“Κανένα πρόβλημα με το νέο σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία”

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ουδέν πρόβλημα έχει δημιουργηθεί έως σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας από τη λειτουργία του νέου συστήματος προμηθειών, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Ο Ευαγγ. Αραμπατζής αμφισβήτησε ευθέως τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα διοικητών και αρμοδίων στελεχών των νοσοκομείων περί μεγάλων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτημάτων για προμήθειες ιατρικών υλικών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “δεν άνοιξε μύτη”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΥ, 16.000 αιτήματα νοσοκομείων για προμήθειες υλικών έχουν διεκπεραιωθεί στους πέντε μήνες λειτουργίας της Επιτροπής, ενώ έχουν ήδη εξοικονομηθεί περίπου 43,6 εκατ. ευρώ από απορρίψεις μη σύννομων  αιτημάτων.  Ο Ευαγγ. Αραμπατζής ανέφερε ότι η ΕΠΥ απαντά καθημερινά σε 120 – 150 αιτήματα για προμήθειες από νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά οι 25 υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται σε αυτό το έργο δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση.  

Ο πρόεδρος της ΕΠΥ σημείωσε ότι τα 39 από τα 43,6 εκατ. ευρώ που έχουν εξοικονομηθεί έως σήμερα αφορούν διαγωνισμούς για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών που δεν εγκρίθηκαν από την Επιτροπή και προέρχονται κυρίως από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ορισμένοι από αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, μετά από προσφυγές εταιρειών οι οποίες καταγγέλλουν επιλεκτική ή διακριτική μεταχείριση ανταγωνιστών τους εκ μέρους των διοικήσεων των συγκεκριμένων νοσοκομείων. Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στα δικαστήρια, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων νοσοκομείων ζήτησαν από την ΕΠΥ τις εγκρίσεις των προμηθειών, αιτήματα που απορρίφθηκαν.

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον Ευαγγ. Αραμπατζή, ζητήθηκε έγκριση 100.000 ευρώ ετησίως για την αποκομιδή μη τοξικών και μολυσματικών απορριμμάτων, εργασία η οποία, όμως, πραγματοποιείται από τα συνεργεία καθαρισμού του οικείου δήμου…

Ο πρόεδρος της ΕΠΥ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει εντοπίσει  4-5 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας στα οποία σημειώνεται συστηματικά περίεργη κατάχρηση της πρακτικής της παράτασης των συμβάσεων για την καθαριότητα και τα κυλικεία.

Επικίνδυνες καταστάσεις με τα απόβλητα

Επικίνδυνα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα, ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη και αίματα διοχετεύονται παρανόμως σε χωματερές, στη θάλασσα και σε άλλες ανοιχτές εκτάσεις της χώρας, κατά παράβαση της νομοθεσίας και της λογικής και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία!

Αυτό τόνισε ο Ευαγγ. Αραμπατζής, ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις διακηρύξεις για τους διαγωνισμούς σχετικά με τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Ο πρόεδρος της ΕΠΥ υπογράμμισε ότι η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων “πραγματοποιείται κάθε άλλο παρά με ορθόδοξους τρόπους” και σημείωσε ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται να καθιερώσει την καύση των αποστειρωμένων αποβλήτων, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και εξαιτίας του επιπέδου της υποδομής της χώρας.

Ο Ευαγγ. Αραμπατζής, μάλιστα, έκανε λόγο για μεγάλη εταιρεία της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιείται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής, ως παράδειγμα κάκιστης και επικίνδυνης διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Στις τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου

Στις τράπεζες προσφεύγει η ΕΠΥ από την 1η Ιανουαρίου 2009, δηλαδή εν μέσω της βαθιάς διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση του νέου νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων που προβλέπει την άμεση εξόφληση των προμηθευτών με την παράδοση των υλικών.

Έτσι οι προμηθευτές θα πληρώνονται αμέσως από τις τράπεζες και η ΕΠΥ θα διατηρεί ειδικό κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο θα αποπληρώνει με τη σειρά της τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον Ευαγγ. Αραμπατζή, το ύψος του κονδυλίου που θα προβλέπει ο κωδικός του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 για τις ετήσιες προμήθειες των νοσοκομείων εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.