Site icon www.ygeianet.gr

Καλούμαστε να περιθάλπουμε, όχι να καταγγέλλουμε, λένε οι γιατροί του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου

Της Παναγιώτας Καρλατήρα

«Οι Ελληνες γιατροί έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους σε ό,τι αφορά το τραγικό περιστατικό με τον 20χρονο Αυστραλό τουρίστα», επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αφορμή το συμβάν που συγκλόνισε την ελληνική, και όχι μόνο, κοινή γνώμη και έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της χώρας μας και το οποίο ανέδειξε για μία ακόμη φορά την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Η άμεση και κύρια υποχρέωση των γιατρών ήταν να περιθάλψουν τον ασθενή και, από τη στιγμή που διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του, να φροντίσουν για την αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Οπως κι έκαναν. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον ασθενή στο Τζάνειο νοσοκομείο. Σε παράλληλο, ανθρώπινο επίπεδο, προσπάθησαν να κατευθύνουν τους φίλους του άτυχου νέου στις επόμενες κινήσεις τους, όπως π.χ. τους υπέδειξαν να ενημερώσουν την πρεσβεία και τις αστυνομικές αρχές», εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας απαντώντας στις βολές που δέχτηκαν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Μυκόνου διότι δεν έσπευσαν να ενημερώσουν το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού για το περιστατικό.

Τα συμβάντα, τα οποία υποχρεούνται οι γιατροί να γνωστοποιούν «σπάζοντας» το ιατρικό απόρρητο, είναι ο βιασμός, η κακοποίηση ανηλίκου και στοιχεία από το προσωπικό ιατρικό ιστορικό ασθενούς όπως η ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας. Και στις περιπτώσεις αυτές προϋποτίθεται ότι έχουν λάβει γνώση από τον ίδιο τον ασθενή ενώ η υποχρέωσή τους είναι να ενημερώσουν την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου ή της ευρύτερης περιοχής και μόνον.

Η απόπειρα ανάθεσης ευθυνών στους γιατρούς για τις ελλείψεις σε επίπεδο συντονισμού των αστυνομικών και λοιπών αρχών της χώρας μας προκάλεσε πάντως πικρία και οργή στους γιατρούς που βρίσκονται σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία ανά την επικράτεια, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με δεδομένες και τεράστιες τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Ελλείψεις που σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Βαρνάβα, μέλος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων και αλλοδαπών ασθενών.

Αναφέρει μάλιστα παρεμφερή προσπάθεια… διεύρυνσης των καθηκόντων των Ελλήνων γιατρών και ανάθεσης διοικητικών, αστυνομικών και λοιπών ευθυνών σε αυτούς που είχε γίνει το 2002 επί υπουργίας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου. «Με εγκύκλιό του ο υπουργός ζητούσε να ενημερώνουν άμεσα οι γιατροί τις αστυνομικές αρχές για τα περιστατικά που έφταναν στα δημόσια νοσοκομεία και αφορούσαν σε μετανάστες που δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στην Ελλάδα». Εννοείται, όπως συμπληρώνει, ότι «ουδέποτε κατεγράφη τέτοια πρακτική διότι είμαστε γιατροί, όχι καταδότες».

Exit mobile version