Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις πλαστικών επεμβάσεων έχουν μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι γιατροί τα δημόσια νοσοκομεία.
Η είδηση πως το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε «βασίλειο της αισθητικής» δεν εξέπληξε κανέναν στο υπουργείο Υγείας. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως αρκετοί λειτουργοί του Ιπποκράτη αξιοποιούν με το αζημίωτο τις υποδομές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να εξυπηρετούν την πελατεία τους με κάθε λογής αισθητικές επεμβάσεις όπως μπότοξ, ανόρθωση στήθους, επιθέματα στο πρόσωπο, ρινοπλαστικές και λιποαναρροφήσεις κ.λπ.
Συνεχίζεται η έρευνα
*Εδώ και δύο χρόνια οι «ράμπο» του υπουργείου Υγείας εξετάζουν λεπτομερώς νοσοκομεία και για ορισμένα έχουν εκδώσει ήδη τα πορίσματά τους, όπως για το «Θριάσιο» και τον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας. Μάλιστα γιατροί έχουν ήδη απομακρυνθεί στις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε πως, αντί να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά που στοιβάζονται στις λίστες αναμονής, εκείνοι καλλώπιζαν ώριμες κυρίες.
*Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτό το διάστημα, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) αντίστοιχη έρευνα στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και στο ΚΑΤ, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος και στο Γενικό Κρατικό, καθώς και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγες ημέρες έπειτα από τρίμηνη διακοπή, αφού η υπηρεσία είχε μείνει με ελάχιστο προσωπικό εξαιτίας της διαδικασίας επαναπροκήρυξης των θέσεων των ελεγκτών.
«Εδώ και λίγο καιρό έχουν ξεκινήσει και πάλι οι εντατικοί έλεγχοι και για το θέμα των παράνομων πλαστικών επεμβάσεων μετά τη μικρή διακοπή και την επαναστελέχωση της υπηρεσίας», επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Μ. Σαμπατακάκης.
*Από τα πορίσματα που εκδόθηκαν για το «Θριάσιο» και το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα προκύπτει η πλήρης καταστρατήγηση της νομοθεσίας για την αισθητική χειρουργική.
Στα δημόσια νοσοκομεία επιτρέπονται οι πλαστικές επεμβάσεις, αλλά μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, όταν δίνεται η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής και όχι σε ποσοστό που να ξεπερνά το 5% των συνολικών χειρουργικών δραστηριοτήτων.
*Κατά κανόνα οι εισαγωγές ασθενών γίνονταν με παραπλανητικές διαγνώσεις, ώστε τα έξοδα να τα αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ. Το τελευταίο ταμείο εγκρίνει αισθητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ανατομικών παραμορφώσεων. Μόνο, όμως, όταν κρίνεται απαραίτητο για τη διευκόλυνση του ασφαλισμένου στην άσκηση του επαγγέλματός του και εφόσον προηγηθεί γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας επιτροπής.
*Για το «Θριάσιο» οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας αποφάνθηκαν πως:
*Περισσότερο από εβδομήντα ασθενείς που χειρουργήθηκαν δεν ήταν καταχωρισμένοι στο γραφείο κίνησης.
*Οι εισαγωγές έκτακτων περιστατικών δεν καταγράφονταν κανονικά στο μητρώο ασθενών της κλινικής, αφού δεν ήταν… έκτακτες.
*Παρατηρήθηκαν «πολλές ατασθαλίες στη διακίνηση των ασθενών».
*Συγκεκριμένος γιατρός εξέταζε ιδιωτικά ασθενείς στο γραφείο του στο νοσοκομείο, εκτός των διαδικασιών που έχουν ορισθεί και οι ασθενείς αυτοί δεν καταγράφονταν.
*«Επιβάρυνε τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς με επιπλέον έξοδα για τις νοσηλείες των χειρουργηθέντων».
*«Η διαδικασία καταγραφής των προσερχόμενων ασθενών είτε στο χειρουργείο εξωτερικών ιατρείων είτε στο κεντρικό καταστρατηγείται από τους ιατρούς της κλινικής».
*Από τη λίστα δεν έλειπαν και οι… λιποαναρροφήσεις, αφού: «πραγματοποιούνταν στο κεντρικό χειρουργείο, με παραπλανητική διάγνωση».
*Τα υλικά των αισθητικών επεμβάσεων διακινούνταν στα χειρουργεία ανεξέλεγκτα.
Πάντως, το θέμα έχε παραπεμφθεί στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και μέχρι να εκδοθεί σχετική απόφαση δεν έχει απομακρυνθεί κανείς από το νοσοκομείο.
*Στον «Αγιο Ανδρέα»:
*Από τα 345 περιστατικά που εξετάσθηκαν από τους «ράμπο», τα 224 χαρακτηρίστηκαν ως επεμβάσεις αισθητικού τύπου πλαστικής και οι 121 θεραπευτικές. Το ποσοστό που αντιστοιχεί, δεδομένου ότι οι θεραπευτικές επεμβάσεις αφορούσαν πολλές φορές και τους ίδιους ασθενείς που είχαν εκτεταμένα εγκαύματα, είναι 71% υπέρ των αισθητικών επεμβάσεων και 29% για τις θεραπευτικές.
*Οι 51 ασθενείς δεν ήταν καν καταχωρισμένοι στο μηχανογραφικό σύστημα του γραφείου κίνησης.
Επιβάρυνση των χειρουργείων
*Οι πληρωμές δεν καταγράφονταν πάντοτε στους επίσημους καταλόγους. Ειδικότερα 60 ονόματα ασθενών, ενώ συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους πληρωμής, δεν ήταν καταχωρισμένα στο μητρώο των απογευματινών ιατρείων, ενώ 21 ονόματα ήταν επίσημα καταχωρισμένα, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους πληρωμής.
*Οι γιατροί της πλαστικής κάνοντας τον μεγάλο αυτό αριθμό επεμβάσεων αισθητικής «επιβαρύνουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και ιδιαίτερα τα χειρουργεία. Χρησιμοποιώντας την υποδομή των χειρουργείων, καταναλώνοντας υλικά κοινής χρήσης και απασχολώντας το προσωπικό του εμποδίζεται η γρήγορη εκτέλεση επεμβάσεων ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής χειρουργικής αντιμετώπισης και αναμένουν σε λίστα αναμονής».
*Ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα» Ν. Κοτσώνης δηλώνει από την πλευρά του:
«Εγιναν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και η ΕΔΕ όπου εξετάσθηκαν όλα τα στοιχεία. Βγήκαν τα πορίσματα από το ΣΕΥΥΠ και έχουν διαβιβαστεί και παραπεμφθεί στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Και ένας συγκεκριμένος γιατρός δεν υπηρετεί πλέον στο νοσοκομείο μας».