Καλύπτονται τα Δώρα, όχι ο πληθωρισμός

Επειτα από δύο χρόνια και δύο μήνες από την προηγούμενη (πέρυσι τον Μάιο), θα πάρουν αύξηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Και καθώς η προηγούμενη αναπροσαρμογή έγινε πριν από 14 μήνες, η επόμενη θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα.
 
Η νέα τριετής, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει «πάγωμα» των αποδοχών φέτος και αναπροσαρμογή κατά 1,5% τον επόμενο Ιούλιο του 2011 (στο ύψος του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού κατά το 2010) και μια επιπλέον αναπροσαρμογή τον Ιούλιο του 2012 (ευρωπληθωρισμός του 2011). Αν και αυτή η αναπροσαρμογή προσομοιάζει με σταθερές, σε ονομαστικό επίπεδο, αμοιβές για όλη την περίοδο αναφοράς, αφού η αύξηση του χρόνου θα κυμαίνεται μόλις στα 11 ευρώ στον (ελάχιστο) μισθό ασφαλείας και στα 13 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, στα θετικά αναφέρονται:

13ος και 14ος μισθός
– Η πρόβλεψη, έστω μικρών, αναπροσαρμογών τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και, κυρίως, ο ΣΕΒ είχαν με το μέρος τους το Μνημόνιο που προβλέπει 3ετές «πάγωμα» αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα.
– Η αναφορά στην υποχρέωση των εργοδοτών για καταβολή 13ου και 14ου μισθών (Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα αδείας) που πλέον θεωρούνται «τακτικές αποδοχές».

Κατά τα λοιπά, τα δύο μέρη συμφώνησαν να ζητήσουν (από κοινού) από την κυβέρνηση να παραταθεί έως και 6 μήνες το επίδομα ανεργίας για όσους είναι μακροχρόνια άνεργοι (να φτάσει δηλαδή στους 18 μήνες), να μην υπάγονται σε πρόσθετη φορολογία ποσά που δίνονται ως τμήμα κερδών, ενώ κάθε εργοδότης καλείται να εισφέρει από 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, με στόχο να διαμορφωθούν προγράμματα φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις. Το εφάπαξ ετήσιο ποσό θα αφορά το σύνολο των απασχολουμένων (σ.σ. η Εθνική Τράπεζα επί παραδείγματι θα καταβάλλει 220.000 ευρώ τον χρόνο για τους 11.000 υπαλλήλους της) και θα διαμορφωθούν προγράμματα για τα παιδιά των ανέργων.
Αναμφίβολα πρόκειται για τη χειρότερη, σε σχέση με τον τρέχοντα πληθωρισμό στη χώρα, σύμβαση, όπως δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η ΓΣΕΕ και προσωπικά ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος βρέθηκαν ενώπιον ισχυρών διλημμάτων και, αντικειμενικά, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Και ιδού πώς απάντησε σε αυτό το δίλημμα:

ΓΣΕΕ: Πράξη ευθύνης
«Η δυσμενέστερη όλων των συνθηκών είναι η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και η εισαγωγή της στη μέγκενη της τρόικας και του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει ρητά το πάγωμα των μισθών», ανέφερε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Παναγόπουλος και μίλησε για «πράξη ευθύνης». Σημείωσε δε: «Είχαμε τρεις σοβαρούς στόχους να καλύψουμε με τη φετινή σύμβαση. Να διατηρήσουμε ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Το δεύτερο ήταν να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου για τα Δώρα. Βεβαίως το αποτέλεσμα στις κατώτατες αποδοχές δεν είναι μεγάλο. Είναι όμως ποσοστά αυξήσεων που αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του Μνημονίου και αυτό είναι η τρίτη πρόκληση, στην οποία θέλαμε να περάσουμε τις θέσεις μας. Να αμφισβητήσουμε την πρόβλεψη ότι και ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να μπει σε βαθιά κατάψυξη, όπως ήθελε η τρόικα και είναι κάτι που υλοποιεί η κυβέρνηση».

Τη σύμβαση υπέγραψε η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ με τον γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μποζούλα να επισημαίνει ότι «σε αυτό το (αρνητικό) περιβάλλον, αυτά μπορούσαμε, αυτά πετύχαμε». Αντιθέτως, ο αναπληρωτής γραμματέας Γ. Γαβρίλης σημείωσε ότι «ποτέ δεν ασκήθηκε η μέγιστη δυνατή από τα κάτω πίεση, που θα μπορούσε να έφερνε θετικότερα αποτελέσματα». Τόσο η Αυτόνομη Παρέμβαση όσο και το ΠΑΜΕ ζήτησαν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού (6%), χωρίς αναφορά στον προηγούμενο στόχο για «εισαγωγικό μισθό 1.400 ευρώ». Παράλληλα το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ότι «αποτελεί στήριγμα της κυβέρνησης». «Εμείς πήραμε μικρές, αλλά αυξήσεις, σε άλλες επιχειρήσεις γίνονται απολύσεις και κόβουν μισθούς», ανταπάντησε ο Γ. Παναγόπουλος κορυφώνοντας την αντιπαράθεση με την παράταξη του ΚΚΕ (καθώς υπονοούσε κομματικές επιχειρήσεις).

«Οι κοινωνικοί εταίροι τίμησαν σήμερα την παράδοση συνευθύνης και ωριμότητας που υπηρετούν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Για να συνεχίσει: «Η νέα σύμβαση αποτυπώνει τη βούληση του ιδιωτικού τομέα -που παραμένει ζωντανός- να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων του».
«Πρέπει και η κυβέρνηση να προστατεύσει τα εισοδήματα. Να μην τα υποσκάψει όταν εμείς, έστω και με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε. Να παρακάμψει με άλλες πολιτικές τις γκρίζες ζώνες του Μνημονίου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Για «θαρραλέα υπέρβαση» έκανε λόγο ο πρόεδρος των εμπόρων Β. Κορκίδης. «Η συμφωνία θα συμβάλει στο άθροισμα προσπαθειών, ώστε να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Τη σύμβαση χαιρετίζει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. *