναμε πηγές του νοσοκομείου ο ασθενής που είναι ασθματικός, είναι Ελληνας, κάτοικος Ηρακλείουκαι νοσηλευόταν τις τελευταίεςημέρες στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ καθώς εμφάνισεκρίση άσθματος σε συνδυασμόμε εμπύρετο επεισόδιο.Οι γιατροίτον εξέτασαν για ύπαρξη του ιού Η1Ν1 και τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείουΥγείας, ο άνδρας εμφάνισε επιδείνωση της κατάστασής του, ανέπτυξε πνευμονία και διασωληνώθηκεστη ΜΕΘ. Αισιοδοξία επικρατεί για τα άλλατρία σοβαρά κρούσματα. Σύμφωναμε ανακοίνωση του υπουργείουΥγείας, ο 33χρονος που νοσηλεύεταιστη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ αποσωληνώθηκε και παρουσιάζει βελτίωση, ενώ σταθερή χωρίς επιπλοκέςπαρουσιάζεται η κατάστασητου 42χρονου που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.Σταθερή χωρίςεπιπλοκές χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδαςπου νοσηλεύεται στο ΝοσοκομείοΠαίδων Πεντέλης. Χθες βράδυ εξάλλου τέθηκαν σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχέςτου Πειραιά με αφορμή τον κατάπλου στην Ακτή Ξαβερίου τού υπό σημαία Μάλτας αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου «Σελέμπριτι Σόλμπις». Σύμφωνα με τον πλοίαρχοκαι τον γιατρό του πλοίου είχανπαρουσιαστεί δύο ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης, σε μία οκτάχρονη επιβάτιδα και σε έναν 23χρονο Φιλιππινέζο μέλος του πληρώματος.