Καπέλο 100% σε 150 φάρμακα

Αυξήσεις σε φθηνά σκευάσματα εγχώριας παραγωγής
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ
Ανατιμήσεις… φαρμάκι, που αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και το 100%, έρχονται σε δεκάδες φάρμακα έως το τέλος του Οκτωβρίου. Αφορούν την ανακοστολόγηση κυρίως φθηνών και ευρείας κατανάλωσης σκευασμάτων.
Το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί το πολύ έως το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε φάρμακα για τα οποία το προηγούμενο διάστημα οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα, εκμεταλλευόμενες τον νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα σημειωθούν σε φάρμακα εγχώριας παραγωγής – κυρίως φθηνά (έως 3 ευρώ). Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για 150 φθηνά φάρμακα τα οποία θα ανατιμηθούν – σε πρώτη φάση – από τα, συνολικά, 900 για τα οποία οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για ανατιμήσεις. Οι αυξήσεις μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσουν και το 100% σε σχέση με τη σημερινή τιμή των σκευασμάτων. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις δεν αναμένεται να σταματήσουν εδώ. Στο υπουργείο Ανάπτυξης μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος έγκρισης αυξήσεων στα φάρμακα που δεν θα ανατιμηθούν τώρα.
Οι αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα έχουν προκαλέσει σκληρό παζάρι ανάμεσα στο υπουργείο και τους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για διακοπή της παραγωγής φάρμακων που δεν θα ανατιμηθούν καθώς κρίνεται ως ασύμφορη.
Από το 1998 παραμένουν ίδιες
«Έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης αιτήματα για ανακοστολογήσεις φάρμακων», λέει ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων κ. Μάρκος Ολλανδέζος. Όπως αναφέρει, τα αιτήματα αφορούν αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα των οποίων οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1998 και τα οποία ενδέχεται να υποκατασταθούν από εισαγόμενα, κατά πολύ ακριβότερα.
Σύμφωνα με πληρoφορίες, στα αιτήματα που έχουν ήδη υποβάλει οι φαρμακοβιομήχανοι προς το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνεται η ανατίμηση κατά 200% της τιμής της ασπιρίνης, ενώ 100% αύξηση ζητούν στο Panadol, στο Ponstan, στο Depon, σε αντιδιαβητικά όπως το Glucoface, σε αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όπως το Amoxil, καθώς και σε υπογλώσσια καρδιολογικά σκευάσματα όπως το Pensordil.
Ανακοστολογήσεις
Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται επίσης ανακοστολογήσεις σκευασμάτων των οποίων η πατέντα έχει λήξει και σύμφωνα με τον νέο νόμο θα πρέπει να μειωθεί η τιμή τους, καθώς και καινούργια φάρμακα η τιμή των οποίων θα διαμορφωθεί με βάση τον μέσον όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη (δύο από την Ε.Ε. των «15» και μία από τις χώρες που έγιναν μέλη κατά την τελευταία διαδικασία διεύρυνσης), όπως ορίζει η νέα αγορανομική διάταξη.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, προβλέπονται μειώσεις έως 20% σε περίπου 100 σκευάσματα ορισμένα από τα οποία μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα Losec, Zantac, Zocor, Claricid, Sinecod, Augmentin.
Παρέμβαση της Κομισιόν ζητούν ευρωβουλευτές
ΓΙΑ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ στην αγορά φαρμάκου κάνουν λόγο οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Αντώνης Τρακατέλλης, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές των φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μεταξύ των κρατών-μελών. Οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή στην κοστολόγηση των προϊόντων υγείας και ειδικά των φαρμάκων, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 15% του προϋπολογισμού για την υγεία. Ενδεικτικά για την Ελλάδα, αναφέρουν ότι «πωλούνται φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα στεντ και οι βηματοδότες, σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που κοστολογούνται σε άλλες χώρες».