Μια στις τρεις γυναίκες με καρκίνο του μαστού εγκαταλείπει τη θεραπεία της για διάφορους λόγους. Όμως παρότι τα νέα κρούσματα αυξάνονται, επίσης αυξάνονται και οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της ασθένειας, λόγω των προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης και των νέων θεραπειών.
Η μαστογραφία είναι κρίσιμος παράγοντας σωτηρίας των ασθενών, καθώς μπορεί να εντοπίσει όγκο μόλις 1,1 εκατοστού, όταν η τυχαία ανεύρεση αποκαλύπτει τον όγκο σε υπερτριπλάσιο μέγεθος (3,6 εκατοστά).
Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Χρ. Μαρκόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης για το θέμα.
Η μελέτη «ΤΕΑΜ» (Tamoxifen, Exemestane, Adjuvant, Multicenter), πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή 9.775 ασθενών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη ορμονοθεραπείας με αναστολέα αρωματάσης, η οποία συνέκρινε την ισχύουσα θεραπευτική αγωγή, με μία νεώτερη.
«Τα αποτελέσματα της πρώτης προγραμματισμένης ανάλυσης ήταν εντυπωσιακά», επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος. «Η χορήγηση εξεμεστάνης, μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά 11% και των υποτροπών κατά 15%.
Η εξεμεστάνη είναι ένας αναστολέας της αρωματάσης, ο οποίος ενδείκνυται στη διαδοχική θεραπεία μετεμμηνοπαυσικών γυναικών με ορμονοευαίσθητο πρώιμο καρκίνο του μαστού που έχουν λάβει 2 – 3 χρόνια ταμοξιφαίνης, και στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσικές ασθενείς μετά από αποτυχία της ταμοξιφαίνης.
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνου Μαστού «¶λμα Ζωής», κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματά της είναι σημαντικά, διότι η κατηγορία αυτή των φαρμάκων προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των γυναικών με ορμονοευαίσθητο καρκίνο».