ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ
«Καρκινοβατεί» η ολοήμερη λειτουργία των 25 νοσοκομείων. Μετά το θεραπευτήριο «Άγιος Σάββας», που δεν μετέχει στο νέο σύστημα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, απείχε χθες και το Παίδων «Αγλαΐα Κυριάκου».
Το διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει κατά 20% την ωρομίσθια αμοιβή όλων των υπάλληλων, εκτός των γιατρών, δεν δέχτηκε χθες ασθενείς κατά τη ολοήμερη λειτουργία του, που είναι από τις 15.00 έως τις 22.00 το βράδυ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα σύντομα να απέχουν και άλλα νοσοκομεία, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ. Δημήτρης Βαρνάβας.
«Πως είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο να εξετάζει ασθενείς έως αργά το βράδυ, όταν υπάρχουν εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών;» λέει ο κ. Βαρνάβας.
Αξίζει να τονισθεί ότι την 1η Ιουλίου 2009 έπρεπε να είχαν προσληφθεί 2000 νέοι γιατροί σύμφωνα με τον νόμο 37/54, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως μέχρι τώρα μόνο 300 είναι στις θέσεις τους.
«Οι άλλοι 1700 δεν προλαβαίνουν να τοποθετηθούν μέσα σε 20 ήμερες που τελειώνει ο χρόνος» λέει ο κ. Βαρνάβας και εξηγεί: «Επειδή λοιπόν από 1η Ιανουαριου 2011 μπαίνουμε και εμείς στο καθεστώς μια πρόσληψη προς πέντε συνταξιοδοτήσεις, πιστεύω ότι αυτές οι θέσεις δεν θα συμπληρωθούν ούτε τον επόμενο χρόνο. Οπότε για ποια ολοήμερα νοσοκομεία να μιλήσουμε όταν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε την πρωινή βάρδια, καθώς σε πολλές κλινικές υπάρχει μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς!».
Δεκάδες νοσοκομεία της χώρας αντιδρούν έντονα στο ολοήμερο σύστημα, όχι μόνο επειδή δεν έχουν προσωπικό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Θεαγένειο» όπου πολλοί εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με το νέο σύστημα, γιατί οι καρκινοπαθείς πρέπει να πληρώσουν 80-90 ευρώ για να εξεταστούν μετά τις 15.00, όπως καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο κ. Βαρνάβας: « Το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο υγείας, είναι να βγάλει χρήματα γιατί θέλει να κάνει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις. Αυτό όμως, είναι αδιανόητο, γιατί αναγκάζουν τον ασφαλισμένο να πληρώσει τρεις φορές τις υπηρεσίες που του παρέχει το ΕΣΥ. Μια φορά μέσω της φορολογίας, δεύτερη μέσω των κρατήσεων προς το ασφαλιστικό του ταμείο και τρίτη μέσω του εισιτηρίου των 3 ευρώ και των εξετάσεων που κάνει στο ολοήμερο. Και μάλιστα πιστεύω θα βάλουν τέτοιους περιορισμούς στις εξετάσεις, που ο ασφαλισμένος για να πάρει π.χ 50 ευρώ επιστροφή από το ταμείο του, θα πρέπει να χάσει δέκα μεροκάματα. Όποτε θα προτιμάει να τα βάζει από την τσέπη του, για να ξεμπερδεύει με τη γραφειοκρατία».
Τα 25 ολοήμερα νοσοκομεία
Αξίζει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2011 είναι «ψαλιδισμένος» κατά 650.000.000 ευρώ. Ειδικότερα ενώ το 2010 τα κονδύλια για το ΕΣΥ ήταν 3,05 δις ευρώ για το 2011 μειώθηκαν σε 2,4 δις ευρώ. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, λοιπόν, σκοπό έχει την αύξηση του τζίρου του ΕΣΥ κατά 100.000.000 ευρώ.
Τα 25 ολοήμερα νοσοκομεία είναι: «Αγία Σοφία», « Αγλαΐα Κυριακού»( απείχε στις 13 Δεκεμβρίου), «Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ», «Άγιος Σάββας» (απέχει), Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», «Ερυθρός», Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Μεταξά», «Θριάσιο». Στη Θεσσαλονίκη: «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, «Θεαγένειο». Και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, τα πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Γενικό Ηράκλειου και Χανίων.