Εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών το νέο Νοσοκομείο;
Πουθενά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η ίδρυση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο Υπουργός Υγείας μαζί με τους συνεργάτες του επεξεργάζονται σχέδιο «Καλλικράτη» στην υγεία πού θα περιλαμβάνει την κατάργηση, απόσυρση και κλείσιμο παλαιών και ατελέσφορων ως προς τις υπηρεσίες τους νοσοκομείων και την ίδρυση νέων που θα εξυπηρετούν μεγαλύτερα πληθυσμιακά σύνολα και με ποιο αποτελεσματικό τρόπο σε τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το λίφτινγκ στην υγεία δεν προβλέπει μόνο λουκέτα και συγχωνεύσεις αλλά και δημιουργία νέων πρότυπων νοσοκομείων τα οποία θα αντικαταστήσουν «το σκουριασμένο» ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει στα χέρια του ο κ. Λοβέρδος το σχέδιο περιλαμβάνει απόσυρση παλαιών νοσοκομείων, ώστε να τονωθεί το δημόσιο ταμείο, τουλάχιστον κατά 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα νέα νοσοκομεία που βρίσκονται στην υπό εξέταση πρόταση του κ. Λοβέρδου αφορούν την Τρίπολη, την Δυτική Μακεδονία, γύρω από την περιοχή της Κοζάνης, την Θεσσαλονίκη με την απόσυρση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, το Νομό Λασιθίου της Κρήτης, καθώς επίσης και την Δυτική Ελλάδα, όπου πρόκειται να επιλεγούν για την ανέγερση νέου νοσοκομείου μία εκ των περιοχών της Πρέβεζας ή του Ακτίου. Παράλληλα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης βρίσκεται η Αττική με υπό ίδρυση νέα νοσοκομεία στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια προάστια των Αθηνών. Είναι μάλιστα τόσο προχωρημένοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, ώστε για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος προτείνεται ο τραπεζικός δανεισμός μέσα από έκδοση ομολόγων έργου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα προχωρά ακόμη περισσότερο τον σχεδιασμό της, αφού επιχειρείται ώστε το 20% των κλινών των νέων νοσοκομείων να μπορούν να πουληθούν στον ιδιωτικό τομέα και στην ιδιωτική ασφάλιση κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μάλιστα τα παλαιά νοσοκομεία της χώρας οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας τα χαρακτηρίζουν «ως μαύρη τρύπα» για την οικονομία της χώρας, ενώ από τους ειδικούς αξιολογούνται και ως επικίνδυνα, δεδομένου ότι δεν προσφέρουν κατάλληλες υπηρεσίες. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αυτό το εμπεριστατωμένο σχέδιο λαμβάνει από χθες εκτεταμένη δημοσιότητα, πουθενά δεν αναγράφεται και δεν αναφέρεται το εικαζόμενο νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες μιλώντας στον «Παρατηρητή της Θράκης» ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, είχε δηλώσει ότι είχε υπογραφεί η απόφαση από τον Υπουργό Υγείας με την οποία η ΔΕΠΑΝΟM θα ελάμβανε την τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας μελέτης του νοσοκομείου Κατερίνης, προκειμένου με βάση αυτή τη μελέτη να κατασκευασθεί το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. Αργότερα βέβαια προέκυψε το νέο δεδομένο ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής θα ήταν ανάλογο του νοσοκομείου της Χαλκίδας και όχι της Κατερίνης. Ο κ. Χατζηνέστωρος τόνιζε όμως σε κάθε περίπτωση ότι τα κονδύλια που θα χρειασθούν είναι ήδη δεσμευμένα και αφορούν στο ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.
Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Χατζηνέστωρος είχε τονίσει ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν θα συγχωνευόταν με οποιοδήποτε άλλο ούτε και θα καταργούνταν, εάν προηγουμένως δεν υπήρχε μια καινούργια δομή που θα το αντικαθιστούσε. Είναι άξιο απορίας όμως το γεγονός πώς, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχει μια τόσο εμπεριστατωμένη μελέτη ακόμη και για λεπτομέρειες αναμόρφωσης του συστήματος υγείας άλλων περιοχών της χώρας, για την Κομοτηνή όπου είχαμε μείνει με την πεποίθηση ότι αποτελεί μια από τις πλέον βεβαρημένες ως προς τις υπηρεσίες υγείας περιοχές της χώρας, δεν γίνεται οποιαδήποτε νύξη. Για παράδειγμα στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι στο Νομό Λασιθίου της Κρήτης θα ανεγερθεί ένα νέο νοσοκομείο τριακοσίων κλινών σε κεντρική τοποθεσία που θα καλύπτει τις ευρύτερες ανάγκες της περιοχής και αυτό παρά το γεγονός ότι η περιοχή η συγκεκριμένη γειτνιάζει με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.
Την ίδια στιγμή πρόκειται να συγχωνευτούν τα νοσοκομεία των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας καθώς προτείνεται η δημιουργία νέου εκσυγχρονισμένου νοσηλευτικού ιδρύματος κοντά στην Κοζάνη. Το ίδιο θα συμβεί και στην Δυτική Ελλάδα και αλλού.
Το θεσμικό ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι εάν το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής υπάγεται σε μια αυτόνομη διαδικασία, η οποία εξαιρείται από το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην υγεία και για αυτό το λόγο δεν αναφέρεται στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι δεν τυγχάνει οποιασδήποτε αναφοράς η περίπτωσή του και εξαιτίας του νωπού παρελθόντος των παλινωδιών και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων προβληματίζει το κατά πόσο αποτελεί τελικά μέρος των κυβερνητικών προτάσεων.
Συντάκτης:Δάμωνας Δαμιανός